… Χρώματα κι αρώματα, όλα τα έχει αυτό το πιάτο. Πώς έλεγε το ανέμελο τραγουδάκι του Δώρου Γεωργιάδη
'δώσε μου πράσινο απ’ τα μάτια σου και χρυσαφί απ’ τα μαλλιά σου;'
'δώσε μου πράσινο απ’ τα μάτια σου και χρυσαφί απ’ τα μαλλιά σου;'
Ε, κάπως έτσι κι αυτό το ριζότο.
Παίρνει κόκκινο απ’ τη λιαστή ντομάτα, πράσινο απ’ το κολοκυθάκι και το πέστο, κίτρινο απ’ τα κολοκυθολούλουδα, κι ελπίζω να βάψει το μήνα μπας και προκύψει φωτεινός …
Παίρνει κόκκινο απ’ τη λιαστή ντομάτα, πράσινο απ’ το κολοκυθάκι και το πέστο, κίτρινο απ’ τα κολοκυθολούλουδα, κι ελπίζω να βάψει το μήνα μπας και προκύψει φωτεινός …
Ριζότο φούρνου με κολοκυθάκι, λιαστή ντομάτα και ανθότυρο
υλικά:
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
300 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα
60 ml λευκό κρασί
750 ml ζωμός λαχανικών ή κότας
150 γρ. λιαστές ντομάτες (σε λάδι)
2 κολοκυθάκια
1 μπουκέτο κολοκυθολούλουδα ή μια χεριά σπανάκι
2 κουταλιές πέστο
150 γρ. ανθότυρο ή ρικότα
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή άλλο σκληρό τυρί
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
Αν έχουμε σκεύος που μπαίνει κατευθείαν από το μάτι της κουζίνας στο φούρνο, φτιάχνουμε σ’ αυτό το ριζότο. Διαφορετικά το ξεκινάμε σε κατσαρολάκι και στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε πυρίμαχο σκεύος.
Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι για 5΄.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τα καβουρντίζουμε μαζί για 2΄ και ρίχνουμε το ρύζι.
Ανακατεύουμε για 2΄-3΄ μέχρι ν’ αρχίσει να γυαλίζει, ρίχνουμε το κρασί και το ζωμό και περιμένουμε να πάρουν βράση.
Σκεπάζουμε το σκεύος, το βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 20΄.
Κόβουμε τα κολοκυθάκια λοξά σε ροδέλες και τις λιαστές ντομάτες σε λωρίδες.
Κόβουμε τα κολοκυθάκια λοξά σε ροδέλες και τις λιαστές ντομάτες σε λωρίδες.
Ψιλοκόβουμε τα κολοκυθολούλουδα ή το σπανάκι.
Βγάζουμε το ριζότο απ’ το φούρνο και προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τις λιαστές ντομάτες, τα λουλούδια και τη μισή ποσότητα γραβιέρας.
Βγάζουμε το ριζότο απ’ το φούρνο και προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τις λιαστές ντομάτες, τα λουλούδια και τη μισή ποσότητα γραβιέρας.
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το πέστο και το ανθότυρο, ανακατεύουμε και πάλι και ψήνουμε το ριζότο ξεσκέπαστο για 15΄ ακόμη, ή μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια.
Ρίχνουμε το πέστο και το ανθότυρο, ανακατεύουμε και πάλι και ψήνουμε το ριζότο ξεσκέπαστο για 15΄ ακόμη, ή μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου