Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Κολοκυθάκια με σάλτσα κάρυ …

… Αποστομωτική απάντηση έδωσαν για μια ακόμη φορά τα παρεξηγημένα κολοκυθάκια που για χρόνια λοιδωρούνται ελαφρά τη καρδία από ανθρώπους ανέμπνευστους, οι οποίοι τα απορρίπτουν στραβομουτσουνιάζοντας με περιφρονητικά σχόλια και χαρακτηρισμούς χωρίς καμιά πρωτοτυπία.
Κι αν το
κραμπλ κολοκυθιού τα αποθέωσε, την αποστομωτική απάντηση που θα κλείσει oριστικά τα στόματα των επικριτών τους δίνει το σημερινό πιάτο …



Κολοκυθάκια με πλούσια σάλτσα κάρυ




ΑΡΤΙΣΤΙΚ  



υλικά:
6 μέτρια κολοκυθάκια
2 κουταλιές σούπας λάδι
μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
μισό καρότο ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού κάρυ σε σκόνη
2 κουταλιές σούπας ινδοκάρυδο
4 χουρμάδες κομμένοι σε λωρίδες
½ φλυτζάνι γάλα καρύδας (ή κρασί)
½ φλυτζάνι κρέμα γάλακτος *






Αν τα κολοκυθάκια είναι φρέσκα και τρυφερά, τα σαπουνίζουμε και τα μαγειρεύουμε χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε. 

Τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και τα τηγανίζουμε γρήγορα κι απ' τις δυο πλευρές, ίσα να πάρουν χρώμα. 

Τα βγάζουμε σε πιάτο.



ΑΡΧΗ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ
   
 ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ    ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ



Στο ίδιο λάδι σωτάρουμε  μαζί το κρεμμύδι, το καρότο, το ινδοκάρυδο, το κάρυ και τους χουρμάδες για 5΄. 

Προσθέτουμε το γάλα καρύδας (ή το κρασί) και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10΄.



ΜΙΓΜΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ
   
  ΜΕ ΓΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑΣ ΚΟΝΤΙΝΟ



Ρίχνουμε και τα κολοκυθάκια στη σάλτσα και σιγοβράζουμε για άλλα 10΄. 

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε απαλά, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.



ΔΕΣΙΜΟ
      ΠΙΑΤΟ 2  





Παραλείποντας την κρέμα γάλακτος έχουμε, χωρίς καμία γευστική απώλεια, ένα εξαιρετικό νηστίσιμο πιάτο.
 


Η σάλτσα κάρυ είναι πλούσια, αρωματική και απόλυτα ισορροπημένη. Αν και περιέχει κάποια υλικά ξένα προς τις γεύσεις μας – όσο κι αν έχουμε εξοικειωθεί μαζί τους τα τελευταία χρόνια – δεν είναι
καθόλου  δύσκολη ή παράξενη για άμαθους ουρανίσκους, λόγω της καρύδας και των χουρμάδων. 

Ακριβώς λοιπόν επειδή είναι τόσο πλούσια, δέχτηκε για σύντροφό της ένα πτωχό πλην τίμιο μπασμάτι, παρασκευασθέν ως εξής: Β
ράσαμε το ρύζι σε άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίξαμε, το περιχύσαμε με λίγο λάδι και το χτενίσαμε με πηρούνι, για να γίνει σπυρωτό. 



ΜΠΑΣΜΑΤΙ
     ΜΕ ΡΥΖΙ  


ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ ΜΕ ΡΥΖΙ





Η συνταγή είναι μία ακόμη από τις “αφροδισιακές” συνταγές της Ιζαμπέλ Αλιέντε και συνοδεύεται από το εξής σχόλιο της συγγραφέως: 

Γίνεται γρήγορα και το αποτέλεσμα είναι εξωτικό. Αν βαφτίσετε αυτό το φαγητό με κάποιο όνομα βγαλμένο από τις Χίλιες και μια νύχτες, μπορείτε να προκαλέσετε μεγάλη εντύπωση χωρίς προσπάθεια. Σερβίρεται με άσπρο ρύζι ή, για ένα πιο εξωτικό αποτέλεσμα, με ρύζι με σαφράν”.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου