Σάββατο, 28 Απριλίου 2012

Γηαλίζωντε μοσαηκά …

loustrarisma

Το μωσαϊκό, στολίδι και καύχημα αλλοτινών σπιτιών κι εποχών, έχει εξοβελιστεί στο πυρ το εξώτερον τις τελευταίες δεκαετίες. Όσοι μπορούσαν, τα κάλυψαν με ξύλινα πατώματα ή ιταλικά πλακάκια της μόδας, άλλοι έστρωσαν από πάνω κάθε λογής στρωσίδια – ρισκάροντας ανά πάσα στιγμή μεγαλειώδεις πτώσεις ή κάνοντας πιρουέτες που θα ζήλευαν κι οι Ρώσοι παγοδρόμοι, καθώς γλυστρούσαν μαζί με τα στρωσίδια στη λεία επιφάνεια του μωσαϊκού, οικτίροντας και βλαστημώντας το φιλότιμο λουστραδόρο που τα είχε ευλαβικά τρίψει και γυαλίσει. Τέλος, υπήρχαν  και αρκετοί που τα κάλυπταν μ’ εκείνο το απαίσιο χοντρό πλαστικό, που υποκρινόταν το ξύλινο πάτωμα – όμοια αλευρωμένη καρακάξα, που παρίστανε το περιστέρι.

Κάπως έτσι έγινε και με το ομώνυμο γλυκό. Όταν ήμασταν πιτσιρίκια, το λατρεύαμε – αργότερα ξεμυαλιστήκαμε με φρου-φρου κι αρώματα, το παραμερίσαμε, αλλά πάντα το θυμόμαστε με νοσταλγία. Και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει νέες δόξες – μήπως γιατί, μαμάδες πια, το φτιάχνουμε για τα παιδιά μας, ξαναζώντας για λίγο τα μικράτα μας;
Όπως κι αν είναι, είτε στην κλασσική πολίτικη εκδοχή με τα αυγά και την πλούσια κρέμα, είτε στην πιο λιτή τούρκικη, γίνεται ανάρπαστο όταν εμφανιστεί.
Φαντάσου, λοιπόν, τι γίνεται με τη νέα έκδοση, επηυξημένη και βελτιωμένη, με όλα τα φι,χι,ψι κι ωμέγα. Ιδού, λοιπόν, λαμπερό και καλογυαλισμένο το νέο …

Μωσαϊκό του 21ου αιώνα

ΕΤΟΙΜΟ  
Υλικά:
200 γρ. μπισκότα (πτι-μπερ/digestive/μιράντα)
110 γρ. φυστίκια Αιγίνης
110 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
10 κερασάκια γλασέ
200 γρ. κουβερτούρα
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κουταλιά μέλι

Σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και τα ανακατεύουμε με τα φυστίκια, τα καρύδια και τα κερασάκια. Λυώνουμε σε μπαιν μαρί τη σοκολάτα με το βούτυρο και το μέλι και περιχύνουμε τα μπισκότα.

ΥΛΙΚΑΜΠΕΝ ΜΑΡΙ ΛΥΩΜΕΝΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Στρώνουμε διαφανή μεμβράνη σε μια ορθογώνια φόρμα 30χ20 εκ., αφήνοντας αρκετή μεμβράνη για να καλύψουμε το γλυκό και από πάνω. Αδειάζουμε το μίγμα, το στρώνουμε καλά με σπάτουλα, πιέζουμε να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους και καλύπτουμε με τη μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο αρκετές ώρες, για να σφίξει.

ΦΟΡΜΑΕΤΟΙΜΟ ΚΟΜΜΕΝΟΣ

 

Επειδή κάποιος στην οικογένεια –όνομα και μη χωριό-δε συμπαθεί τα καρύδια, στο μωσαϊκό της φωτογραφίας έχουν αντικατασταθεί από ακόμη περισσότερα φυστίκια Αιγίνης και αποξηραμένα κράνα.

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

We can always play by ear …

… and that’s the deal, my dear. Τάδε έφη Shakira.
Βουνό το δίκιο σου, μανταμίτσα μου χρυσή. Μεγάλο πράγμα η ευελιξία κι ο αυτοσχεδιασμός. Καλές και άγιες οι συνταγές – και σωτήριες τις περισσότερες φορές- αλλά, καμιά φορά, το μόνο που χρειάζεται είναι θάρρος και φαντασία, για να αξιοποιήσουμε αυτά τα μικρά και, με την πρώτη ματιά, ετερόκλιτα που ξεμένουν σε ψυγείο και ντουλάπια.
Ένα βαζάκι με αγκινάρες στο λάδι, που κλαψουράει μισοξεχασμένο στο ντουλάπι, το ανθότυρο που περίσσεψε απ’ τη μανιταρόπιτα, ένα χαλκέντερο πράσο, που απέμεινε –Κύριος οίδε από πότε - να θυμίζει τον ατέλειωτο φετινό χειμώνα, και μια ακόμη ζύμη κουρού, που γεμίζει την κατάψυξη – άτιμε ΑΒ με τις προσφορές σου.
Όχι που να το παινευτώ, αλλά έγιναν μια εξαιρετική τάρτα που, σαν άλλη εφήμερη λιβελούλλα, έζησε μόνο 24 ώρες …

Τάρτα με αγκινάρες, λιαστές ντομάτες και ανθότυρο

ΠΙΑΤΟ  
Υλικά:
400 γρ. αγκινάρες (από βαζάκι)
6 λιαστές ντομάτες σε κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 φρ. κρεμμυδάκια ή/και μισό πράσο (χωρίς τα φύλλα)
200 γρ. ανθότυρο
λίγο άσπρο κρασί
1 φύλλο ζύμη κουρού (ή και 2 φύλλα)

Σε λίγο λάδι σωτάρουμε το κρεμμύδι,τα κρεμμυδάκια και το πράσο, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με λίγο κρασί. Ρίχνουμε τις λιαστές ντομάτες, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και τις αγκινάρες και αφήνουμε τα λαχανικά να μαλακώσουν και να εξατμιστεί το νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το ανθότυρο και ανακατεύουμε καλά.

ΓΕΜΙΣΗ ΚΟΝΤΙΝΟ  ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ

Λαδώνουμε μια μεσαία ταρτιέρα και στρώνουμε το φύλλο κουρού. (Αν θέλουμε πιο χοντρή ζύμη, στρώνουμε και τα δύο φύλλα, το ένα πάνω από το άλλο). Το τρυπάμε παντού με πηρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 10΄. Βγάζουμε την προψημένη βάση από το φούρνο και προσθέτουμε τη γέμιση.

ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ  ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

Ψήνουμε την τάρτα για 30΄-35΄ακόμη, ή μέχρι να ροδίσει.

ΨΗΜΕΝΗ ΨΗΜΕΝΗ ΤΑΡΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙ

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012

Καταχρηστικά …

… φέρει την ονομασία “προφιτερόλ”. Αφού απουσιάζουν τα σου και η λαχταριστή κρέμα που περιέχουν, ουδόλως νομιμοποιείται να φέρει τοιούτον όνομα, ένδοξον τε και λαμπρόν.
Είναι όμως φτιαγμένο πάνω στην ίδια λογική κι έχει μια εξίσου λαχταριστή σοκολατένια κρέμα. Άσε που μας δίνει μια ακόμη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το τσουρέκι που περίσσεψε. Οπότε, χαλάλι του το όνομα – δε θα κολλήσουμε στο copyright …

Σαν προφιτερόλ με τσουρέκιΕΤΟΙΜΟ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ

Υλικά:
500 ml γάλα
1/2 κούπα ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ, διαλυμένο σε λίγο γάλα
1,5 κουταλιά σούπας κακάο σκόνη
200 γρ. κουβερτούρα (ή 100 γρ. κουβερτούρα και 100 γρ. γάλακτος)
τσουρέκι κομμένο σε μέτριους κύβους
σιρόπι (1 μέρος ζάχαρη/1 μέρος νερό)

Ετοιμάζουμε την κρέμα, βράζοντας σε μέτρια φωτιά το γάλα με τη ζάχαρη και το κακάο. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και βράζουμε ανακατεύοντας, μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λυώσει και να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Σε μεγάλο μπωλ ή ατομικά μπωλάκια, βάζουμε μερικούς κύβους τσουρέκι και τους ραντίζουμε με το σιρόπι. Περιχύνουμε με 2-3 κουταλιές από τη σοκολατένια κρέμα και συνεχίζουμε, φτιάχνοντας στρώσεις.

ΚΡΕΜΑ ΑΡΧΗΜΕΣΗ

Αν θέλουμε, διακοσμούμε με μυτούλες από σαντιγύ. Για μας, πάντως, και μια τριμμένη μαρέγκα έκανε εξαιρετική δουλειά.

 ΜΠΩΛ ΜΕ ΜΑΡΕΓΚΑ ΜΠΩΛΑΚΙΑ ΜΕ ΜΑΡΕΓΚΑ

 

Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές και εξαρτώνται από το τι μας έχει περισσέψει και θέλουμε να αξιοποιήσουμε. Αντί να φτιάξουμε σιρόπι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το σιρόπι από κάποιο γλυκό κουταλιού που μας περίσσεψε, ζεσταίνοντας και αραιώνοντάς το με λίγο νερό.

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012

Βροχή … και σήμερα;

vroxi Τι είναι κι αυτό το φετινό με την ασταμάτητη βροχή; Λες και ζούμε τη μέρα της μαρμότας, έναν διαρκή Νοέμβριο, σαν την κατάρα του πεύκου ένα πράγμα: Να το χινόπωρο, να οι μπόρες… Πότε ξεκίνησε; Είναι μήνες... για δυο, για τρεις... 
Να μην πάμε κόντρα και στη φύση, να ρίξει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, αλλά εδώ ρίχνουν όλοι οι μήνες μαζί, με τα τουλούμια και σταματημό δεν έχουν. Η χώρα των χιλίων λιμνών έχουμε γίνει, κάθε λιβάδι κι ένα φιορδ κι οι δρόμοι μας κανάλια.
Όση θετική διάθεση κι αν έχεις, όσο Gene Kelly κι αν το παίξεις, όσο κι αν πλατσουρίσεις –τραγουδώντας- στα βροχόνερα, κάποια στιγμή η υπομονή τελειώνει, τα νεύρα σπάνε και μετατρέπεσαι σε μουρτζούφλη Λονδρέζο κι ας ζεις στη χώρα του ήλιου (του νοητού, πλέον).
Τουλάχιστον, με τη βροχή θα βγουν σαλιγκάρια, αν έχουν προλάβει να μάθουν κολύμπι. Και μανιτάρια, που θα ξεφυτρώνουν παντού σαν μανιτάρια …

Μανιταρόπιτα

 ΚΟΜΜΑΤΙ  

Υλικά:
1 κιλό μανιτάρια (λευκά ή ανάμικτα διαφόρων ποικιλιών)
2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
4-5 πιπεριές κέρατο σε ροδέλες
2-3 πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες
250 γρ. φέτα ή ανθότυρο
150 γρ. μπέικον (προαιρετικά)
λίγο άσπρο κρασί
μισή χούφτα τραχανά
6 χωριάτικα φύλλα για πίτα

Αχνίζουμε το κρεμμύδι σε λίγο λάδι, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε λάδι και ρίχνουμε το μπέικον. Όταν ροδίσει, προσθέτουμε τις πιπεριές και τα μανιτάρια, σωτάρουμε για λίγο σε μέτρια φωτιά και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, με κλειστό καπάκι, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

ΓΕΜΙΣΗ ΑΡΧΗ  ΓΕΜΙΣΗ ΒΡΑΣΜΕΝΗ 2 

Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και προσθέτουμε το τυρί και τον τραχανά.
Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε δύο φύλλα, λαδωμένα ανάμεσα. Χωρίζουμε τη γέμιση στα 3 και απλώνουμε το 1/3. Καλύπτουμε με ένα (το 3ο) φύλλο, λαδωμένο και σουρωμένο, ώστε να μην προεξέχει στα πλάγια.

ΓΕΜΙΣΗ ΜΕ ΤΥΡΙ ΠΡΩΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Συνεχίζουμε με άλλο 1/3 της γέμισης. Βάζουμε το 4ο φύλλο, λαδωμένο και σουρωμένο, ώστε να μη βγαίνει έξω από το ταψί και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.

ΜΕΣΑΙΟ ΦΥΛΛΟ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΜΙΣΗ

Καλύπτουμε με τα δύο τελευταία φύλλα, λαδωμένα ανάμεσα. Γυρίζουμε τις άκρες που περισσεύουν, φτιάχνοντας κρόθο.

ΠΑΝΩ ΦΥΛΛΟ ΕΤΟΙΜΗ

Αν θέλουμε, βάζουμε τυρί μέσα στον κρόθο, πριν τον τυλίξουμε.

ΤΥΡΙ ΣΤΟΝ ΚΟΘΡΟ ΤΥΡΙ ΣΤΟΝ ΚΟΘΡΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας και τη ραντίζουμε με λίγο νερό.
Ψήνουμε τη μανιταρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C, για 1 ώρα περίπου.

 ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012

Κατά το μάλλον ή Eton …

eton college 
Σ’ ένα τέτοιο μέρος, με παράδοση αιώνων, τάξη, οργάνωση και μεθοδικότητα, πώς τρύπωσε ένας τσαπατσούλης; Κάποιος τεμπέλης ή ανεπρόκοπος; Ποιος ευθύνεται για το αποδομημένο γλυκό, διάσημο ως “Eton mess” – τουτέστιν “χάος/αταξία/ακαταστασία του Ήτον”;
Φτιαγμένο με τα υλικά της “πάβλοβα” – φράουλες, μαρέγκες και σαντιγύ- δείχνει σαν η αέρινη μπαλαρίνα να γλίστρησε και να σωριάστηκε στο πάτωμα: σπασμένες οι μαρέγκες, πολτοποιημένες οι φράουλες, κι η σαντιγύ ριγμένη, ανάκατα, εδώ κι εκεί – λίθοι, πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα.
Είναι το επιδόρπιο που υπάρχει, απαραιτήτως, στο  πικνίκ της 4ης Ιουνίου, που οργανώνεται για γονείς και φοιτητές κάθε χρόνο και γίνεται – άραγε με ποια βρετανική λογική;- την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου.
Σύμφωνα με την παράδοση, βέβαια, για όλα ευθύνεται ένας σκύλος, που στρογγυλοκάθισε πάνω σ’ ένα καλάθι του πικνίκ, διαλύοντας τα γλυκά που περιείχε. Όποιος κι αν είναι ο αίτιος, το γλυκό είναι νοστιμότατο, πρωτότυπο, δροσερό και χαριτωμένο – ό,τι πρέπει για να χαρούμε τις ανοιξιάτικες φράουλες …

Eton mess
ΚΟΝΤΙΝΟ  
Υλικά:
400 γρ. φράουλες
1 γεμάτη κουταλιά ζάχαρη άχνη
ελάχιστο μπαλσάμικο ξύδι
μισό καπάκι λικέρ
χυμός από μισό πορτοκάλι
8 έτοιμες μαρέγκες
5-6 φράουλες σε φετάκια
250 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Βάζουμε τις φράουλες σε μπωλ, τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τις λυώνουμε με τα χέρια. Προσθέτουμε το μπαλσάμικο, το χυμό πορτοκαλιού και το λικέρ και ανακατεύουμε. Σπάμε με τα χέρια μας από πάνω 2-3 μαρέγκες και ρίχνουμε 1-2 κουταλιές γιαούρτι από ψηλά. Με ένα κουτάλι φτιάχνουμε “νερά” με το γιαούρτι στις φράουλες.

ΦΡΑΟΥΛΕΣ 2ΣΠΑΣΙΜΟ ΜΑΡΕΓΚΑΣ ΚΟΝΤΙΝΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, σπάζοντας μαρέγκες, ρίχνοντας κουταλιές γιαούρτι και τις υπόλοιπες φράουλες, που κόψαμε σε φετάκια.
Τρώμε αμέσως, πριν προλάβουν να μαλακώσουν οι μαρέγκες – όχι ότι θα πρόφταιναν να μαλακώσουν, αλλά λέμε τώρα …

  ΦΟΡΜΑ ΜΠΩΛ ΚΟΝΤΙΝΟ

Τρίτη, 17 Απριλίου 2012

Εσούρωσα κι αργήσαμε …

Δηλαδή, δεν αργήσαμε και πολύ – μπορεί να φαίνεται λίγο μπελαλίδικη ή πολύπλοκη αλλά, στην πραγματικότητα, είναι μια απλούστατη πίτα. Πρωτότυπη, νόστιμη και, κυρίως, διαφορετική – να ξεφύγουμε και λίγο από το δίπολο “τυρόπιτα, σπανακόπιτα”…

Σουρωτή πίτα με τυριά, πέστο και ντομάτα 
ΨΗΜΕΝΗ ΚΟΝΤΙΝΟ  
Υλικά:
100 γρ. ξηρή μυζήθρα τριμμένη στον ψιλό τρίφτη
100 γρ. γραβιέρα ή ρεγκάτο τριμμένα στον ψιλό τρίφτη
2 ντομάτες (όχι πολύ ζουμερές) κομμένες σε κυβάκια
3 κουταλιές σάλτσα πέστο (έτοιμη)
12 φύλλα κρούστας

Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο κρούστας, το λαδώνουμε και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνειά του με μυζήθρα και γραβιέρα. Καλύπτουμε με ένα δεύτερο φύλλο και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα 5 πρώτα φύλλα.

 ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΦΥΛΛΑ

Το 6ο φύλλο δεν το λαδώνουμε, αλλά απλώνουμε επάνω του τη σάλτσα πέστο και μοιράζουμε, ομοιόμορφα, από πάνω τα κυβάκια της ντομάτας.

 ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ  ΓΕΜΙΣΗ ΚΟΝΤΙΝΟ

Καλύπτουμε με ένα φύλλο κρούστας, το λαδώνουμε και πασπαλίζουμε ξανά με τα τυριά. Συνεχίζουμε, χρησιμοποιώντας τα τυριά και τα υπόλοιπα φύλλα, με τη διαφορά ότι δεν πασπαλίζουμε με τυριά το τελευταίο φύλλο, αλλά μόνο το λαδώνουμε.

ΦΥΛΛΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ

Κόβουμε την πίτα αρχικά σε τρεις οριζόντιες λωρίδες και μετά σε 8 ή 10 κάθετες, ανάλογα με το πόσο μεγάλα θέλουμε τα κομμάτια.

ΚΟΨΙΜΟ ΑΡΧΗ ΚΟΨΙΜΟ 2

Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο ταψάκι ή πυρέξ και βάζουμε όρθια τα κομμάτια που κόψαμε, το ένα δίπλα στο άλλο.

ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΑΡΧΗ ΠΥΡΕΞ

Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40΄-45΄.

ΤΕΛΙΚΟ ΛΑΔΩΜΑΨΗΜΕΝΗ ΠΙΑΤΕΛΑ ΚΟΝΤΙΝΟ