… Δε νομίζω να υπάρχει φαγητό πιο φορτισμένο συναισθηματικά απ' αυτό. Κάθε φορά που σκέφτομαι να το φτιάξω φτάνει στ' αυτιά μου η παραπονεμένη, υποταγμένη φωνή της Μάρως Κοντού: Σου έφτιαξα σουτζουκάκια, Αντωνάκη μου, που σ' αρέσουν.
Πάντα ευχόμουν να του κάτσουν στο λαιμό του Αντωνάκη, του τύραννου, του σατράπη, του Ταμερλάνου.
Δεν τ’ άξιζε τα σουτζουκάκια, χαράμι ο κόπος κι η αγάπη με την οποία γίνονταν …
Πάντα ευχόμουν να του κάτσουν στο λαιμό του Αντωνάκη, του τύραννου, του σατράπη, του Ταμερλάνου.
Δεν τ’ άξιζε τα σουτζουκάκια, χαράμι ο κόπος κι η αγάπη με την οποία γίνονταν …
Τα σουτζουκάκια της κυρίας Ελενίτσας
υλικά:
250 γρ. χοιρινός κιμάς
250 γρ. μοσχαρίσιος ή αρνίσιος κιμάς
2 σκελίδες σκόρδο
2-3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί βρεγμένο με κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι, κύμινο
Για τη σάλτσα:
ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη ή κονκασέ
1 κουταλιά πελτές διαλυμένος σε λίγο νερό
λίγο κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα ζάχαρη
250 γρ. χοιρινός κιμάς
250 γρ. μοσχαρίσιος ή αρνίσιος κιμάς
2 σκελίδες σκόρδο
2-3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί βρεγμένο με κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι, κύμινο
Για τη σάλτσα:
ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη ή κονκασέ
1 κουταλιά πελτές διαλυμένος σε λίγο νερό
λίγο κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι, μια πρέζα ζάχαρη
Ζυμώνουμε καλά τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά του και πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια.
Τα τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε τα σουτζουκάκια, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 20΄-25΄, συμπληρώνοντας αν χρειαστεί ελάχιστο νερό.
Σερβίρουμε με πουρέ ή ένα απλό άσπρο ρύζι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου