Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Κουνουπίδι με κοφτό μακαρονάκι και τραγανή κρούστα …

Έχω καταλάβει ήδη πως δεν τρως το κουνουπίδι. Κακώς, κάκιον, κάκιστα, γιατί μόνο καλά έχει να σου προσφέρει. Βιταμίνη C και Α , νερό, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο, διαλυτές φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και  μόνο 23 θερμίδες στα 100 gr.    
Καλύτερα να τρώγεται ωμό ή στον ατμό, για να διατηρεί περισσότερα από τα ωφέλιμα συστατικά του αλλά κι έτσι που θα το μαγειρέψω μια χαρά θα τα διατηρήσει.
  
Άσε που θα ξετρελαθείς, ακόμη κι αν το κουνουπίδι δε φημίζεται για τη νοστιμιά του. Ο Jamie Oliver που προτείνει τη συνταγή κάτι παραπάνω ξέρει.
Επειδή όμως κάτι έμαθα κι εγώ - όλη μέρα στα καζάνια και στα μαγειρεία, στης κουζίνας τα τηγάνια και στα ταβερνεία- θα κάνω δυο εικαστικές παρεμβάσεις. Αντί για το κοφτό μακαρονάκι της συνταγής θα χρησιμοποιήσω τα μικρά μαντί που έφερα από την Αδριανούπολη για να προσθέσουν με την κιμαδένια καρδούλα τους κι άλλη νοστιμιά. Και θα βράσω κουνουπίδι και ζυμαρικά σε ζωμό αντί για σκέτο νερό …


Κουνουπίδι με μακαρόνια και τραγανή κρούστα 



 
ΨΗΜΕΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ
  

υλικά:
1 μέτριο κουνουπίδι
350 γρ. κοφτό μακαρονάκι (εδώ μικρά μαντί) 
4 λωρίδες μπέικον
2 μεγάλες φέτες μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί
200 γρ. τριμμένο τυρί (τσένταρ/ γκούντα/κασέρι)
200 γρ. πηχτή κρέμα γάλακτος
400 ml από το νερό που βράσαμε τα ζυμαρικά
2 σκελίδες σκόρδο
1-2 κλαράκια δεντρολίβανο




 
Κόβουμε το μπέικον σε μεγάλα κομμάτια και το τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι, σε δυνατή φωτιά και χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να ξεροψηθεί και να τραγανίσει. 

Βάζουμε μαζί στο multi το ψωμί, το μπέικον, το δεντρολίβανο, 1 κουταλιά λάδι και 1 σκελίδα σκόρδο και τα αλέθουμε καλά.


 
 ΜΟΥΛΤΙ ΚΟΝΤΙΝΟ ΕΤΟΙΜΑ ΨΙΧΟΥΛΑ
 

   
Καθαρίζουμε το κουνουπίδι, το πλένουμε και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. 

Το ρίχνουμε σε μπόλικο ζεστό νερό ή ζωμό, αλατίζουμε, ρίχνουμε μια κουταλιά λάδι, προσθέτουμε και τα μακαρόνια και βράζουμε, ανακατεύοντας κατά διάστημα, για 10΄ περίπου (ή σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία του ζυμαρικού). 

Τα σουρώνουμε πάνω από μια σουπιέρα και κρατάμε το νερό στο οποίο έβρασαν. 

Τα αδειάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι ή πυρέξ και λυώνουμε το κουνουπίδι με πηρούνι ή το πρες-πουρέ.


 
ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΒΡΑΣΙΜΟ ΠΥΡΕΞ ΑΡΧΙΚΟ
 


Περιχύνουμε με 400 ml από το νερό που κρατήσαμε, ρίχνουμε πολτοποιημένη και τη δεύτερη σκελίδα σκόρδο, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος.

 Ανακατεύουμε προσεκτικά με πηρούνι. 

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη από το νερό των ζυμαρικών, ώστε το φαγητό να είναι ζουμερό.

Καλύπτουμε την επιφάνεια με τα τριμμένα ψίχουλα. 



ΠΥΡΕΞ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ΜΕ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ 
 


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190-200 βαθμούς κελσίου, μέχρι να ροδίσει καλά το φαγητό (περίπου 15΄-20΄).



ΖΟΥΜΕΡΟΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου