Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Γλυκιά κολοκυθόπιτα …

Με την πρώτη σταγόνα της βροχής
ξεψύχησε το καλοκαίρι …
 
Δε θα παραστήσω ότι λυπάμαι. Αντίθετα χαίρομαι που αυτό το μακρύ, ζεστό κι αφόρητο καλοκαίρι αποφάσισε επιτέλους να μας αφήσει ήσυχους. Το αγαπημένο φθινόπωρο μου χτυπάει την πόρτα – από ευγένεια περισσότερο, γιατί ξέρει ότι είναι πάντα ανοιχτή για εκείνο και περιμένω.
Την πρωινή δροσερή ανάσα που τρυπώνει από τα μισάνοιχτα για λίγο ακόμη παράθυρά μου, τον ήλιο που με χαϊδεύει τρυφερά αντί να με ψήνει ανελέητα, τη βραδινή ψύχρα που με κάνει να ψάχνω για μπουφάν κι αγκαλιά.
Να το καλωσορίσω θέλω, να το υποδεχτώ γλυκά …

Γλυκιά κολοκυθόπιτα



ΤΑΨΙ ΚΟΜΜΕΝΗ
 

   

υλικά:
1 κίτρινη κολοκύθα (~ 1 κιλό καθαρό βάρος)
ζάχαρη ή μέλι
κανέλλα, γαρύφαλλο
2-3 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
σταφίδες ξανθές ή μαύρες
καρύδι χοντροκομμένο  

500 γρ. φύλλο χωριάτικο (ή κρούστας)





Τα υλικά που θα έχει η γλυκειά κολοκυθόπιτα καθώς και η δοσολογία τους εξαρτώνται από τις προτιμήσεις του καθενός, οπότε μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε ελεύθερα.



Τρίβουμε την κολοκύθα στο χοντρό τρίφτη και την αφήνουμε σε σουρωτήρι να βγάλει τα υγρά της. 

Τη στύβουμε καλά ανάμεσα στις παλάμες μας και τη βάζουμε σε κατσαρολάκι με λίγο λάδι. 

Την αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας πού και πού, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. 

Δοκιμάζουμε την κολοκύθα και προσθέτουμε ζάχαρη ή/και μέλι, ανάλογα με το πόσο γλυκιά μας αρέσει.


ΚΟΛΟΚΥΘΑ


Ρίχνουμε τις σταφίδες, το καρύδι, τα μπαχαρικά και λίγο σιμιγδάλι, που θα τραβήξει τα παραπανίσια υγρά. 

Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε 3 χωριάτικα φύλλα λαδώνοντάς τα ανάμεσα.

Απλώνουμε τη μισή γέμιση και καλύπτουμε με 1 ακόμη λαδωμένο φύλλο, το οποίο σουρώνουμε ώστε να μη βγαίνει έξω από το ταψί.

Στρώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε με τα 2 τελευταία φύλλα, πάντα λαδωμένα. 

Κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν γύρω από το ταψί και γυρίζουμε τις άκρες τους προς τα μέσα. 

Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό.

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 1 ώρα περίπου.

ΨΗΜΕΝΗ ΚΟΝΤΙΝΟ


Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλλα.

Σερβίρουμε.


ΤΑΨΙ ΚΟΜΜΕΝΗ
.
ΠΙΑΤΑΚΙ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου