... Φύσα ρούφα τραβατόνε, πανετόνε κι άναφτόνε. Εσένα μπορεί να μη σου περίσσεψε πανετόνε είτε γιατί δεν το προτιμάς, είτε επειδή το έφαγες στην ώρα του. Εμένα όμως, που στοκάρω πάντα μετά τα Χριστούγεννα πανετόνε στη μισή τιμή κι εξασφαλίζω πρωινό για ένα εξάμηνο, επίσης δε μου περίσσεψε. Αλλά θα θυσιάσω ένα κομμάτι από το τελευταίο των πανετονιών για αυτή την ονομαζόμενη πουτίγκα με κρέμα custard. Και τώρα που περισσεύει τσουρέκι - αν περισσεύει, θα με θυμηθείς ...
Γλυκό με το υπόλοιπο πανετόνε ή τσουρέκι
υλικά:
2 αυγά
125 ml γάλα (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
200 ml κρέμα γάλακτος (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
50 γρ. ζάχαρη
150 γρ. πανετόνε
30 γρ. ξανθή σταφίδα
1 κουταλιά κάντιτα
ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με τον αυγοδάρτη και προσθέτουμε τη ζάχαρη (50 γρ.). Δουλεύουμε για λίγο να διαλυθεί.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα.
Κόβουμε το πανετόνε με το χέρι σε φαρδιές λωρίδες και το βάζουμε σε ταψάκι χωρητικότητας 1 λίτρου.
Ρίχνουμε τις σταφίδες και τα κάντιτα ανάμεσα στα κομμάτια.
Αρωματίζουμε με το ξύσμα και περιχύνουμε με την κρέμα φροντίζοντας να μουλιάσουμε όλα τα κομμάτια.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με 2 κουταλιές καστανή ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς κελσίου, για 35΄ αν θέλουμε ένα πιο ζουμερό αποτέλεσμα και για 40΄-45΄ αν θέλουμε πιο σφιχτή την πουτίγκα καληώρα, κάτι που εγώ δεν ήθελα επιμένοντας εις μάτην στη χρυσαφιά τρεμουλιαστή εκδοχή που μειοψήφισε.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για 15΄.
Τρατάρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου