... Ωραία είναι να λέμε στις συνταγές με πράσο μόνο το λευκό μέρος και λίγο πράσινο. Και τα υπόλοιπα κυρία; Τα υπόλοιπα στην κατάψυξη παιδί μου. Κι όταν έρχεται η ώρα της ανακύκλωσης, μαζί με κομμάτια κι αποσπάσματα τυριών, γίνονται ένα ωραιότατο στρούντελ ...
Στρούντελ με πράσα και τυριά
υλικά:
350 γρ. πράσα (εδώ κατεψυγμένα μαζώματα)
2 κουταλιές λάδι, 1 κουταλιά βούτυρο/μαργαρίνη
λίγο λευκό κρασί
άνηθος
1 κύβος
τυριά της επιλογής μας (εδώ τρίγωνα τυράκια, λίγη γραβιέρα και έμμενταλ)
1 φύλλο σφολιάτα
Για την επάλειψη:
αυγό ή γάλα
σουσάμι, παπαρουνόσπορος, μαυροσούσαμο
Ζεσταίνουμε το λάδι και λυώνουμε το βούτυρο.
Ρίχνουμε τα πράσα, όπως είναι από την κατάψυξη.
Ανακατεύουμε απαλά να ξεκολλήσουν και να πέσουν.
Καθώς ξεπαγώνουν και λυώνει ο πάγος υπάρχει νερό για να μαγειρευτούν.
Διαλύουμε σ' αυτό το νερό τον κύβο και ενισχύουμε τη γεύση με αλατοπίπερο κατά βούλησιν.
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο λευκό κρασί.
Αφήνουμε να εξατμιστεί λίγο και ρίχνουμε τον άνηθο.
Ανακατεύουμε, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε να μαλακώσουν τα πράσα (περίπου 15-20΄).
Ξεκαπακώνουμε και βράζουμε σε πιο δυνατή φωτιά αν υπάρχει παραπανίσιο υγρό.
Ρίχνουμε τα τυριά που έχουμε. Εδώ 2 γελαστά τρίγωνα που με πλάνεψαν με τις ντισνεόφατσες, τα αγόρασα αλλά δεν τα έφαγα.
Τα τρίγωνα τυράκια έβγαλαν υγρασία και περίμενα να εξατμιστεί.
Μόλις κρυώσουν λίγο τα πράσα, ρίχνουμε τη γραβιέρα ή άλλο τυρί.
Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας και απλώνουμε τη γέμιση στη μία στενή άκρη.
Αλείφουμε τις άκρες με χτυπημένο αυγό ή γάλα.
Διπλώνουμε το φύλλο και καλύπτουμε τη γέμιση.
Κλείνουμε τις άκρες πατώντας με πηρούνι ή πλέκοντας με τα δάχτυλά μας.
Χαράζουμε 3-4 φορές την επιφάνεια για να βγαίνει ο ατμός.
Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό ή γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι/παπαρουνόσπορο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 30΄ περίπου.
Χρησιμοποιούμε μαργαρίνη αντί για βούτυρο, σφολιάτα χωρίς βούτυρο και μη ζωικά προϊόντα (τυρί για τη γέμιση, φυτικό γάλα για την επάλειψη) για νηστίσιμη συνταγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου