Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Αυγολέμονο βήμα-βήμα ...

… Το έχω σε τόσες συνταγές αφού. Αλλά εσύ το θες ξεχωριστά, σε μία ανάρτηση, αυτόνομη και ανεξάρτητη σαν την Καταλονία. Κι ούτε μπορώ να πω, σιγά παιδάκι μου, αυγολέμονο είναι, δεν είναι και πυρηνική φυσική. Οπότε σιωπώ και αναρτώ ...


 Αυγολέμονο



Για το αυγολέμονο:
2 αυγά (χώρια οι κρόκοι από τ' ασπράδια)
2 λεμόνια





Ξεχωρίζουμε τα κροκάδια από τ' ασπράδια με μεγάλη προσοχή.




 Ή χαζολογώντας με το διαχωριστή αυγών.





 Βάζουμε τα ασπράδια σε μεγάλο μπωλ και χτυπάμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.





Χωρίς να σταματάμε καθόλου το χτύπημα ρίχνουμε τον πρώτο κρόκο και όταν ενσωματωθεί στο μείγμα ρίχνουμε και το δεύτερο. 






Συνεχίζοντας να χτυπάμε χωρίς σταματημό το μείγμα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το χυμό λεμονιού.





Χωρίς να σταματήσουμε καθόλου το χτύπημα, παίρνουμε με μια κουτάλα ζωμό από το φαγητό και το ρίχνουμε πολύ σιγά στην αρχή στο αυγολέμονο.






Μόλις ζεσταθεί λίγο το αυγολέμονο, ρίχνουμε όλο και περισσότερο ζουμί χωρίς να σταματήσουμε καθόλου το χτύπημα.




Αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα

με το χοιρινό πρασοσέλινο, 





με τα γεμιστά κολοκυθάκια,



με τα μανιτάρια,


ΑΥΓΟΚΟΜΜΑΑΝΑΚΑΤΕΜΑ 


με το κεφαλάκι σούπα,



με τη μαγειρίτσα με μανιτάρια 



με τα γιουβαρλάκια 


IMG_20171123_130305IMG_20171123_130331 IMG_20171123_130405 


και ασφαλώς με την κοτόσουπα.  




Ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα και αφήνουμε να σταθεί για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου. 

 Σερβίρουμε.


 ΜΠΩΛIMG_8568




 Αυτό είναι το αυγολέμονο της γενιάς μου, το boomer αυγολέμονο ίσως. ΄Ετσι το μάθαμε, να πονάει το χέρι αλλά να συνεχίζεις, να είναι ένα bonus για τη μαγείρισσα ότι φτιάχνει δεμένο αυγολέμονο - αυτό και η μπεσαμέλ ήταν τα πετράδια του στέμματος, να το ρίχνεις στην κατσαρόλα παρακαλώντας να μην κόψει. Εξάλλου στις ελληνικές ταινίες συχνά υπάρχει μια πανικόβλητη υπηρέτρια που μπουκάρει στο σαλόνι φωνάζοντας "κυρία, κυρία, τρεχάτε, έκοψε το αυγολέμονο".
Πλέον πολύς κόσμος βάζει τα αυγά χωρίς να ξεχωρίζει κρόκους κι ασπράδια, είδα ακόμη και στο multi ή το blender να το φτιάχνουν. Ο καθένας με τον τρόπο, τη βολή και τις δυνατότητές του, φαγητό να υπάρχει και τα άλλα βρίσκονται.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου