… Υπαίθρια αγορά δώσε μου και πέτα το κλειδί στον καταρράχτη. Ούτε η βροχή με πτόησε, ούτε οι ουρές, ούτε η ορθοστασία που οφείλω να αποφεύγω. Πέρασα από όλους τους πάγκους, είδα τα φρουτολαχανικά σε τιμές Cartier που σύντομα θα βλέπουμε κι εδώ, τα ντόπια τυριά και τα αλλαντικά,
είδα και ολόκληρους πάγκους με βουναλάκια από ελιές, τουρσάκια - αγγουράκια cornichon κυρίως - και σαλαμάκια αέρος. Κι όλα είχαν την ταμπελίτσα apéro.
Παιδί μου, apéro τις λέτε τις ελιές τώρα; Ολίβ είναι πια μόνο η cherie του σπανακοφάγου;
Αυτά όλα λοιπόν είναι ορεκτικά, μεζεδάκια, τερψιλαρύγγια. Τρως βραδινό στις 7; Κατά τις 6 βάζεις σ' ένα πιατάκι καναδυό κομματάκια τυρί, ελιές, αγγουράκια τουρσί, σαλάμι αέρος ή άλλο αλλαντικό, βάζεις κι ένα ποτήρι κρασί και τσιμπολογάς μέχρι να φας.
Παραδείγματος χάριν ...
Ορεκτικό με σύκα, προσιούτο και gruyère
υλικά:
σύκα (εδώ 4)
προσιούτο σε φέτες (εδώ πάλι 4)
τυρί σε μπαστουνάκια (εδώ gruyere, όχι 4)
ρόκα, μπαλσάμικο
Πλένουμε τα σύκα και τα στεγνώνουμε.
Τυλίγουμε κάθε σύκο με μια φέτα προσιούτο.
Κόβουμε το τυρί σε μπαστουνάκια.
Βάζουμε σε ένα πιάτο λίγη ρόκα.
Aρτύνουμε με λίγο αλάτι, λάδι και μπαλσάμικο.
Αραδιάζουμε τα σύκα και το τυρί.
Σερβίρουμε.