Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Πίτα γιορτινή με κόκκορα ...

 ... Είναι γιορτινή, είναι γευστική, είναι  και γιαννιώτικη. Κι αν την κάνουμε συνήθως την πρωτοχρονιά, ουδείς μας εμποδίζει να την κάνουμε τις Απόκριες, το Πάσχα ή το Δεκαπενταύγουστο. Φοβάμαι ότι οι αντικειμενικές συνθήκες εμποδίζουν πολλούς να τη φτιάχνουμε και Πρωτοχρονιά και Απόκριες κλπ.κλπ., αλλά μια και είναι παραδοσιακή, ας τρώμε κι εμείς όπως παλιά κρέας στις μεγάλες γιορτές ...


Πίτα γιορτινή με κόκκορα



υλικά:
μισός κόκκορας (1,5 κιλό περίπου)
1,5 ποτήρι ρύζι καρολίνα
2 μεγάλα κρεμμύδια 
2 αυγά
 1 κύβος κότας (προαιρετικά)

6 χωριάτικα φύλλα για πίτα








Αλατοπιπερώνουμε τον κόκκορα μέσα-έξω, τρίβοντάς τον παντού με αλατοπίπερο.


 



Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα (εδώ χύτρα για λόγους οικονομίας).

 Ροδίζουμε καλά τον κόκκορα και από τις δύο πλευρές.





Ρίχνουμε το ένα κρεμμύδι χοντροκομμένο και καβουρντίζουμε να πάρει χρώμα και νοστιμιά.





Αν χρησιμοποιήσουμε, ρίχνουμε τον κύβο.

Προσθέτουμε μπόλικο ζεστό νερό να σκεπαστεί καλά ο κόκκορας (στη χύτρα τουλάχιστον μέχρι την ένδειξη minimum), το άλλο κρεμμύδι ολόκληρο και καπακώνουμε την κατσαρόλα ή σφραγίζουμε τη χύτρα.



 

 

Βράζουμε μέχρι το κρέας να μαλακώσει εντελώς και να φεύγει από τα κόκαλα.






Βγάζουμε τον κόκκορα σε πιάτο και
κρατάμε στην άκρη ένα μέτριο μπωλ ζωμό.

 

 


 

  Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά, δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και ρίχνουμε στον υπόλοιπο ζωμό το ρύζι.

Βράζουμε μέχρι να μισομαλακώσει το ρύζι και να σπάει στο δόντι. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να κρυώσει μέχρι να στρώσουμε τα φύλλα της πίτας.





 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου και, μόλις σβήσει το φωτάκι, τραβάμε έξω τη σχάρα του φούρνου και απλώνουμε προσεκτικά ένα φύλλο. 

Το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει, προσέχοντας να μη μας αρπάξει, και το ξεφουρνίζουμε.


 



 

Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου και στρώνουμε το πρώτο φύλλο, αφήνοντάς το να κρέμεται και στα πλάγια της μιας πλευράς του ταψιού. 

Ραντίζουμε με λάδι και στρώνουμε ένα δεύτερο φύλλο, αφήνοντάς το να κρέμεται στα πλάγια της άλλης πλευράς του ταψιού. 

 

 

 

 

Με τον ίδιο τρόπο στρώνουμε όλα τα φύλλα, φροντίζοντας να καλύπτουν όλες τις πλευρές του ταψιού, για να μπορέσουμε μετά να κάνουμε τον κρόθο.



 


Βάζουμε τώρα το ψημμένο φύλλο μέσα στο ταψί. 

Δεν πειράζει αν σπάσει για να χωρέσει, θέλουμε απλώς να κρατήσει το ρύζι με το ζουμί του για να μη μουλιάσουν και διαλυθούν τα νωπά φύλλα. 

Απλώνουμε το ρύζι ομοιόμορφα πάνω στο ψημμένο φύλλο.

 

 




Χωρίζουμε το κρέας σε κομμάτια, με το χέρι μας, και βάζουμε τα κομμάτια μέσα στο ρύζι.





Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στο ζωμό που κρατήσαμε.

 

 

 

 Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε το ρύζι και το κρέας. 

Ανασηκώνουμε απαλά το ρύζι με πηρούνι, για να πάει παντού ο ζωμός.


 




Λαδώνουμε καλά τις άκρες του φύλλου που αφήσαμε να κρέμονται και τις διπλώνουμε προς τα μέσα, στρίβοντάς τες ελαφρά, για να φτιάξουμε τον κρόθο.
 

 

  


 Ραντίζουμε με λάδι όλον τον κρόθο γύρω-γύρω, καθώς και την επιφάνεια της πίτας.





 

Ψήνουμε την πίτα για περίπου 1 ώρα, πάντα ανάλογα με το φούρνο. 

 Στα μισά του ψησίματος γυρνάμε το ταψί τα μπρος-πίσω, για να εξασφαλίσουμε ομοιόμορφο ψήσιμο. 

 

 

 


Σερβίρουμε.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου