Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Menemen ...

 ... Της εποχής μου που όλο και παλιώνει ήταν αυτό το τραγούδι της Κωχ. Το  Λεωφορείο για τη Νέα Μαινεμένη πάντα με έκανε να βουρκώνω αλλά νομίζω ότι θα συγκινούσε τον καθένα, ακόμη και χωρίς τη δική μου εργοστασιακή κατάθλιψη, αν άκουγε το παράπονο στην ένρινη φωνή που τραγουδούσε να μη θυμάσαι ούτ'οδό ούτ' αριθμό, ούτ' αν τη λέγανε Σταυρούλα ή Ελένη.
Το Σταυρούλα το καταλάβαινα, αλλά να μη θυμάται κάποιος μια Ελένη μου φαινόταν αδιανόητο.
Τι σχέση έχουν τώρα οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε με το φαγητό. Είναι που βρήκα στο Guardian τη συνταγή για την
Perfect menemen, το τούρκικο πιάτο που κοντράρεται στα ίσια με τη βορειοαφρικανή σακσούκα που ιδιοποιήθηκαν οι ισραηλινοί και την έκαναν διάσημη και δημοφιλή ολούθε, και κατά την αμμουδιά και κατά τα πευκάκια. Είναι ένα πιάτο που σερβίρεται παντού στην Τουκία, σε ΚΤΕΛ, λιμάνια, σταθμούς τραίνου κι όπου αλλού υπάρχουν πεινασμένοι περαστικοί και που αποτελεί κορυφαία επιλογή των γειτόνων για πρωινό.
Προσπερνώ την πορτοκάλεια ερμηνεία ότι προέρχεται from the Greek menemnos, “meaning to ‘flood’ or ‘overflow’” και ψηφίζω το προφανές της καταγωγής του από τη Μαινεμένη της επαρχίας Σμύρνης. Με τις ντομάτες και τις πιπεριές ως βασικά υλικά, είναι το ιδανικό καλοκαιρινό φαγητό, ιδανικά αν μπορούμε να αγοράσουμε ντομάτες, πιπεριές και αυγά ...

 

Menemen
Ντομάτες με αυγά και πιπεριές

 

 

 

 

υλικά:
4 ώριμες ντομάτες
1-2 πράσινες πιπεριές (περίπου 100 γρ.), ιδανικά και μισή καυτερή πιπερίτσα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
2 κουταλιές ελαιόλαδο και 1 κουταλιά βούτυρο
μπόλικο μπούκοβο (εδώ γλυκό)
1 πρέζα καπνιστή πάπρικα
ρίγανη (προαιρετικά)

μαϊντανός ψιλοκομμένος

4 αυγά

 

 

 

 

 

Τρίβουμε τις ντομάτες στο χοντρό τρίφτη και πετάμε τις φλούδες.

 

 

 

 

Κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες ή ροδέλες, ανάλογα με το πάχος τους.

 

 

 

 

Κόβουμε λοξά τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μέτρια κομμάτια ή ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι ή σωτέζα και ρίχνουμε τις πιπεριές και μια καλή πρέζα αλάτι. Αν χρησιμοποιήσουμε ξερό κρεμμύδι, το ρίχνουμε και αυτό τώρα.





Σωτάρουμε για 5΄ να μαλακώσουν. 





Προσθέτουμε το βούτυρο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια αν δε βάλαμε ξερό κρεμμύδι, το μπούκοβο, την πάπρικα και τη ρίγανη.





Τα σωτάρουμε όλα μαζί και ρίχνουμε τη ντομάτα.




 

Σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν αρκετά από τα υγρά της ντομάτας.





Σπάμε ένα ένα τα αυγά και είτε τα χτυπάμε πριν τα ρίξουμε στη ντομάτα είτε τα ρίχνουμε ολόκληρα και τα σπάμε ανακατεύοντας μέσα στο τηγάνι.



 

 

Μαγειρεύουμε μέχρι να ψηθούν τα αυγά.

Χρωματίζουμε με το μαϊντανό.





Σερβίρουμε.








 



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου