Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Γαλατόπιτα με κρέμα σιμιγδαλιού ...

 ... Δεν ξέρω αν οι άγγελοι έχουν φύλο, η σημερινή γαλατόπιτα πάντως δεν έχει φύλλο. Είναι μια κρέμα σιμιγδαλιού που ψήνεται και θα μπορούσε να είναι η δική μας παραδοσιακή και εμπλουτισμένη crème brûlée ή crema catalana και μια καλή λύση, αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ακόμη γάλα που λήγει πριν το καταναλώσουμε, έτσι που το αγοράζουμε πια με το σταγονόμετρο ...


Γαλατόπιτα με κρέμα σιμιγδαλιού




υλικά:
1 λίτρο γάλα
190 γρ. ζάχαρη
150 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
(ή 130 γρ. ψιλό σιμιγδάλι και 20 γρ. κορν φάουρ)
2 βανίλιες
2 αυγά

50 γρ. βούτυρο
ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού

1 αυγό
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά νερό

 

 

 

Βάζουμε σε μπωλ τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τις βανίλιες και το κορν φλάουρ, αν χρησιμοποιήσουμε, και τα ανακατεύουμε. 


 

 

Βάζουμε το γάλα που αρωματίσαμε με το ξύσμα να ζεσταθεί.





Ανακατεύοντας με αυγοδάρτη ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα των στερεών υλικών.





Βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να πήξει η κρέμα.





Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο.

Ανακατεύουμε καλά να λυώσει.




 

Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στην κρέμα, πάντα ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.





Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι ή πυρέξ.

Αν θέλουμε, το πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι και λίγη κανέλλα.





Αδειάζουμε την κρέμα σιμιγδαλιού και στρώνουμε την επιφάνεια.





Αν θέλουμε, χτυπάμε ένα αυγό με δυο κουταλιές ζάχαρη και, προαιρετικά, λίγη κανέλλα και το ρίχνουμε από πάνω, όπως και στην κλασσική γαλατόπιτα.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-190 βαθμούς κελσίου, για 35΄-40΄.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τη γαλατόπιτα να κρυώσει ελαφρά.






Πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλλα.





Τρατάρουμε.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου