Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Πίτα με μοσχάρι, μπύρα και λαχανικά ...

 ...  Όχι άλλα παϊδάκια που έτσι κι αλλιώς είναι απλησίαστα, ούτε σουβλάκια, λουκάνικα και παντσέτες, δεν είμαστε αμερικάνικο Σάββατο στην πίσω αυλή ούτε διαφήμιση μπύρας, ούτε καν οι Κρουντς που δεν είχαν κι επιλογές. Αφού θέλουμε να φάμε κρέας σήμερα θα το κάνουμε με αξιοπρέπεια, στυλ και διακριτικότητα.
Με μια ...


Πίτα με μοσχάρι, μπύρα και λαχανικά





υλικά:
600 γρ. μοσχάρι κομμένο σε κύβους
3 μέτρια κρεμμύδια σε κυβάκια
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 καρότα σε κυβάκια
1 μπαστουνάκι σέλινο
4-5 μανιτάρια σε λεπτά φετάκια
200 γρ. ημίσκληρο τυρί με χαμηλά λιπαρά
1 κουτί μαύρη μπύρα (500 ml)
1-2 κοφτές κουταλιές αλεύρι
1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο

2 φύλλα σφολιάτας











Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή σωτέζα και γυαλίζουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 5΄-10΄. 




Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά βούτυρο ή μαργαρίνη, το σκόρδο, τα καρότα, το σέλινο και τα μανιτάρια. 

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το μοσχάρι και το δεντρολίβανο.

Αλατοπιπερώνουμε και σωτάρουμε μέχρι το κρέας αλλάξει χρώμα.






Ρίχνουμε το αλεύρι και τη μπύρα. 

Αφήνουμε να πάρει βράση και συμπληρώνουμε λίγο νερό μέχρι να σκεπαστούν σχεδόν τα υλικά.

Καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε στη χαμηλότερη δυνατή ένταση για μιάμιση ώρα.



 


Ανοίγουμε το καπάκι και ελέγχουμε το μαγείρεμα.

 Μετά τη μιάμιση ώρα, το μοσχάρι έχει λυώσει κι η σάλτσα είναι πηχτή και δεμένη. 

Αν όμως το ζουμί είναι ακόμη κάπως αραιό, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε χωρίς καπάκι μέχρι να πήξει όσο θέλουμε.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά. 

 Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα του τυριού που έχουμε τρίψει στο χοντρό τρίφτη και ανακατεύουμε καλά.






Βουτυρώνουμε ένα βαθύ πυρέξ ή κεραμικό πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε το ένα φύλλο της σφολιάτας καλύπτοντας και τα τοιχώματα. 





Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και σκορπίζουμε από πάνω το υπόλοιπο τυρί.





Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας τσαλακώνοντάς το ώστε να μην είναι επίπεδο και κλείνοντας καλά τις άκρες. 





Χαράζουμε ελαφρά ή τρυπάμε με πηρούνι το σκέπασμα της πίτας για να βγαίνει ο ατμός του ψησίματος.

Αλείφουμε με γάλα ή αυγό και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο.





Ψήνουμε την κρεατόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-190 βαθμούς Κελσίου και κατά προτίμηση στη λειτουργία του θερμού αέρα, για 50΄ περίπου φροντίζοντας να πάρει ωραίο χρώμα η επιφάνεια.






Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα σε θερμοκρασία δωματίου για 10΄-15΄.

Σερβίρουμε και αποκρεύουμε.

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου