... Θερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει επίσημα το καλοκαίρι, ο ήλιος παίρνει τα πάνω του κι όλοι χειροκροτάμε μ' ενθουσιασμό μέχρι να πλακώσουν οι καύσωνες και να βρίζουμε λαχανιάζοντας με τη γλώσσα έξω.
Προς το παρόν πάντως γιορτάζουμε την επιστροφή και ενδυνάμωση του ήλιου, αυτήν που προσπαθούσαμε πρωτόγονα και παγανιστικά να βοηθήσουμε ανάβοντας φωτιές και φανούς μέσα στο καταχείμωνο και το χειμερινό ηλιοστάσιο.
Εγώ που αποφεύγω τον ήλιο όπως ο Drac αλλά λατρεύω όσο ο Βαν Γκογκ το χρώμα του, θα γιορτάσω με ένα γλυκό στο κίτρινο της Αρλ ...
Λιβανέζικο γλυκό με τζίντζερ και κουρκουμά
υλικά:
375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. ζάχαρη
2 κουτ. γλ. τζίντζερ σε σκόνη
2 κουτ. γλ. κουρκουμάς
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
120 ml ελαιόλαδο
350 ml βραστό νερό
καραμελωμένο τζίντζερ (εδώ 2-3 κομμάτια περγαμόντο γλυκό)
ταχίνι
σουσάμι, κουκουνάρι (εδώ φιλέ αμυγδάλου)
Εκτός από το τζίντζερ σε σκόνη το γλυκό έχει και καραμελωμένο τζίντζερ, το σιρόπι του οποίου χρησιμοποιείται και για την επάλειψη του γλυκού μετά το ψήσιμο. Το αντικατέστησα με γλυκό του κουταλιού περγαμόντο που πρόσθεσε το άρωμά του στα υπόλοιπα αρώματα. Επίσης αντικατέστησα το κουκουνάρι με φιλέ αμυγδάλου.
Αναμειγνύουμε σε μεγάλο μπωλ το αλεύρι και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το τζίντζερ, τον κουρκουμά και το μπέικιν πάουντερ.
Ανακατεύουμε.
Φτιάχνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε το λάδι.
Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αρωματίζουμε με το περγαμόντο τριμμένο στον τρίφτη.
Αλείφουμε γενναιόδωρα με ταχίνι ένα ταψί 20x30 εκ.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι και κουκουνάρι/φιλέ αμυγδάλου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄.
Ξεφουρνίζουμε το γλυκό και το αφήνουμε 10΄ να κρυώσει ελαφρά.
Κόβουμε διαγώνια σε κομμάτια.
Αλείφουμε το γλυκό με σιρόπι από το γλυκό περγαμόντο.
Τρατάρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου