Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Τραχανάς με πάπρικα και φέτα ...

 ... Ξενητεμένο μου πουλί, αυτού στα ξένα πού 'σαι
δε στέλνω μήλο, σέπεται, κυδώνι μαραγκιάζει. 
Διότι είμαι μάνα σύγχρονη και πρακτική και μαθημένη ως Ηπειρώτισσα στις ανάγκες της ξενητειάς και της μετανάστευσης. Διό και σου στέλνω χυλοπίτες και τραχανά που αποθύμηξες και τη συνταγή για τραχανά πλήρως εικονογραφημένη και βελτιωμένη. 
                                            Σε φηλό,
                                             η μηταίρα σου.


Τραχανάς με πάπρικα και φέτα



υλικά:
1 κούπα τραχανάς
4 κούπες ζεστό νερό
1 κούπα γάλα
μισό κουτ. γλ. αλάτι
1 κουταλιά βούτυρο
πάπρικα καπνιστή (γλυκιά ή καυτερή)

φέτα 




Βάζουμε το νερό και το γάλα να πάρουν βράση.




 Ρίχνουμε αλάτι και τον τραχανά.





Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 15΄-20΄, ανακατεύοντας πού και πού για να μην κολλήσει. 

Δοκιμάζουμε το βράσιμο και το αλάτι. 

Αν θέλουμε τον τραχανά πιο αραιό, προσθέτουμε λίγο νερό ή γάλα ακόμη και αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις. 

Όπως τα ζυμαρικά και το ρύζι και ο τραχανάς πήζει καθώς κρυώνει.





Κλείνουμε τη φωτιά αλλά αφήνουμε τον τραχανά πάνω στο ζεστό μάτι μέχρι να τον ζεματίσουμε.

Σε τηγανάκι λυώνουμε το βούτυρο, αν θέλουμε μαζί με λίγο ελαιόλαδο, και ρίχνουμε μια σεβαστή ποσότητα πάπρικας (τουλάχιστον 1 κουταλιά).





Καβουρντίζουμε 2΄-3΄ και ρίχνουμε τη φέτα σπασμένη με το χέρι σε χοντρά κομμάτια.     





Ανακατεύουμε να λυώσει και αδειάζουμε το μείγμα στον τραχανά.

Ανακατεύουμε απαλά.





Σερβίρουμε αμέσως.





Με περισσότερη φέτα και περισσότερη πάπρικα.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου