Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Γλυκό ψωμί γεμιστό με πραλίνα ...

 ... Pain au chocolat εσύ; Pain au chocolat κι εμείς. Παν αυτά που ήξερες, εσύ Ευρώπη κι εμείς στο Νευροκόπι.
Ευρώπη κι εμείς με τα χεράκια μας και το σπαθί μας. Πάνε κι οι ενοχές μην τυχόν φτιάξω τίποτα ωραίο και ζηλέψεις από μακριά, κι έρθει το ντινγκ με τη λυπημένη φατσούλα στο skype να με σακατέψει.
Ιδού λοιπόν. Και το δικό μου είναι κανονικό pain au chocolat
, με γλυκειά ζύμη ψωμιού κι όχι κρουασάν. 
Βάλε κι άλλη πραλίνα στη γέμιση, θα το κάψουμε κυρ-Στέφανε ...



Γλυκό ψωμί γεμιστό με πραλίνα





υλικά:
400 γρ. αλεύρι
80 γρ. ζάχαρη
6 γρ. ξηρή μαγιά
1 αυγό
50 γρ. λυωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
150 ml χλιαρό γάλα
ξύσμα λεμονιού

πραλίνα φουντουκιού ή μαρμελάδα

1 κροκάδι ή λίγο γάλα




Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά. 




Ανακατεύουμε με το χέρι μας, ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το αυγό, το ξύσμα και το βούτυρο/μαργαρίνη.





Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, προσθέτουμε το γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία, απαλή ζύμη.






Φτιάχνουμε μια μπάλα με τη ζύμη, την αλείφουμε με λάδι, καλύπτουμε με μεμβράνη φαγητού και πετσέτα και την αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει.






Ζυμώνουμε ξανά τη ζύμη 2΄-3΄, τη χωρίζουμε στη μέση κι ύστερα το κάθε κομμάτι ξανά στη μέση και ξανά μέχρι να έχουμε 10 ή 12 κομμάτια ζύμης.






Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μικρό δίσκο, πιέζοντάς την με τα δάχτυλά μας. 

Κρατώντας τη ζύμη στη χούφτα μας, βάζουμε στο κέντρο της μια μικρή κουταλιά πραλίνα ή μαρμελάδα και κλείνουμε τις άκρες προς τα μέσα, σχηματίζοντας ξανά μια μικρή μπάλα.






Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και γεμίζουμε με πραλίνα ή μαρμελάδα όλα τα κομμάτια ζύμης.

Αραδιάζουμε τα γεμιστά μπαλάκια σε στρογγυλό ταψάκι, που έχουμε λαδώσει και αλευρώσει ελαφρά.





 Καλύπτουμε ξανά με μεμβράνη φαγητού και πετσέτα και τα αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσουν.







Αλείφουμε απαλά τα ψωμάκια με αυγό ή/και γάλα.






Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου και στη λειτουργία του θερμού αέρα, για 20΄-25΄.






Αναποδογυρίζουμε προσεκτικά το ταψάκι και ξεφορμάρουμε τα ψωμάκια. 

Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.





Σερβίρουμε.









Και τώρα που καρδαμώσαμε, πάμε όλοι με ρυθμό ...









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου