Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Pappa al pomodoro ...

... Έλεγες κι εσύ με εξυπναδίστικο και περισπούδαστο ύφος, χαμογελώντας κάτω απ' τα μουστάκια σου, πως το πετρωμένον φαγείν αδύνατον;
Λοιπόν, σου έχω νέα. Το πετρωμένο ψωμί όχι μόνο είναι δυνατόν να φαγωθεί αλλά είναι και νοστιμότατο.
Φρόντισε γι' αυτό η περίφημη φτωχική κουζίνα της Τοσκάνης, η cucina povera, που με μια μεγαλοφυή συνταγή και στοιχειώδη υλικά έφτιαξε ένα αριστούργημα ...


Ντοματόσουπα με μπαγιάτικο ψωμί
Pappa al pomodoro


  





υλικά:
4 σκελίδες σκόρδο
800 γρ. ντομάτες σε κυβάκια
(ή 2 κονσέρβες ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια)
βασιλικός ψιλοκομμένος (εδώ μαϊντανός)
800 γρ. ζεστό νερό ή ζωμός
150-200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί (εδώ με προζύμι)
40 γρ. γραβιέρα ή παρμεζάνα








Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.








Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και ρίχνουμε το σκόρδο σε φετάκια.

 Σωτάρουμε για 1΄ και προσθέτουμε το βασιλικό (ή μαϊντανό) και τις ντομάτες.







        
Αφήνουμε τις ντομάτες να βράσουν για 5΄ και προσθέτουμε το ζωμό. 

Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 20΄ αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες ντομάτες και 5΄ αν βάλουμε ντοματάκια κονσέρβας.
        







Ρίχνουμε το ψωμί κομμένο σε κύβους ( η ποσότητά του εξαρτάται από το πόσο ζουμερές ήταν οι ντομάτες και πόσο πηχτή θέλουμε τη σούπα) και βράζουμε για 5΄ ή μέχρι να μαλακώσει το ψωμί και να δέσει τη σούπα.
        








Τρίβουμε το τυρί στον ψιλό τρίφτη, το ρίχνουμε στη σούπα και ανακατεύουμε να λυώσει.



        





Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο βασιλικό (ή μαϊντανό) και μια ιδέα ελαιόλαδο σε κάθε πιάτο.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου