Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Παπουτσάκια με καβουρμά …

… Είναι, λέει, η καινούρια μόδα κι οι κάθε λογής διάσημοι έσπευσαν να την ακολουθήσουν. Και φοράνε παντελόνια με διαφορετικά μπατζάκια. Η μισή είναι καουμπόης στο ροντέο με τζιν καμπάνα κι η υπόλοιπη υπερμοντέρνα νεαρά με τσίτα κολλητό τζιν.
Δε μου φαίνεται και πολύ πρωτότυπο. Κάθε χρόνο στις τζαμάλες μας υπάρχουν αρκετοί που είναι ντυμένοι ο μισός γαμπρός κι ο υπόλοιπος νύφη, η κόρη μου από το δημοτικό φοράει διαφορετικού χρώματος κάλτσες και πάνινα παπούτσια, κι εγώ η ίδια συχνά φτιάχνω ανόμοια ζευγάρια παπουτσάκια και με μελιτζάνες και με κολοκυθάκια …


Παπουτσάκια με καβουρμά



υλικά:
300 γρ. καβουρμάς (εδώ θρακιώτικος μοσχαρίσιος)
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 πιπεριά (εδώ κόκκινη)
λίγο κόκκινο κρασί
φρέσκια τριμμένη ντομάτα ή τοματοχυμός
ελάχιστος τοματοπελτές

3 μελιτζάνες
3 κολοκυθάκια

Επιπλέον:
ξηρή μυζήθρα ή γραβιέρα
ημίσκληρο τυρί





Πλένουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια  και τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος. 

Τα βάζουμε στον ατμομάγειρα μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται με το πηρούνι. 

Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.







       Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και ροδίζουμε το κρεμμύδι και το καρότο (εγώ έτριψα και ένα κολοκυθάκι για  περισσότερη υγρασία). 

Προσθέτουμε τον καβουρμά και, μόλις ζεσταθεί, τον ανοίγουμε σε μικρότερα κομμάτια με πηρούνι και τον σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά.








Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το ντοματοχυμό και λίγο πελτέ ντομάτας, διαλυμένον σε μισή κούπα ζεστό νερό (ή ζωμό). 

Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε τον καβουρμά για 20΄ περίπου.




Αδειάζουμε  προσεκτικά τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια. 

Λαδώνουμε ένα ταψί και τα αραδιάζουμε εναλλάξ. 

Αλατοπιπερώνουμε. 

Για περισσότερη νοστιμιά  πασπαλίζουμε με ξηρή μυζήθρα ή γραβιέρα.







Γεμίζουμε μελιτζάνες και κολοκυθάκια με τον καβουρμά.










Ψήνουμε τα παπουτσάκια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄ περίπου. 

Τραβάμε έξω το ταψί και πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με τριμμένο ημίσκληρο τυρί.










Ψήνουμε για άλλα 10΄-15΄, να λυώσει το τυρί και να κάνει ωραία κρούστα. 

Αφήνουμε τα παπουτσάκια να σταθούν για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου.






Σερβίρουμε.



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου