Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Γιουβέτσι με κοφτό χυλοπιτάκι …

… Μπορεί να μην είμαι στρατιωτικός, αλλά τα λέω τσεκουράτα.
Ακόμη κι αν εισπράξω κανένα “Μπούλα, ρούφα τ’ αυγό σου” δεν πειράζει. Μου αρέσουν οι μικρές και κοφτές κουβέντες.
Όπως το κοφτό χυλοπιτάκι που φτιάχνουν στο Μέτσοβο …


Γιουβέτσι με κοφτό χυλοπιτάκι


υλικά:
500-600 γρ. μοσχαρίσιο κρέας
2 κρεμμύδια
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 κουταλιά τοματοπελτές
λίγο κόκκινο κρασί
ζεστό νερό ή ζωμός βοδινού
300-350 γρ. κοφτό χυλοπιτάκι
καπνιστό ημίσκληρο τυρί




Κόβουμε το κρέας σε μέτρια κομμάτια και το ροδίζουμε καλά απ’ όλες τις πλευρές σε 3-4 κουταλιές λάδι.




Ρίχνουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄.





Προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε. 

Ρίχνουμε τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και τον κύβο, αν χρησιμοποιήσουμε, και ανακατεύουμε ξανά.




Ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ, ανακατεύουμε και, μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί καλά το κρέας. 

Χρειαζόμαστε αρκετό νερό γιατί μέσα σ’ αυτό θα μαγειρευτεί στη συνέχεια το χυλοπιτάκι.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 1,5 ώρα περίπου ή μέχρι το κρέας να πέφτει απ’ το πηρούνι.





Αδειάζουμε το κρέας μαζί με το ζουμί του σε ταψί και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.




Ρίχνουμε το χυλοπιτάκι και ανακατεύουμε καλά.




Μαγειρεύουμε για 20΄ περίπου, ανακατεύοντας 1-2 φορές κατά τη διάρκεια και προσθέτοντας αν χρειαστεί νερό.




Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί της επιλογής μας. 

Εμείς βάλαμε καπνιστό ημίσκληρο τυρί, τριμμένο στο χοντρό τρίφτη. 

Συνεχίζουμε το ψήσιμο, στη λειτουργία του αέρα ή στο γκριλ, μέχρι να λυώσει το τυρί και να κάνει ωραία κρούστα.

 

 

Το άσπρο πέπλο κάποιων φωτογραφιών δεν είναι η αχλύς του μύθου αλλά ο ατμός του φρεσκομαγειρεμένου φαγητού. Της ώρας και να καίει …










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου