…Leave the gun take the cannoli, που έλεγε κι ο οικογενειάρχης μαφιόζος στο Νονό.
Μπορεί να είχε μόλις εκτελέσει εν ψυχρώ κάποιον αλλά, ως άλλος Κουταλιανός, είχε την έγνοια και το φόβο να μην ξεχάσει τα γλυκά που ζήτησε η γυναίκα του για το σπίτι και ποιος τον ξεπλένει μετά.
Κι έκανε τα cannoli διάσημα και σε όσους δεν τα είχαν ακούσει ποτέ. Τα λαχταριστά ναπολιτάνικα γλυκά, που μοιάζουν με κάνες γι’ αυτό και το όνομά τους, και γίνονται από τραγανή ζύμη, τηγανίζονται για λίγο σε καυτό λάδι κι ύστερα γεμίζονται με κρέμα, παγωτό, ή ό,τι άλλο σκεφτεί ο εμπνευσμένος ζαχαροπλάστης τους.
Κι είναι από τα γλυκά που πρέπει να τα φας στον τόπο τους για να τα ευχαριστηθείς. Μόνο που πέφτει κομματάκι δύσκολο γι’ αυτό έστρεψα την προσοχή και τις ελπίδες μου σε μια συνταγή για …
Κέικ με τα υλικά των cannoli
200 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
120 ml ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
15 ml γλυκό κόκκινο κρασί
250 γρ. ρικότα
2 μεγάλα αυγά
2 κουτ. τσ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1/2 κουτ. τσ. κανέλλα
1-2 πρέζες μείγμα allspice (γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, γλυκάνισος)
190 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα σταγόνες σοκολάτας ή ψιλοκομμένη κουβερτούρα
1/2 κούπα ψιλοκομμένα φυστίκια Αιγίνης
Βάζουμε σε μπωλ τη ζάχαρη και προσθέτουμε το ξύσμα των δύο εσπεριδοειδών.
Τρίβουμε με τις άκρες των δαχτύλων μας για να αρωματιστεί η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το λάδι, το κρασί, τη ρικότα και τα αυγά.
Δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Ρίχνουμε το μπέικιν, το αλάτι, την κανέλλα και τα άλλα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
Τελευταίο ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά.
Μόλις ενσωματωθεί στο μείγμα προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας και το φυστίκι Αιγίνης.
Διπλώνουμε με σπάτουλα για να μοιραστούν ομοιόμορφα σε όλη τη ζύμη.
Βουτυρώνουμε (και αλευρώνουμε αν χρειάζεται) μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και αδειάζουμε τη ζύμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς κελσίου, για 50΄-55΄.
Δοκιμάζουμε αν βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ και πράττουμε αναλόγως.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 15΄, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα.
Σερβίρουμε αφού πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου