Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Τάρτα με άσπρη μελιτζάνα, τυρί και προσιούτο …

… Η άσπρη μελιτζάνα παλιότερα ήταν για μας πιο δυσεύρετη κι απ’ την άσπρη φάλαινα. Παρότι μου άρεσε πολύ όμως, ουδέποτε την καταδίωξα με τη μανία του Αχάμπ. Και καλά έκανα, διότι πλέον τη βρίσκουμε παντού και το μόνο που μας χρειάζεται είναι μια καλή και ξεχωριστή συνταγή …


Τάρτα με άσπρη μελιτζάνα, τυρί και προσιούτο



IMG_20180713_195849


υλικά:
400 γρ. τυρί κρέμα
1 αυγό
2 λευκές μελιτζάνες
100 γρ. προσιούτο
50 γρ. καπνιστό τυρί (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
2 κουταλιές τριμμένη γραβιέρα ή ξηρή μυζήθρα
1 σκελίδα σκόρδο
μαϊντανός ψιλοκομμένος

1 φύλλο σφολιάτας






Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε τη φλούδα αφήνοντας και κάποιες ρίγες ακαθάριστες και τις κόβουμε σε φέτες. 

Τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και τις αφήνουμε 30΄ να ‘ιδρώσουν’.

Ύστερα τις στύβουμε ελαφρά και τις κόβουμε σε λεπτά μπαστουνάκια.


IMG_20180713_174340


IMG_20180713_175246


Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές λάδι, ροδίζουμε το σκόρδο ελαφρά και προσθέτουμε τις μελιτζάνες.

Αντί για το σκόρδο μπορούμε να βάλουμε μαζί με το λάδι μισή κουταλιά βούτυρο με σκόρδο.

Τις αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν, για 15΄-20΄ περίπου. 

Τις αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.


IMG_20180713_175355

IMG_20180713_181042


Δουλεύουμε με πηρούνι το τυρί κρέμα, προσθέτουμε το αυγό, τη γραβιέρα (εδώ ξηρή μυζήθρα) και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.


IMG_20180713_185443

IMG_20180713_185652



Ρίχνουμε τις μελιτζάνες, το μαϊντανό, το προσιούτο κομμένο σε λωρίδες και το καπνιστό τυρί σε κυβάκια ή χοντροτριμμένο.



IMG_20180713_190105

IMG_20180713_190547

IMG_20180713_190739


Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση.


IMG_20180713_190855

IMG_20180713_190925


Στρώνουμε μια ταρτιέρα ή ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί ή το λαδώνουμε ελαφρά. 

Απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας, αφήνοντας αρκετό προς τα έξω για να το γυρίσουμε μετά. 

Αδειάζουμε τη γέμιση και την ισιώνουμε με κουτάλι.


IMG_20180713_191200

IMG_20180713_191306

IMG_20180713_191412

IMG_20180713_191419



Γυρίζουμε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα φτιάχνοντας ένα στεφάνι.

 Τσιμπάμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας για να δώσουμε ωραίο σχήμα.


IMG_20180713_191510

IMG_20180713_191532


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου.


IMG_20180713_195856

IMG_20180713_195919

IMG_20180713_195926








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου