Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018

Τι σε ταΐζει η μάνα σου …

… παιδάκι μου; Ερώτημα παλαιόθεν γνωστό όσο και του Αμλέτου αλλά καλύτερο γιατί αυτό έχει και απάντηση και μάλιστα πασίγνωστη. Μακαρόνια. Και για το δικό μου παιδάκι πιο συγκεκριμένα, μακαρόνια με κιμά που δεν τα χορταίνει και δεν τα βαριέται ποτέ.
Το φλέγον και ουσιώδες ερώτημα όμως θα έπρεπε να είναι άλλο.
Ως πότε θα σε ταΐζει η μάνα σου παιδάκι μου;
Κι επειδή αυτό το ερώτημα όπως και του Αμλέτου δεν έχει απάντηση, καλό είναι να επιστρατεύσουμε τον πριν-πεινάσει-μαγειρεύει για να μάθουμε κάποτε πώς φτιάχνουνε τα …



Μακαρόνια με κιμά



IMG_20180715_135937



υλικά:
500 γρ. κιμάς (εδώ άπαχος βοδινός)
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 σφηνάκι κόκκινο κρασί
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 κουτ. γλ. τοματοπελτές

250 γρ. σπαγγέτι (εδώ ολικής άλεσης)

ξηρή μυζήθρα ή γραβιέρα/ρεγκάτο






Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι σε κατσαρολάκι και ρίχνουμε τον κιμά. Έχοντας το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία (στη θέση 3 εάν έχει 6 θέσεις) τον γυρίζουμε με κουτάλα ή πηρούνα 2-3 φορές για να περάσει όλος από το ζεστό λάδι. Ταυτόχρονα τον ανοίγουμε με την πηρούνα σε μικρότερα κομμάτια. Όταν αλλάξει χρώμα, βγάλει τα υγρά του και γίνει σπυρωτός, ρίχνουμε το κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομμάτια. Ανακατεύουμε και μετά από 5΄ προσθέτουμε το καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μαζί για άλλα 5΄ πάντα σε μέτρια φωτιά.



IMG_20180715_082207IMG_20180715_082257IMG_20180715_083107



Ο τρόπος και ο χρόνος μαγειρέματος δίνουν έναν καλοβρασμένο κιμά και μια πολύ νόστιμη δεμένη σάλτσα αφού όλα σιγομαγειρεύτηκαν για ώρα. Μπορούμε να φτιάξουμε κιμά και στο μισό χρόνο, προτιμώ πάντα όμως να σιγομαγειρεύω τα φαγητά και ιδίως τα κρεατικά.



Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί για 3΄-4΄.  Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι τη μέση της κονσέρβας και διαλύουμε σ’ αυτό τον τοματοπελτέ. Προσθέτουμε στον κιμά και τον τοματοπελτέ και κρατάμε την κονσέρβα για να βάζουμε μέσα την κουτάλα μέχρι το τέλος του μαγειρέματος.



IMG_20180715_083144IMG_20180715_083355IMG_20180715_083435



Αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε το μάτι στο 2 και αφήνουμε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί  από 40΄ έως 1 ώρα, ανάλογα με το χρόνο που διαθέτουμε. Ανοίγουμε 1-2 φορές το καπάκι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος για να ελέγξουμε την ποσότητα του υγρού στο φαγητό. Κατά τον τελευταίο έλεγχο δοκιμάζουμε και λίγη σάλτσα και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλατοπίπερο.



IMG_20180715_083442IMG_20180715_103012



Εμείς προτιμάμε τον κιμά με αρκετή σάλτσα, ιδίως αν ατα μακαρόνια που θα συνοδεύσει είναι ολικής άλεσης. Αν θέλουμε τον κιμά πιο στεγνό, αφαιρούμε το καπάκι προς το τέλος του μαγειρέματος, δυναμώνουμε λίγο το μάτι και αφήνουμε το βρασμό να εξαφανίσει την περίσσεια υγρού, έχοντας κατά νου ότι η σάλτσα θα πήξει λίγο ακόμη κρυώνοντας.



IMG_20180715_123204



Βράζουμε τα ζυμαρικά της επιλογής μας σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε, τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.



IMG_20180715_132220IMG_20180715_132307IMG_20180715_133004IMG_20180715_133421



Ανακατεύουμε και βάζουμε μια καλή ποσότητα σπαγγέτι σε πιάτο.

Βάζουμε γενναιόδωρα κιμά και σάλτσα πάνω στα μακαρόνια.



IMG_20180715_135702IMG_20180715_135714



Σερβίρουμε αμέσως με μπόλικη ξηρή μυζήθρα.



IMG_20180715_140004IMG_20180715_135948IMG_20180715_140010









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου