Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Αστακός γιουβέτσι …

… Ο αστακός καθότανε στον πάγο και βαριότανε. Μέχρι που ήρθε εκείνη, εκείνη, εκείνη. Τον αγόρασε με χαρά, τον απόψυξε στοργικά, του έκανε ένα καυτό μπάνιο και τον ενθρόνισε θριαμβευτικά σ’ ένα ταψί γιουβέτσι …


Αστακός γιουβέτσι



ΠΙΑΤΟ



υλικά:
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 δαφνόφυλλο
1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό καρότο
1 κλαράκι σέλινο (προαιρετικά)
50 ml λευκό κρασί
100 γρ. ντοματοχυμός*
250 γρ. κριθαράκι

1 αστακός και το νερό στο οποίο έβρασε




Αφήνουμε τον αστακό να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου ή αποβραδίς στη συντήρηση του ψυγείου.


ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ

ΞΕΠΑΓΩΜΕΝΟΣ



Τον βάζουμε να βράσει για 4΄-5΄ μαζί με το δαφνόφυλλο, το καρότο και το σέλινο. Τον βγάζουμε και, μόλις κρυώσει λίγο, τον κόβουμε στη μέση κατά μήκος και αφαιρούμε το μαύρο εντεράκι.



ΒΡΑΣΙΜΟ

ΣΤΗ ΜΕΣΗ 


Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 5΄. Ρίχνουμε το σκόρδο, τα φέρνουμε 2-3 γύρες και προσθέτουμε το κριθαράκι. Καβουρντίζουμε μέχρι να λαδωθεί καλά και να ανακατευτεί με το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί. 

 

ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ

ΜΕ ΚΡΑΣΙ



Ρίχνουμε τη ντομάτα, αλατοπίπερο και αρκετό από το νερό στο οποίο βράσαμε τον αστακό. Αδειάζουμε το κριθαράκι με τη σάλτσα σε ταψί και καθίζουμε στο κέντρο του τα δυο κομμάτια του αστακού.


ΣΤΟ ΤΑΨΙ

ΚΑΙ ΑΣΤΑΚΟΣ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄-25΄, ανακατεύοντας 1-2 φορές και συμπληρώνοντας, αν και όποτε χρειάζεται, από το νερό του αστακού.


ΨΗΣΙΜΟ

ΣΤΑ ΜΙΣΑ



Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το γιουβέτσι να τραβήξει για 5΄ και σερβίρουμε, προαιρετικά με φλοίδες γραβιέρας.



ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

 

ΑΥΓΩΜΕΝΟΣ


ΔΑΓΚΑΝΑ

 

 

 

 

 



ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ   

 



*Αν θέλουμε το γιουβέτσι πιο κόκκινο και με πλούσια σάλτσα που να θυμίζει αστακομακαρονάδα, βάζουμε περισσότερη ντομάτα – κατά προτίμηση κονκασέ.



 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου