Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Μηλόπιτα …

… Βαδίζω και παραμηλώ απ’ την πολλή χαρά μου. Επιτέλους εμφανίστηκαν στους πάγκους της λαϊκής τα πρώτα φρέσκα φετινά μήλα. Εδώ και μέρες όλο κι έψαχνα, σκάναρα με το αετίσιο μάτι μου όλους τους πάγκους κι όλο ρώταγα "δε βγήκαν ακόμη τα μήλα;"
Δειλά-δειλά έκαναν το ντεμπούτο τους με το τρακ του πρωτοεμφανιζόμενου. Σ’ έναν και μοναδικό πάγκο μιας ντόπιας παραγωγού, λιγοστά, ανομοιόμορφα, κομμένα απ’ τη μηλιά της αυλής της. Όλα τα αγόρασα χωρίς παζάρια. Έφαγα το πρώτο επιτόπου καθαρίζοντάς το στη μπλούζα μου.
Όσο για τα υπόλοιπα, έγιναν η πρώτη μηλόπιτα της σεζόν. Αυτή που σηματοδοτεί το τέλος ενός δύσκολου καλοκαιριού προσπαθώντας να καλοπιάσει ένα ακόμη δυσκολότερο φθινόπωρο …


Μηλόπιτα 


ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ



υλικά: 
Για τη ζύμη: 
350 γρ. αλεύρι ανάμεικτο:
175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και
175 γρ. κόκκινη φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
175 γρ. μαλακή μαργαρίνη
150 γρ. ζάχαρη
1 μέτριο αυγό
ελάχιστο νερό
μια πρέζα αλάτι
ξύσμα λεμονιού

Για τη γέμιση: 
650 γρ. μήλα
50 γρ. καστανή ζάχαρη
60 γρ. σταφίδα σουλτανίνα
κανέλλα, χυμός λεμονιού,
1 φακελάκι αρωματικό τσάι
τριμμένη φρυγανιά


Για την επάλειψη: 
μαρμελάδα βερύκοκκο ή ροδάκινο 
1-2 κουταλιές νερό ή χυμός





Φτιάχνουμε τη ζύμη δουλεύοντας με τον αυγοδάρτη τη μαργαρίνη, για να αφρατέψει. 

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι κοσκινισμένο, το αυγό, το ξύσμα, το αλάτι και δουλεύουμε με τα χέρια καλά όλα τα υλικά. 

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση μουλιάζουμε τις σταφίδες σε καυτό νερό, στο οποίο έχουμε ρίξει 1 φακελάκι αρωματικό τσάι. 

Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε μέτριους κύβους και τα περιχύνουμε με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.

Απλώνουμε με το χέρι τα 2/3 της ζύμης σε φόρμα διαμέτρου 22 εκ. με αποσπώμενο πάτο φροντίζοντας να τη σηκώσουμε και στα τοιχώματα της φόρμας. 

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τριμμένη φρυγανιά, που θα απορροφήσει τα παραπανίσια υγρά της γέμισης, διατηρώντας τη ζύμη τραγανή.


ΖΥΜΗ ΒΑΣΗ ΦΡΥΓΑΝΙΑ


Στραγγίζουμε τις σταφίδες και τις προσθέτουμε στα μήλα, μαζί με τη ζάχαρη και την κανέλλα. 

Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση και την απλώνουμε πάνω στη ζύμη.


ΓΕΜΙΣΗ ΓΕΜΙΣΜΑΣΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΑ ΜΙΣΑ 


Φτιάχνουμε κορδόνια με την υπόλοιπη ζύμη και δημιουργούμε ένα πλέγμα πάνω από τα μήλα όπως κάνουμε και για την πάστα φλώρα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου για 45΄ περίπου.

Ζεσταίνουμε στα μικροκύματα τη μαρμελάδα με το νερό ή το χυμό, ανακατεύουμε καλά και την απλώνουμε με πινελάκι στην επιφάνεια της μηλόπιτας.


ΚΟΡΔΟΝΙΑ  ΕΤΟΙΜΗ



Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.



ΠΙΑΤΟ 


ΚΟΜΜΑΤΙ ΦΛΟΥ ΑΡΤΙΣΤΙΚ



Η ζύμη αυτή είναι η κλασσική ζύμη για πάστα φλώρα, κατάλληλη για οποιαδήποτε γλυκιά πίτα ή τάρτα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου