Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Καρπούζι γλυκό του κουταλιού …

Παραπάνω ...

parapanw

… παραπάνω, κι όλο παραπάνω της έλεγε, κοφτά και με τόνο που δε σήκωνε αντιρρήσεις, ο Αλεξανδράκης να κόψει το καρπούζι. 
Της Αλίκης ντε, στο Δόλωμα. 
Κι εκείνη απορούσε. Κι άλλο;
Κι είχε σοβαρό επιχείρημα “… να ξέρεις, το καλύτερο το πετάμε, το πάνω-πάνω είναι όλο κουκούτσι ...” 
Εμείς λοιπόν δεν το πετάμε. Τρώμε το καρπούζι και κρατάμε τη φλούδα για γλυκό …



Καρπούζι γλυκό του κουταλιού


ΠΙΑΤΑΚΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ


υλικά:
1 κιλό φλούδα από καρπούζι 
700 γρ. ζάχαρη 
2 κούπες νερό 
1 κλαράκι αρμπαρόριζα 
χυμός από μισό λεμόνι

Για την προεργασία: 
χυμός από 3 λεμόνια, παγάκια 
ή 2 κουταλιές ασβέστη





Διαλέγουμε ένα χοντρόφλουδο καρπούζι και αφαιρούμε τη σάρκα, μέχρι το σημείο που αρχίζει το λευκό μέρος της φλούδας. 

Κόβουμε τις φλούδες σε τετράγωνα κομμάτια και καθαρίζουμε το εξωτερικό πράσινο μέρος.

 Βάζουμε τα κομμάτια σε νερό με μπόλικα παγάκια και το χυμό από 3 λεμόνια*, σκεπάζουμε με πιάτο και βάζουμε επάνω ένα βάρος για να παραμένουν οι φλούδες βυθισμένες στο νερό. 

Αφήνουμε τις φλούδες στο νερό για 3 τουλάχιστον ώρες και τις στραγγίζουμε.
 
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε χαμηλή κατσαρόλα και βράζουμε για 5΄. 

Ρίχνουμε τις φλούδες του καρπουζιού και την αρμπαρόριζα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 15΄). 

Όσο βράζουν, οι φλούδες γίνονται διάφανες.



 ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΒΡΑΣΙΜΟ



Προσθέτουμε το χυμό από μισό λεμόνι, και μόλις το γλυκό το γλυκό πάρει 2-3 βράσεις, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί ένα βράδυ. 

Αν την επόμενη μέρα έβγαλε υγρά το ξαναβράζουμε για λίγο, για να ξαναδέσουμε το σιρόπι. 

Βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και το διατηρούμε σε σκιερό μέρος ή στο ψυγείο. 




ΠΙΑΤΑΚΙ ΠΛΑΪ 


ΒΑΖΟ





* Η διαδικασία αυτή γίνεται για να αποφύγουμε την εμβάπτιση σε ασβεστόνερο, το οποίο εξασφαλίζει ότι οι φλούδες θα παραμείνουν τραγανές και μετά το βράσιμο. Η εναλλακτική με το χυμό λεμονιού και τα παγάκια δίνει κατώτερο αποτέλεσμα, διατηρώντας παρόλα αυτά αρκετά τραγανές τις φλούδες.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου