Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Κοτόπουλο με γλιστρίδα …


  ΓΛΥΣΤΡΙΔΑ ΚΟΝΤΙΝΟ

… Τι Φρου-Φρου και Πίπη Φακιδομύτη και Λουί ντε Φίνες στην ομότιτλη ταινία του ’78.
Μεγαλύτερο ζιζάνιο απ’ τη γλιστρίδα μας δεν υπάρχει. Σ’ ένα τόσο δα κηπάκι, απ’ αυτά που ξεφυτρώνουν όλο και συχνότερα σε αστικές αυλές, 
μαζέψαμε μπόλικη γλιστρίδα. Αντί για το άχρηστο γκαζόν εμπρός για μπαξεδάκια του παλιού καιρού και της τωρινής ανάγκης. 
Με τη γλιστρίδα κάναμε την κλασσική σαλάτα με γιαούρτι, βράσαμε κάμποση και τη φάγαμε με λαδολέμονο, βάλαμε σε ντοματοσαλάτες και πατατοσαλάτες, δώσαμε σε γνωστούς και φίλους κι ακόμη να τελειώσει. 
Σε φαγητό δεν την είχα δοκιμάσει μέχρι τώρα – κακώς, όπως αποδείχτηκε. Συνόδεψε ωραιότατα και υγιεινότατα ένα κυριακάτικο κοτόπουλο …


Κοτόπουλο με γλιστρίδα 


ΠΙΑΤΟ 


υλικά: 
1 μικρό κοτόπουλο σε μερίδες ή 2 μπούτια 
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο 
3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια 
2 κολοκυθάκια 
1 ποτηράκι λευκό κρασί  
2 γινωμένες ντομάτες σε κύβους ή στον τρίφτη 
μια πρέζα ζάχαρη 
3 ματσάκια γλιστρίδα χοντροκομμένη 
μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο (προαιρετικά) 
μαϊντανός







Αλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο (αν θέλουμε, πασπαλίζουμε και με το μείγμα μπαχαρικών) και το ροδίζουμε από όλες τις μεριές σε βαθύ τηγάνι.

 Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύουμε καλά και όταν πάρουν χρώμα σβήνουμε με το κρασί. 

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη και τα κολοκυθάκια. 

Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και σιγοβράζουμε με σκεπασμένο το τηγάνι για 30΄-35΄. 

Μόλις το κοτόπουλο είναι έτοιμο, ρίχνουμε τη γλιστρίδα και το μαϊντανό, ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για 10΄ ακόμη, μέχρι να μαλακώσει και η γλιστρίδα.



ΣΩΤΕΖΑ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου