… Έπρεπε άραγε να έρθει η οικονομική κρίση καβάλα στην τρόικα και σέρνοντας το μνημόνιο για να αλλάξουμε κάποιες από τις συνήθειές μας; Κάποιες κινήσεις που γινόταν μηχανικά όταν ψωνίζαμε, χωρίς να κάνουμε καν τον κόπο να τις σκεφτούμε – πόσο μάλλον να τις αναθεωρήσουμε;
Αυτό συνειδητοποίησα μπροστά στα ψυγεία του σούπερ μάρκετ, την ώρα που έψαχνα ποιο κοτόπουλο να αγοράσω κι ενώ είχα ήδη απερίσκεπτα απλώσει το χέρι μου στα συσκευασμένα φιλέτα.
Και γιατί παρακαλώ να πάρω φιλέτο, το οποίο τιμάται τουλάχιστον 7 με 8 € το κιλό; Καλύτερα να προτιμήσω κομμάτια με κόκκαλο και να τα φιλετάρω εγώ. Η τιμή τους είναι πιο φιλική, από 4 ως 5 € το κιλό.
Αλλά και πάλι …
Κι έτσι πήρα ένα ολόκληρο κοτόπουλο με 3 € το κιλό, στο οποίο μάχαιραν έδωκα αποκτώντας: 2 μπουτάκια τα οποία μπορούν να μαγειρευτούν ποικιλοτρόπως, φιλέτο στήθος το οποίο μπορεί να γίνει σνίτσελ ή να μαγειρευτεί αυτούσιο και φτερούγες, κόκκαλα και λαρύγγι, ιδανικά για μια δυναμωτική κοτόσουπα ή για σπιτικό ζωμό κότας.
Μ’ ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια λοιπόν. Λίγη οργάνωση χρειάζεται και λίγη διάθεση για παραπάνω προσπάθεια. Και για να γιορτάσω τη μεταμόρφωσή μου σε πιο συνειδητοποιημένο καταναλωτή, διάλεξα μια ξεχωριστή συνταγή για τα μπουτάκια …
Μπουτάκια κοτόπουλου γεμιστά με ρικότα
υλικά:
μπουτάκια κοτόπουλου χωρίς το κόκαλο
ρικότα ή ανθότυρο ή κατίκι ή τσαλαφούτι
2 κουταλιές καλή μουστάρδα
τρυφερό φρέσκο κρεμμυδάκι σε μικρές ροδέλες
ψιλοκομμένα μυρωδικά που προτιμάμε (μαϊντανός, δυόσμος, θυμάρι)
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
Αλατοπιπερώνουμε τα μπουτάκια και τα αλείφουμε με 1 κουταλιά μουστάρδα.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά στο τυρί και δουλεύουμε το μίγμα με πηρούνι.
Γεμίζουμε τα μπουτάκια, τα κλείνουμε και τα στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες.
Σε λίγο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα μπουτάκια γυρίζοντάς τα, ώστε να ροδίσουν όλες οι πλευρές.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε και την άλλη κουταλιά μουστάρδα στο τηγάνι, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Συνοδεύουμε με ένα σκέτο μπασμάτι, το οποίο περιχύνουμε με τη σάλτσα του φαγητού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου