… Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο. Όχι όμως όποια κι όποια ψάρια, αλλά τα πιο γνωστά ελληνικά fish and chips, τα φημισμένα μπακαλιαράκια του Αρίστου στο λιμάνι της Θεσ/νίκης. Ένα τόσο δα μαγαζάκι με ιστορία πολλών δεκαετιών και τους πελάτες να συνωστίζονται στα λίγα τετραγωνικά του για να φάνε τον σερβιρισμένο σε χαρτί μπακαλιάρο, συνοδευμένο από σκορδαλιά, πατάτες και τηγανητή καυτερή πιπεριά.
Μέγας μπακαλιαροφάγος ο σύντροφος κι έτσι σε μια εκδρομή στη Θεσσαλονίκη πήγαμε να δοκιμάσει την ξακουσμένη συνταγή στο καινούριο και άνετο μαγαζί στο λιμάνι. Νόστιμος ο μπακαλιάρος, καλοτηγανισμένος και με τραγανό κουρκούτι, φρέσκιες οι ροδέλες της πατάτας, αφράτη και αρκούντως καυτερή η σκορδαλιά.
Όλα καλά, λεβεντόπαιδο Αρίστο και σωστά ξαλμυρισμένος ο μπακαλιάρος, μόνο στις τιμές είχε πέσει λίγο παραπάνω αλάτι –για τα δικά μας μέτρα πάντοτε.
6,5 ευρώ η μερίδα ο μπακαλιάρος χωρίς συνοδευτικό και έξτρα χρέωση για πατάτες και σκορδαλιά. Χαλάλι για μια φορά, αλλά δεν είμαστε για δεύτερη.
Τώρα που τα αμπελόφυλλα είναι στο φόρτε τους όμως,
εγώ προτιμώ για μια μέρα ψαροφαγίας την κλασσική πολίτικη συνταγή για …
Σαρδέλες στα αμπελόφυλλα
υλικά:
500 γρ. σαρδέλες
αμπελόφυλλα
ροδέλες ντομάτας
χυμός από μισό λεμόνι
Ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα για 1΄ και τα στραγγίζουμε.
Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τις ροδέλες της ντομάτας.
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες, τις φιλετάρουμε, τις αλατίζουμε και τις τυλίγουμε με τα αμπελόφυλλα.
Αραδιάζουμε τις σαρδέλες πάνω στις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με λάδι και το χυμό λεμονιού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου, για 12΄-15΄.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου