… Πενία τέχνας κατεργάζεται. Και πεινία επίσης.
Η αλήθεια είναι ότι η Σαρακοστή μέχρι τώρα δε μας δυσκόλεψε καθόλου. Όχι μόνο δε στερηθήκαμε τίποτε, αλλά απολαύσαμε μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Σχεδόν στενοχωριόμαστε κάθε Σάββατο που κόβουμε το ποδαράκι της κυρα-Σαρακοστής.
Παρόλα αυτά οφείλω να ομολογήσω ότι είναι αρκετά κοπιαστική η προσπάθεια καθορισμού του καθημερινού σιτηρεσίου. Σιροπιαστό πεθυμήσαμε σήμερα, άλλο από τα συνήθη μπακλαβαδοκανταΐφια, κουρκουμπίνια, ροξάκια, σαραγλάκια και πάει λέγοντας.
Ευκαιρία για πειραματισμό μ’ ένα νηστίσιμο γαλακτομπούρεκο. Το γάλα απαραίτητο –το λέει και τ’ όνομά του, το ζητάει ο οργανισμός του, όπως το μαύρο ο Μαυρογιαλούρος. Εύκολη όμως η αντικατάστασή του -με γάλα σόγιας, βιολογικό για νά ’χουμε και το κεφάλι μας ήσυχο.
Δεύτερο πρόβλημα, τα αυγά. Με τι αντικαθίστανται τα αυγά;
Σκέψου, σκέψου –που λέει κι ο Γουίνι. Όσο κι αν σκεφτώ όμως, δε μου έρχεται καμμιά ιδέα. Οπότε; Ο Μέγας Αλέξανδρος έκοψε το Γόρδιο δεσμό κι εγώ τα αυγά από τη συνταγή.
Έχοντας υπερπηδήσει τα πιθανά εμπόδια, είμαι πανέτοιμη να ξεκινήσω για το …
Νηστίσιμο γαλακτομπούρεκο
υλικά:
1 λίτρο γάλα σόγιας
1 κούπα ψιλό σιμιγδάλι
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά μαργαρίνη
1 βανίλια
ξύσμα και λίγος χυμός από ένα λεμόνι
500 γρ. φύλλο κρούστας
λυωμένη μαργαρίνη
Για το σιρόπι:
2 1/2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
φλούδα λεμονιού
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τη βανίλια στο γάλα και ανακατεύουμε.
Βάζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά και υπομονετικά, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει, περιμένουμε να βράσει και να δέσει η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαργαρίνη, το ξύσμα και λίγο χυμό λεμονιού, που θα απαλύνει τη γεύση της σόγιας.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει καλυμμένη με μεμβράνη.
Αλείφουμε ένα ταψί 30 εκ. με τη μαργαρίνη και στρώνουμε τα μισά φύλλα αλείφοντάς τα ενδιάμεσα. Φροντίζουμε να τα βάζουμε χιαστί, χωρίς να τα τεντώνουμε εντελώς.
Απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα. Αν έχει πήξει πολύ, την αραιώνουμε πρώτα με 2-3 κουταλιές γάλα.
Καλύπτουμε με ένα τσαλακωμένο φύλλο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα, πάντα αλείφοντάς τα με μαργαρίνη.
Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι, βράζοντας για 5΄ τα υλικά του. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Σιροπιάζουμε το γλυκό ζεστό, ρίχνοντας λίγο-λίγο το κρύο σιρόπι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου