Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

Έρχονται Χριστούγεννα …

… και Πρωτοχρονιά. Εκτός εάν, φέτος, λόγω περικοπών και ΔΝΤ έρθουν μόνο τα Χριστούγεννα και αναβληθεί -αν δεν ματαιωθεί εντελώς- η Πρωτοχρονιά!
Και μια και πλέον όλα ορίζονται με δόσεις, εμείς ήδη κάναμε –και φάγαμε- την πρώτη δόση μελομακάρονα. Τώρα περιμένουμε την έγκριση της τρόικας για να φτιάξουμε και τη 2η δόση κι αν όλα πάνε καλά, θα εκταμιεύσουμε τα υλικά για την 3η δόση μετά τις 15 Δεκεμβρίου.
Κάθε χρονιά εξάλλου, ξεκινάμε την παραγωγή μελομακάρονων από τα μέσα Νοεμβρίου και μέχρι τα Χριστούγεννα έχουμε φτιάξει και καταναλώσει 3 δόσεις. Έτσι κι αλλιώς, μέσα στις γιορτές υπάρχουν τόσα πράγματα να φας, που τα μελομακάρονα γρήγορα ξεπερνιούνται. Ενώ έτσι, τα χορταίνουμε χωρίς να τα βαρεθούμε –κι έχουμε ήδη από νωρίς τις μυρωδιές, τη γεύση και την απαντοχή των Χριστουγέννων …

Μελομακάρονα
ΕΤΟΙΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ

Υλικά:
1170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. ζάχαρη άχνη
380 γρ. χυμός πορτοκαλιού
525 γρ. ηλιέλαιο
45 γρ. φυτίνη λυωμένη
3 γρ. σόδα, 4 γρ. αμμωνία
κανέλα, γαρύφαλλο
ξύσμα πορτοκαλιού
Για το σιρόπι:
1 κιλό νερό
1400 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι
1 πορτοκάλι
κανελόξυλο

Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας για 2΄-3΄τη ζάχαρη με το νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει το μέλι, 1 πορτοκάλι με τη φλούδα του κομμένο στη μέση και ένα κανελόξυλο. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

ΣΙΡΟΠΙ

Ρίχνουμε στο ηλιέλαιο το ξύσμα, τη φυτίνη, την άχνη, την αμμωνία, τη σόδα και τα κανελογαρύφαλλα και ανακατεύουμε με το χέρι. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το αλεύρι όλο μαζί. Ανακατεύουμε απαλά, χωρίς να ζυμώνουμε, μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι και πλάθουμε τα μελομακάρονα. 

ΖΥΜΗ
 ΤΑΨΙ

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 20΄περίπου.

ΨΗΜΕΝΑ

Σιροπιάζουμε ρίχνοντας τα μελομακάρονα ζεστά στο κρύο σιρόπι.

ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ
Περιχύνουμε τα μελομακάρονα με μέλι και πασπαλίζουμε με καρύδι, ανακατεμένο με λίγη ζάχαρη, κανέλα και γαρύφαλλο.

ΕΤΟΙΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ 2

 

Αν –παρά τις φιλότιμες προσπάθειές μας να μη μείνει ούτε ψίχουλο- μας περισσέψουν μελομακάρονα μπορούμε, όπως κάναμε και με το τσουρέκι που μας περίσσεψε (η συνταγή εδώ), να τα χρησιμοποιήσουμε ως βάση για να φτιάξουμε ένα ωραιότατο εκμέκ.

ΠΙΑΤΑΚΙ ΜΕ ΕΚΜΕΚ 2

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

Σκόρπια φύλλα …

Θα μπορούσε να είναι το ποίημα του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη …
Ή ο δίσκος του Απόστολου Καλδάρα και της Σώτιας Τσώτου με το Δ. Μητροπάνο και τη Χριστιάνα …
Ακόμη και το μελαγχολικό σχόλιο του Μανολίτο στην -απροσδόκητα ρομαντική- Μαφάλντα …

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ

Δεν ήταν όμως πάρα μερικά φύλλα κρούστας, που ξέμειναν στο ψυγείο από παλιότερες παρασκευές. Τα μάζεψα ένα-ένα και τα κράτησα –που λέει κι ο Ελύτης. Αμαρτία να πάνε χαμένα. Ήταν λίγα για πίτα ή γλυκό κι έτσι τους κλήρωσε να αξιοποιηθούν σε δυο ορεκτικά τα οποία, μαζί με μια χορταστική σαλάτα, έγιναν ένα ωραιότατο κύριο γεύμα …

Πακετάκια με τυρί φέτα
ΕΤΟΙΜΑ ΠΑΚΕΤΑΚΙΑ ΚΟΝΤΙΝΟ 
Κόβουμε όσα κομμάτια τυρί θα χρειαστούμε, τα βρέχουμε με τσίπουρο και τα αφήνουμε 10΄ να αρωματιστούν.
Κόβουμε το φύλλο κρούστας σε 3 λωρίδες. Λαδώνουμε τη μία, τοποθετούμε το τυρί στο κέντρο, κλείνουμε τις δύο άκρες και τυλίγουμε φτιάχνοντας ένα τετράγωνο πακετάκι. Βρέχουμε την άκρη με λίγο νερό για να κολλήσει.
ΠΑΚΕΤΑΚΙ ΦΕΤΑΣ ΤΥΛΙΓΜΑ

Τηγανίζουμε τα πακετάκια γυρνώντας τα, μέχρι να γίνουν χρυσαφιά και τραγανά. Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και, αν θέλουμε, τα περιχύνουμε με λίγο μέλι.
ΜΕΛΩΜΑ ΦΕΤΑΣ

Φλογέρες με τυρί και πάριζα
ΠΙΑΤΕΛΑ

Κόβουμε τις φέτες του τυριού και του αλλαντικού στη μέση και τις βάζουμε τη μία πάνω στην άλλη. Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου και τυλίγουμε ρολό, αλείφοντας την άκρη με νερό για να κολλήσει.
ΦΛΟΓΕΡΑ 1
 ΦΛΟΓΕΡΑ 2

Χτυπάμε 2 ασπράδια με πηρούνι και τρίβουμε λίγη γραβιέρα στον ψιλό τρίφτη. Περνάμε τις φλογέρες πρώτα από το ασπράδι και μετά από το τυρί.
ΓΙΑ ΤΗΓΑΝΙ

Τηγανίζουμε μέχρι να ροδοψηθούν.
ΕΤΟΙΜΕΣ ΦΛΟΓΕΡΕΣ

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

Ασφυξία …

Μη μου πεις ότι δεν την έχεις νιώσει ποτέ. Αυτή την αίσθηση της ασφυξίας να σε κατακλύζει, να σου σφίγγει το λαιμό, να σου κόβει την ανάσα. Αυτό το “πνίγομαι, Μίλτο, πνίγομαι” της Μελίνας-Στέλλας, το “θέλω ανοιχτά παράθυρα, να με φυσάει ο αέρας” του Σωκράτη Μάλαμα.
Αυτή ακριβώς, λοιπόν, είναι η φιλοσοφία και η λογική του στιφάδου: ένα φαγητό κλεισμένο ερμητικά σε σφραγισμένο σκεύος, να ασφυκτιά από τους ατμούς και να βράζει στο ζουμί του –κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Κι επειδή  έχουμε πάντα κατά νου την κορυφαία ατάκα του Νίκου Τσιφόρου διά στόματος του καταπιεσμένου από τη σύζυγο-σατράπη Κατερίνα Γιουλάκη, Γιάννη Βογιατζή “ Έχεις φάει λαγό στιφάδο; Ε, πρώτα τον τρως και μετά λες: Δεν έπρεπε να φάω λαγό στιφάδο”, δε φτιάχνουμε στιφάδο με λαγό ή άλλο κρέας, αλλά κάτι ελαφρύτερο μεν, εξαιρετικά νόστιμο δε …

Μανιτάρια στιφάδο

ΠΙΑΤΟ
Υλικά:
1 κιλό άσπρα μανιτάρια
500 γρ. κρεμμυδάκια στιφάδου
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 ώριμες ντομάτες στον τρίφτη ή τοματάκια κονσέρβας
1 μεγάλη κουταλιά πελτές ντομάτας
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
3 κουταλιές ξύδι
4 γαρύφαλλα, 4-5 κόκκοι μπαχάρι, 2-3 δαφνόφυλλα, 1 κανελόξυλο
αλάτι, πιπέρι, ελάχιστη ζάχαρη

Σε λίγο λάδι σωτάρουμε το κρεμμύδι να γυαλίσει. Κόβουμε τα μανιτάρια στη μέση, αν είναι μεγάλα και αφήνουμε ολόκληρα τα μικρότερα. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα κρεμμυδάκια, ανακατεύουμε πολύ απαλά και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
Σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι και περιμένουμε να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέτουμε τη ντομάτα και τον πελτέ, διαλυμένον σε λίγο νερό. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό στο μάτι μέχρι να πέσει ο βρασμός.

ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ 
Μεταφέρουμε το στιφάδο σε γάστρα ή πυρέξ με καπάκι και το μαγειρεύουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 45΄-50΄, προσθέτοντας –αν χρειαστεί- ελάχιστο νερό.

ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

Στης ακρίβειας τον καιρό …

Σα να μην έφταναν τα ζόρια να τα βγάλω πέρα,
χοροπηδώντας γύρισε η κόρη μου μια μέρα.
-Πώς και μου ήρθες τόσο ενθουσιασμένη;
ρώτησα -και πού νά 'ξερα το τι με περιμένει.
Ούτε κατέβασε την τσάντα από την πλάτη
και μου ενεχείρισε πακέτο τρομοκράτη,
ένα χαρτί τους είχαν δώσει στο σχολείο
σημαντικό σαν τους χρησμούς απ’ το Μαντείο.
Θα κάνουν, λέει, στην Ευρώπη εκδρομή,
-Μαμά, να πάω;  Πώς να πεις το “μη”;
-Ξέρεις, τουλάχιστον, καμία λεπτομέρεια
ή πρέπει δάφνη να ταΐσω την ιέρεια;
-Ξέρω μονάχα πως θα πάμε Ελβετία
κι ίσως μια βόλτα απ’ την πνιγμένη Βενετία,
θα δούμε, λένε, και το πείραμα του αιώνα
κι εγώ θα μείνω μέσ’ το σπίτι σα χελώνα;
Έτσι ξεκίνησε ο αγώνας μας ο αιώνιος
το κατοστάρι πια θα γίνει μαραθώνιος,
έτσι ξεκίνησε ο αγώνας ο τιτάνιος
κι ούτε που ρίχνει λίγο μάννα ο επουράνιος. 
Και στου σπιτιού τα έξοδά μας μπήκε παύλα,
μέχρι να εξοικονομήσουμε τα ναύλα.
Για να περάσει στη Γενεύη ένα βράδυ,
τρεις μήνες κάνω το σκ… μου παξιμάδι
και προκειμένου ν’ ανασάνει λίγη όστρια
τούμπανο γίνεται η κοιλιά μου απ’ τα όσπρια.

Yo!

είμεθα πανί με πανί

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Του γάλακτος …

ΓΑΛΑ 
Πάμε να φτιάξουμε …

Γαλακτομπούρεκο

ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΕΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ 

Υλικά:
4 1/2 κούπες γάλα
1 κούπα ζάχαρη
3/4 κούπας ψιλό σιμιγδάλι
3-4 αυγά
500 γρ. φύλλο κρούστας
ξύσμα λεμονιού

Για το σιρόπι:
2 1/2 κούπες ζάχαρη
2 1/2 κούπες νερό
κανελόξυλο, χυμός και φλούδα λεμονιού

Σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε καλά το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και τα αυγά χτυπημένα. Βράζουμε το γάλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το μίγμα του σιμιγδαλιού. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα.

ΚΡΕΜΑ ΑΡΧΗ ΕΤΟΙΜΗ ΚΡΕΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ

Ανακατεύουμε καλά την κρέμα και την καλύπτουμε με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα, μέχρι να στρώσουμε το φύλλο.
Βουτυρώνουμε το ταψί και απλώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.

ΚΡΕΜΑ ΜΕ ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΒΟΥΤΥΡΩΜΑ ΦΥΛΛΩΝ

Απλώνουμε προσεκτικά την κρέμα και στρώνουμε την επιφάνειά της ομοιόμορφα.

 ΑΔΕΙΑΣΜΑ ΚΡΕΜΑΣΚΡΕΜΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙΣΤΡΩΣΙΜΟ ΚΡΕΜΑΣ

Καλύπτουμε με ένα τσαλακωμένο και βουτυρωμένο φύλλο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα αλλά όχι τσαλακωμένα.

 ΓΥΡΙΣΜΑ ΦΥΛΛΩΝ ΠΑΝΩ ΦΥΛΛΑ

Κόβουμε τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί, γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα, βουτυρώνουμε καλά την επιφάνεια του γλυκού και το χαράζουμε σε κομμάτια.
Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου για 45΄περίπου. Το αφήνουμε να κρυώσει.

ΧΑΡΑΓΜΕΝΟ ΨΗΜΕΝΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΚΟΝΤΙΝΟ 

Φτιάχνουμε ένα δεμένο σιρόπι και σιροπιάζουμε το κρύο γαλακτομπούρεκο με ζεστό σιρόπι.

ΚΟΜΜΕΝΟ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

Πού ΄ν τα χρόνια που ξηγιόμαστε αλάνικα …

dogs_sausages_Yr2_Ex3_medium 
… και που σέρναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα …
Υπήρξε άραγε ποτέ στ’ αλήθεια αυτή η εποχή στη μεταπολεμική Ελλάδα ή υπήρχε μόνο στη φαντασία του Νίκου Γούναρη; 
Η έκφραση πάντως έμεινε παροιμιώδης, να δηλώνει όχι μόνο ευμάρεια αλλά και ξενοιασιά, χαλαρότητα, απλοχεριά κι άλλα πολλά που εμείς μάλλον ποτέ δεν θα νιώσουμε. Κυριευμένοι απ’ το άγχος και την ανασφάλεια, περιμένοντας με αγωνία ένα αύριο που μόνο χειρότερο διαφαίνεται, εμείς που χάσαμε το γέλιο μας και την εμπιστοσύνη στον κόσμο και τη ζωή, το πολύ-πολύ να λέμε τον πόνο μας  με την παρέα, πίνοντας “άγιο τσιπουράκι” για να πάνε κάτω τα φαρμάκια.
Τουλάχιστον μπορούμε (ακόμη;) να μην πίνουμε ξεροσφύρι, αλλά με εκλεκτό μεζέ. Μπορεί να μη σέρνουμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα, ένα περιποιημένο σπετζοφάι όμως μπορούμε ακόμη να το φτιάχνουμε…

Σπετζοφάι

ΚΟΝΤΙΝΟ
Υλικά:
2 μεγάλα χωριάτικα λουκάνικα
500 γρ. πιπεριές κέρατο (αν βρούμε ανάμικτες,πράσινες και κόκκινες)
χυμός τομάτας ή τοματάκια κονκασέ
1 κουταλιά πελτές

Κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες και τα τηγανίζουμε σε λίγο λάδι και σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς τα 2-3 φορές. Τα βγάζουμε και στο λίπος που έβγαλαν σωτάρουμε τις πιπεριές, κομμένες σε ροδέλες. Αν είμαστε από τους τυχερούς και τα λουκάνικά μας –λόγω εξαιρετικής ποιότητας- δε βγάλουν πολύ λίπος, συμπληρώνουμε λίγο ελαιόλαδο.

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ 2 
Μόλις οι πιπεριές μαλακώσουν λίγο, προσθέτουμε την τομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, αλατοπιπερώνουμε –αν χρειάζεται- και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί σε σιγανή φωτιά. 10΄ πριν είναι έτοιμο, ξαναρίχνουμε τα λουκάνικα για να δέσουν όλα τα υλικά μαζί.

 ΣΤΗ ΣΩΤΕΖΑ

Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010

Οι αδερφές Τατά …

… από το Λαγκαδά ήταν δύο μοναχά.
Οι αδερφές Tatin πάλι, από το Παρίσι, δεν έχω ιδέα πόσες ήταν ήταν –αν και εικάζω ότι κι αυτές δύο θα ήταν. Ξέρω μόνο ότι έδωσαν το όνομά τους σε μια από τις νοστιμότερες και σταθερά δημοφιλείς συνταγές με μήλα: την περιβόητη tarte Tatin, γνωστή και ως ανάποδη τάρτα!
Η τάρτα αυτή λοιπόν, γίνεται ωραιότατη και με κυδώνια, με την ίδια ακριβώς τεχνική και δοσολογία που χρησιμοποιούμε και για τα μήλα.

Τάρτα Tatin με κυδώνια

ΕΤΟΙΜΗ

Υλικά:

3-4 μέτρια κυδώνια
150 γρ. ζάχαρη
80 γρ. μαργαρίνη
1 φύλλο σφολιάτας
κανέλα

Αλείφουμε με τη μαργαρίνη ένα ταψάκι με διάμετρο 28 εκ. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Καθαρίζουμε τα κυδώνια, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Τα αραδιάζουμε κυκλικά πάνω στη ζάχαρη.

ΑΡΧΙΚΗ

 

Ανάβουμε το μεγάλο μάτι της κουζίνας και βάζουμε επάνω το ταψάκι για 12΄-15΄, μέχρι να σκουρύνει η ζάχαρη.


ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΑ 


Τρυπάμε τη σφολιάτα με πηρούνι και καλύπτουμε τα κυδώνια, φροντίζοντας να φτάσουν οι άκρες μέχρι κάτω από τα φρούτα.


ΣΦΟΛΙΑΤΑ

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15΄και στους 170 για 20΄ακόμη.

ΨΗΜΕΝΗ

Αφήνουμε την τάρτα 5 λεπτά να ανασάνει και την αναποδογυρίζουμε με προσοχή. Πασπαλίζουμε με κανέλα και –ίσως- με λίγη άχνη.

 

ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΜΕΝΗ ΚΟΜΜΑΤΙ ΚΟΝΤΙΝΟ

 

Οι αδελφές Τατά (Μ.Χατζιδάκι-Αλέξη Σολομού) κατοικούσαν στην Οδό Ονείρων το 1962.
“Μα η μοίρα κυβερνά κι αγαπήσαν το Θωμά, και πεθάναν στον καυγά ποια θα πάρει το Θωμά, οι αδερφές Τατά από το Λαγκαδά, που ήταν δύο, που ήταν δύο μοναχά”.


ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ FRONT ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ BACK

Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010

Τα απομεινάρια μιας μέρας …

Remains-Of-The-Day 
Είναι γνωστό και δεδομένο ότι όλοι σχεδόν αγαπούν τις μακαρονάδες. Είναι πρώτοι και καλύτεροι για να σερβιριστούν γενναιόδωρες ποσότητες από μια αχνιστή και πλούσια μακαρονάδα, να την ενισχύσουν με μπόλικο τυρί και να πάνε στον παράδεισο των μακαρονάδων.
Όταν όμως η συνοδευτική σάλτσα τελειώσει, όταν τα μακαρόνια περισσέψουν σκέτα και ταπεινά, μένουν στο ράφι του ψυγείου και ουδείς φιλοτιμείται να τα καταναλώσει με αυταπάρνηση, περιχύνοντάς τα με λίγο κέτσαπ έστω και πασπαλίζοντας με τυρί.
Φαΐ ξαναζεσταμένο δεν τρώγεται, λένε πολλοί. Μωρέ τρώγεται και μια χαρά, μη σου πω ότι συχνά γίνεται και καλύτερο από το φρέσκο.
Ιδού λοιπόν τρεις προτάσεις μια μακαρονομαζώματα:

Σπαγγέτι με μανούρι και αυγό
 ΜΕ ΜΑΝΟΥΡΙ ΠΙΑΤΟ

Βάζουμε τα σπαγγέτι σε ταψάκι και απλώνουμε πάνω τους 2-3 φέτες μανούρι. Χτυπάμε 2 αυγά, τα αλατοπιπερώνουμε  και περιχύνουμε τα μακαρόνια. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να μαγειρευτεί το αυγό και να αποκτήσει το φαγητό μια χρυσαφένια κρούστα. 
  ΜΕ ΜΑΝΟΥΡΙ ΚΑΙ ΑΥΓΟΜΕ ΜΑΝΟΥΡΙ ΚΟΝΤΙΝΟ

 Κοφτό μακαρονάκι με ελιές και φέτα
ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΦΕΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ

Φτιάχνουμε μια “φωλιά” από αλουμινόχαρτο. Ανακατεύουμε το κοφτό μακαρονάκι με φέτα, ντομάτα φρέσκια ή από κονσέρβα και ελιές κομμένες σε ροδέλες. Νοστιμίζουμε με πιπέρι και ρίγανη.
Κλείνουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 25΄-30΄.
ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΦΕΤΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΦΕΤΑ ΨΗΜΕΝΑ

Ριγκατόνι με κρεμμύδια και γιαούρτι
ΠΙΑΤΟ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

Σε λίγο λάδι σωτάρουμε ένα μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Το γλυκαίνουμε με άσπρο κρασί και το νοστιμίζουμε με πάπρικα.
Ζεσταίνουμε τα ριγκατόνι και τα περιχύνουμε με στραγγιστό γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και πασπαλίζουμε με τριμμένο σκληρό τυρί.
ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ