... Πόσο πιο αναλυτικά να το βάλω παιδί μου; Το παραδέχομαι ότι η αρχική ανάρτηση παραήταν θεωρητική, η δεύτερη όμως τα πήγε καλύτερα κι η τρίτη ήταν αναλυτικότατη. Σε χάλασαν τα σεμινάρια εσένα, τα powerpoint κι οι παρουσιάσεις και ζητάς ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες για το σιρόπιασμα κι ας τα λέω όλα με το σίγμα και με το νίγμα. Επειδή όμως χατήρια δε χαλάω, ξανά μανά ...
Ρεβανί Βέροιας
υλικά:
1 κούπα αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
1 κούπα ζάχαρη (εδώ 3/4)
2 κούπες ψιλό σιμιγδάλι
1 κούπα αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20 γρ.)
1 κεσεδάκι αγελαδινό γιαούρτι (200 γρ.)
3 μέτρια αυγά
ξύσμα λεμονιού
2 βανίλιες
Για το σιρόπι:
3,5 ποτήρια ζάχαρη
3,5 ποτήρια νερό
φλούδα και χυμός λεμονιού
κανελλόξυλο
Αναμειγνύουμε σε μπωλ το σιμιγδάλι, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη το αραβοσιτέλαιο με τη ζάχαρη για 5΄.
Αρωματίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά.
Τελευταίο ρίχνουμε κουταλιά - κουταλιά το μείγμα των στερεών (σιμιγδάλι, αλεύρι, μπέικιν).
Αν το μείγμα μας φαίνεται σφιχτό, το αραιώνουμε με λίγο γάλα.
Σε κάθε περίπτωση φροντίζουμε να μην το δουλέψουμε υπερβολικά από τη στιγμή που θα προσθέσουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο αντικολλητικό ταψί.
Αδειάζουμε το μείγμα.
Προσέχουμε το γλυκό να έχει παντού το ίδιο πάχος και στρώνουμε την επιφάνεια με κουτάλι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου.
Βάζουμε το σιρόπι να σιγοβράσει για 4΄-5΄, μόλις βγάλουμε το ρεβανί απ’ το φούρνο.
Πριν ξεκινήσω το σιρόπιασμα να διευκρινίσω ότι αυτό το ρεβανί δεν είναι το γνωστό σε παλιές νοικοκυρές με τα δεκάδες αυγά και τη μαρέγκα που του έδιναν τεράστιο μπόι και σπογκώδη υφή. Δε φουσκώνει πολύ στο ψήσιμο αλλά υψούται με το σιγανό και σταδιακό σιρόπιασμα. Γι' αυτό ... analyze that:
Ρίχνουμε με 2 κουτάλες σιρόπι αρχίζοντας από τις άκρες και προχωρώντας προς το κέντρο.
Περιμένουμε να απορροφηθεί το σιρόπι.
Ρίχνουμε ξανά σιρόπι, μια κουτάλα κάθε φορά εκεί που χαράξαμε τα κομμάτια του γλυκού.
Αφήνουμε το ρεβανί να κρυώσει πριν το κόψουμε.
Τρατάρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου