Κυριακή 11 Μαΐου 2025

Κοτόπουλο κοκκινιστό στη χύτρα με φασολάκια ...

  ... Κοκκινιστό θα γινόταν σίγουρα, πολλά τα ντοματάκια κονσέρβα στο ντουλάπι και πρέπει να διώξω κάποια επειγόντως. Μόνο που τελευταία στιγμή αλλάξαμε το ταίρι του κι αντί για χυλοπίτες, το παντρέψαμε με πλατιά φασολάκια ...

Κοτόπουλο κοκκινιστό στη χύτρα με φασολάκια 


υλικά:
κοτόπουλο ή μπούτια (εδώ μισό κοτόπουλο)
1 κιλό φασολάκια πλατιά (εδώ κατεψυγμένα)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κονσέρβα αποφλοιωμένα ντοματάκια (ή ντομάτα κονκασέ)
1 μεγάλη κουταλιά τοματοπελτές
1 κύβος
μαϊντανός ψιλοκομμένος



Επειδή είχα χρόνο και διάθεση, προτίμησα να μαγειρέψω ξεχωριστά το κοτόπουλο στη χύτρα κι ύστερα στο ζωμό του να μαγειρέψω τα φασολάκια. Σε άλλη περίπτωση, μετά το αρχικό σωτάρισμα θα έβαζα τη ντομάτα τα φασολάκια και ζωμό, θα έκλεινα τη χύτρα και θα τα μαγείρευα μαζί. 



Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές λάδι στη χύτρα και βάζουμε το κοτόπουλο, που έχουμε πρώτα αλατοπιπερώσει, με την πέτσα προς τα κάτω.



Μόλις πάρει χρώμα,  γυρίζουμε να πάρει χρώμα και η άλλη πλευρά.



Ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και σωτάρουμε μαζί. 



Ρίχνουμε τα ντοματάκια και ανακατεύουμε.



Διαλύουμε τον πελτέ σε ζεστό νερό μέσα στην κονσέρβα της ντομάτας και τον προσθέτουμε στη χύτρα. Φροντίζουμε να φτάνει πάντα τουλάχιστον στην ένδειξη MINIMUM.
Αν χρησιμοποιήσουμε, ρίχνουμε τώρα και τον κύβο.



Κλείνουμε τη χύτρα και αφήνουμε να μαγειρευτεί το κοτόπουλο για 30΄ από όταν ανέβει η βαλβίδα. Εγώ το αφήνω 20΄ να βράσει και μετά πάνω στο κλειστό μάτι μέχρι να πέσει ο βρασμός και να ηρεμήσει.

Ανοίγουμε τη χύτρα απελευθερώνοντας πρώτα τον ατμό, αν υπάρχει.



 Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιάτο.



Ελέγχουμε το αλατοπίπερο της σάλτσας και ρίχνουμε τα φασολάκια και το μαϊντανό (εδώ κατεψυγμένος).



Κλείνουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε για 20΄.  Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε επάνω τη χύτρα να πέσει ο βρασμός.

Ανοίγουμε τη χύτρα και βάζουμε το κοτόπουλο ανάμεσα στα φασολάκια, να ξαναπάρει θερμοκρασία.



Σερβίρουμε.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου