Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Φλογέρες χωρίς γλουτένη με ρικότα ...

 ... Μπορεί να μην είναι κι η φλογέρα  του βασιλιά, αλλά για μένα ήταν κέρασμα αυτοκρατορικό. Φύλλο κρούστας χωρίς γλουτένη και μάλιστα μπόλικο. Με μια συσκευασία έφτιαξα μπακλαβά σαν τα παραδοσιακά ηπειρώτικα σπάργανα και δυο ταψιά φλογεροπιτάκια να γιορτάσω την Τυρινή και να προσφαΐζω τα μεσημέρια ...


Φλογέρες χωρίς γλουτένη με ρικότα 



υλικά:
φύλλο κρούστας χωρίς γλουτένη
1 σκαφάκι ρικότα (250 γρ.)
100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 αυγό
πάπρικα γλυκιά, πιπέρι, ξερός δυόσμος



Η τυπική γέμιση για τυροπιτάκια, τυροκουλούρια και τα τοιαύτα είναι φέτα, ανθότυρο, γιαούρτι και αυγό/ά. Εγώ που δεν τρώω καθόλου αλάτι χρησιμοποιώ ρικότα. Και δεν τηγανίζω ποτέ, φούρνος με θερμό αέρα κι ας μην τραγανίσουν πολύ.



Ανοίγουμε και ξεχωρίζουμε τα φύλλα.




Δουλεύουμε τη ρικότα με πηρούνι να μαλακώσει. 

Προσθέτουμε το αυγό.





Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο και πάπρικα (εδώ μόνο πιπέρι και πάπρικα), ρίχνουμε το γιαούρτι (εδώ μαζί με λίγο περισσευάμενο cottage) και ανακατεύουμε.
Αν μας αρέσει, αρωματίζουμε και με λίγο δυόσμο.





Βάζουμε λίγη γέμιση στην κάτω πλευρά του φύλλου.

Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα.





Τυλίγουμε ρολό. 





Αραδιάζουμε τις φλογέρες σε ταψί με λαδωμένο αντικολλητικό χαρτί.





Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-190 βαθμούς κελσίου και στη λειτουργία του θερμού αέρα, για 20΄ περίπου. Το φύλλο αυτό δεν τραγανίζει όπως το κλασσικό φύλλο κρούστας αλλά είναι πολύ νόστιμο.





Σερβίρουμε.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου