... Δε μας έκανε την τιμή η πολυδιαφημισμένη πανσέληνος του Αυγούστου. Στη θέση της ήρθαν μπουρίνια, αστραπόβροντα, καταιγίδες και τα πικρά δάκρυα των τροβαδούρων που είχαν προετοιμαστεί να την υμνήσουν σε αρχαίο φόντο.
Δεν ξέρω αν θα ήταν του καλαμποκιού ή της φράουλας, για μένα πάντως ήταν του μπλούμπερυ. Διότι έφτιαξα μια συνταγή που μου γυάλισε - και που παραθέτω στην αυθεντική της μορφή δια παν ενδιαφερόμενον, σε γλουτενοφρί εκδοχή δι εμέ την ενδιαφερομένην. Κι αν με αντέξει το σκαρί, θα φανεί εις το ξεφούρνισμα ...
Κέικ με μπλούμπερυ
υλικά:
60 γρ. μαργαρίνη
130 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εδώ χωρίς γλουτένη)
75 γρ. ψιλό σιμιγδάλι (εδώ πολέντα καλαμποκιού χωρίς γλουτένη)
1,5 κουτ. τσ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
160 ml γάλα
1 αυγό
2 βανίλιες
300 γρ. μπλούμπερυ (εδώ 150 γρ. και μια χούφτα μουλιασμένη μαύρη σταφίδα)
ξύσμα και χυμός από μισό λεμόνι
Βάζουμε τα μπλούμπερυ σε κατσαρολάκι μαζί με τα 50 γρ. από τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.
Τα σιγοβράζουμε ανακατεύοντας απαλά για 3΄-5΄, ίσα να διαλυθεί η ζάχαρη και να γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
Βάζουμε σε μπωλ την υπόλοιπη ζάχαρη (80 γρ.), το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν, τις βανίλιες και το αλάτι.
Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε το γάλα και το αυγό.
Προσθέτουμε τη μαργαρίνη λυωμένη και χλιαρή και δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά και να έχουμε μια λεία ζύμη.
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψάκι.
Αδειάζουμε από πάνω τα μπλούμπερυ μαζί με το σιρόπι τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου (170 στη λειτουργία του θερμού αέρα) για 30΄ περίπου.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει ελαφρά.
Το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.
Σερβίρεται χλιαρό και μπορεί να συνοδευτεί από κρέμα ή παγωτό.
Εδώ δεν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου