Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Ταρτλέτες με βερύκοκκα κομπόστα ...

 ... Άλλοι ψάχνουν συνταγές για να ταΐσουν την οικογένεια, άλλοι για να εντυπωσιάσουν, άλλοι για να εξασκήσουν την τεχνική τους κι άλλοι για να χορτάσουν την πείνα τους γυρνώντας ψόφιοι από τη δουλειά. Στην τελευταία κατηγορία ανήκεις εσύ, αλλά τις συνταγές τις ψάχνω και τις δοκιμάζω εγώ, ο άτυπος δοκιμαστής της Κλεοπάτρας. 



 Μόνο που ο συγκεκριμένος δοκιμαστής ψάχνει για φαγητά και γλυκά το δυνατόν ευκολότερα, γρηγορότερα και νοστιμότερα. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα βέβαια, εκτός από τις φορές που μπορείς. Δυο συνταγές σου βρήκα, μια για φαγητό και μια για γλυκό και θα ξεκινήσω ανάποδα. Από το επιδόρπιο ...




Ταρτλέτες με βερύκοκκα κομπόστα






 υλικά:
20 βερύκοκκα κομπόστα (μισά)
1 φύλλο σφολιάτα
4 κουταλιές μαρμελάδα βερύκοκκο




Αδειάζουμε την κομπόστα σε ψιλό σουρωτήρι για να στραγγίξει από το σιρόπι της (αν θέλουμε κρατάμε το σιρόπι σε βαζάκι).






Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου και βάζουμε να ζεσταίνεται το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.

Ανοίγουμε ελαφρά με τον πλάστη τη σφολιάτα.

Σχεδιάζουμε 4 δίσκους με διάμετρο 12 εκ. 





Κόβουμε τους δίσκους με μαχαίρι ή ροδέλα.

Τους αραδιάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί.





Χαράζουμε ελαφρά με μαχαίρι ένα περιθώριο 1 εκ. γύρω-γύρω χωρίς να κόψουμε τη σφολιάτα. 

 

 



Βάζουμε 5 βερύκοκκα σε κάθε ταρτλέτα, χωρίς να βγαίνουν από το πλαίσιο που φτιάξαμε.





Βάζουμε τις τάρτες μαζί με το αντικολλητικό χαρτί στο ταψί που ζεστάναμε.





Ψήνουμε για 12-΄15΄ ή μέχρι η σφολιάτα να φουσκώσει και να πάρει χρώμα.





Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα στα μικροκύματα να μαλακώσει και να γίνει ρευστή. 








Αλείφουμε γενναιόδωρα με μαρμελάδα τις τάρτες (και τη ζύμη και τα φρούτα).










Ξαναβάζουμε στο φούρνο για 4΄-5΄ να γυαλίσουν και να καραμελώσουν.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τις τάρτες σε θερμοκρασία δωματίου για 10΄.






Αχνίζουμε ελαφρά και τρατάρουμε. 





Ή μάλλον ταρτάρουμε.











Με τη σφολιάτα που περίσσεψε φτιάξαμε αυτοσχέδια πιτάκια. Τυρί σε φέτες, καπνιστή μπριζόλα, λίγος παπαρουνόσπορος και έτοιμο το μεσημεριανό προσφάι.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου