Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Κυδώνια γεμιστά με κιμά …

                                …  συνέχεια εκ του προηγουμένου

… Λένε ότι τα περισσότερα ‘sequel ’ δεν είναι ποτέ το ίδιο επιτυχημένα με την αρχική ταινία. Το σενάριο ξεχειλώνει, οι ήρωες επαναλαμβάνονται, οι ηθοποιοί χάνουν τον αρχικό τους ενθουσιασμό, οι θεατές δε μένουν ευχαριστημένοι και άλλα παρόμοια. Οι ταινίες του Χάρρυ Πότερ όμως που σάρωσαν στα ταμεία, καθώς και η επιτυχημένη συνέχεια του ιδιωτικού μου σήριαλ “Τι να κάνω με τα απομεινάρια της γαλοπούλας”, άλλα δείχνουν.
Το κρέας που περίσσεψε μεταμορφώθηκε σε χειμωνιάτικο φαγητό ή πίτα. Για τη γέμιση που περίσσεψε όμως, είχα καταλήξει από νωρίς στις εκδοχές: θα μπορούσε να πάρει τη θέση του καβουρμά στη
μακεδονίτικη πρασόπιτα ή να γίνει γέμιση είτε σε κρεμμύδια –όπως στα παραδοσιακά σουγάνια- είτε σε κυδώνια. Προτίμησα τα δεύτερα, για να αξιοποιήσω και τα τελευταία που μου είχαν περισσέψει απ’ όταν έφτιαξα το φετινό γλυκό του κουταλιού



Κυδώνια γεμιστά με κιμά



ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ



υλικά:
4 κυδώνια
250 γρ. γέμιση από τη γαλοπούλα

(ή 250 γρ. κιμάς,
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
κουκουνάρι,
κανέλλα, γαρύφαλλο,
λίγο άσπρο κρασί)





Πλένουμε καλά τα κυδώνια χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε. 

Τα βάζουμε σε νερό που βράζει για 5΄- 10΄, τα στραγγίζουμε και κόβουμε μια λεπτή φέτα από το πάνω μέρος, την οποία θα χρησιμοποιήσουμε για καπάκι.

Με κουτάλι ή με το εργαλείο που αδειάζουμε τα μήλα βγάζουμε τα κουκούτσια και την περισσότερη από τη σάρκα του κυδωνιού. 

Γεμίζουμε με τον κιμά, σκεπάζουμε κάθε κυδώνι με το καπάκι του και ραντίζουμε με λίγο λάδι ή βάζουμε επάνω ένα κομματάκι μαργαρίνη.

Βάζουμε τα κυδώνια σε ταψάκι ή ατομικά πήλινα και ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό ή κρασί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄  περίπου.



ΠΗΛΙΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΠΙΑΤΟ




Για να φτιάξουμε από την αρχή τη γέμιση, καβουρντίζουμε τον κιμά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και, μόλις αλλάξει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι.
Όταν μαραθεί σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε, προαιρετικά αρωματίζουμε με κανέλλα και γαρύφαλλο και ρίχνουμε το κουκουνάρι.
Αν θέλουμε, προσθέτουμε και λίγη από τη σάρκα των κυδωνιών.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου