... Άνθρωπον ζητώ, χρόνια ολόκληρα σε κάθε πόλη που πάω. Μπορεί να φταίει που δε μου άφησε ο Διογένης το φανάρι του, πάντως έχω παρακαλέσει δεκάδες φορές για ένα οποιοδήποτε πιάτο χωρίς γλουτένη, το απλούστερο, λίγα ψητά λαχανικά. Κατανοώ την όποια δυσκολία, η οποία είναι όμως μικρότερη από όσο αρχικά φαίνεται. Μια επιπλέον σχάρα χρειάζεται, καθαρή από επιμολύνσεις, που να χρησιμοποιείται μόνο γι' αυτό και να καθαρίζεται ξεχωριστά. Κατανοώ και την πολλή δουλειά που έχουν συνήθως, όμως έχω προσπαθήσει σε μέρες χωρίς κόσμο, σε εποχές κάθε άλλο παρά τουριστικές, ζήτησα ακόμη και να τα ετοιμάσουν από την προηγούμενη ή την προπροηγούμενη, να τα φάω κρύα, μπαγιάτικα, δε με νοιάζει αρκεί να μην τρέφομαι μόνο με παιδικές τροφές και ρυζογκοφρέτες σε εκδρομές και ταξίδια.
Η δυσανεξία στη γλουτένη δεν είναι ιδιοτροπία, δεν είναι διατροφικό καπρίτσιο, η κοιλιοκάκη είναι νόσος κι οι νοσούντες έχουν κι αυτοί στομάχι και πρέπει να τραφούν. Σαφάρι κάνουμε κάθε φορά για μια στάλα φαΐ, οργανωνόμαστε σε ομάδες, χαρτογραφούμε και ανταλλάσσουμε σημειώσεις.
Στην Καστοριά, λοιπόν, βρήκα έναν άνθρωπο. Που προσφέρθηκε να μου τηγανίσει λιμνίσια ψάρια χωρίς αλεύρι και σε καθαρό λάδι, που μου έψησε συκώτι και κοτόπουλο σε ξεχωριστή σχάρα, που τηγανίζει έτσι κι αλλιώς τις φρέσκες πατάτες του στο ιδιωτικό τους λάδι, που δεν έριξε ούτε ένα κόκκο απαγορευμένο αλάτι στα δικά μου φαγητά.
Στην ψαροταβέρνα Παρασκευάς ήρθε άσπρη μέρα και για μας. Σας ευχαριστώ. Κι επειδή ήταν αδύνατον να τα φάω όλα και τα πήρα στο σπίτι, έφτιαξα με τις υπόλοιπες πατάτες μια αυτοσχέδια φρουτάλια ...
Φρουτάλια γρήγορη στον air fryer
υλικά:
πατάτες σε ροδέλες
1-2 μικρά λουκάνικα (εδώ Λευκάδος Ντελημάρη)
τυρί της επιλογής μας, συνήθως φέτα (εδώ λευκό τυρί Δωδώνης)
λίγο γάλα
4 αυγά
φρέσκος δυόσμος
Για τη φρουτάλια τηγανίζουμε αρχικά τα λουκάνικα κομμένα σε ροδέλες. Τα βγάζουμε σε πιάτο και τηγανίζουμε, προσθέτοντας λίγο λάδι ακόμη, τις πατάτες. Ξαναβάζουμε στο τηγάνι με τις πατάτες τα λουκάνικα, σπάμε το τυρί σε κομμάτια και το σκορπίζουμε από πάνω. Αρωματίζουμε με το δυόσμο. Χτυπάμε τα αυγά με λίγο γάλα, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε τις πατάτες.
Μπορούμε, αντί να τηγανίσουμε, να ψήσουμε τα υλικά και ολόκληρη τη φρουτάλια.
Εγώ, έχοντας έτοιμες τις πατάτες, συνέχισα από κει και κάτω. Ούτε στο τηγάνι ούτε στο φούρνο όμως, αλλά στον air fryer.
Κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες και το ψήνουμε 2΄-3΄ στον air fryer.
Τα γυρνάμε και βάζουμε δίπλα τις ήδη τηγανισμένες πατάτες να πάρουν θερμοκρασία και να ξανανιώσουν για άλλα 2΄-3΄.
Αλατοπιπερώνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με πηρούνι.
Στρώνουμε στο ταψάκι τις πατάτες και ρίχνουμε ανάμεσα τα λουκάνικα.
Τρίβουμε με τα χέρια το τυρί σε κομμάτια.
Αραιώνουμε τα αυγά με λίγο γάλα και χτυπάμε. Αρωματίζουμε με λίγο φρέσκο δυόσμο ή μια πρέζα ξερό.
Περιχύνουμε πατάτες και λουκάνικα με τα αυγά.
Ψήνουμε στον air fryer, στους 180 βαθμούς για 7΄-8΄.
Γυρίζουμε το ταψάκι τα πίσω-μπρος και ψήνομε για άλλα 5΄-6΄, ή όσο χρειάζεται.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου