Πέμπτη 22 Μαΐου 2025

Dal με κολοκυθάκια και ρεβύθια ...

... Σαράντα ολόκληρα λεπτά έριχνε χαλάζι στις 18 Αυγούστου. Με κίνδυνο να μοιάσω στους μπαρμπάδες των ρεπορτάζ, ομολογώ ότι 55 χρόνια τέτοιο χαλάζι δεν έχω ξαναματαδεί. 



Χορταστικό, πιασούμενο και ορεξάτο, δεν άφησε τίποτα όρθιο. Παρέα με τον αέρα που φυσούσε σαν παλαβός πότε από δω και πότε από κει, τίναξε τα φύλλα από τα δέντρα, τις ρώγες από τα σταφύλια, μήλα ώριμα κι άγουρα, σήκωσε τέντες και καλύμματα, χτύπησε τα ζαρζαβατικά στους μπαξέδες και σημάδεψε τα κολοκυθάκια που πούλαγαν στη λαϊκή.  Κολοκυθοκεφτέδες ήθελα να φτιάξω αρχικά, σ' ένα ινδικό dal κατέληξα - τρέχα γύρευε γιατί. Γιατί το θυμήθηκα τώρα; Τρέχα γύρευε γιατί ...


Dal με κολοκυθάκια και ρεβύθια



υλικά:
3 κουταλιές ηλιέλαιο
1 κουτ. τσ. σιναπόσπορος
1/4 κουτ. τσ. τριγωνέλλα (τσιμένι)
1/2 κουτ. τσ. κουρκουμάς
1/2 κουτ. τσ. σκόνη τσίλι (καυτερή πάπρικα)
1/2 κουτ. τσ. κύμινο
1 κουτ. τσ. κόλιανδρος 

500 γρ. κολοκυθάκια
1-2 ντομάτες (200 γρ. περίπου)

1 κονσέρβα ρεβύθια (400 γρ.)

μαϊντανός






Καθαρίζουμε ή πλένουμε τα κολοκυθάκια.




Τα κόβουμε σε κυβάκια.



Κόβουμε αντίστοιχα και τις ντομάτες.



Ζεσταίνουμε καλά το ηλιέλαιο σε βαθύ τηγάνι ή σωτέζα και ρίχνουμε το σιναπόσπορο και το τσιμένι. 




Ανακατεύουμε να μοσχομυρίσουν και ρίχνουμε τα κολοκυθάκια. 



Μαγειρεύουμε για 10΄, ανακατεύοντας πού και πού ώστε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.



Ρίχνουμε τα υπόλοιπα μπαχαρικά και αλατίζουμε. 



Προσθέτουμε τις ντομάτες, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 5΄. 

Προσθέτουμε τα ρεβύθια μαζί με το υγρό τους και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10΄ ή μέχρι το φαγητό να έχει την πυκνότητα που θέλουμε. Δοκιμάζουμε το αλάτι.



Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο ή περισσότερο μαϊντανό. Ανακατεύουμε.



Αν θέλουμε βάζουμε σε κάθε πιάτο μια κουταλιά γιαούρτι και συνοδεύουμε με αραβική πίτα ή φρυγανισμένο ψωμί.

Σερβίρουμε.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου