Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025

Σαλιγκάρια γιαχνί ...

 ... Μπορεί ο κ. Πετροχείλος να ανατρίχιαζε στην προοπτική να φάει σαλιγκάρια γιαχνί, εγώ όμως πολύ τα λαχταρούσα κι έψαχνα σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ για λίγα σαλιγκάρια. Τελικά η λύση ήταν σχετικά κοντά, στο Διαλεκτό Καστοριάς και στη Helixland - όχι ότι πήγα μέχρι εκεί, εκείνα ήρθαν σε μένα. 
Παρότι ταλαντεύτηκα μέχρι να επιλέξω, τελικά κιότεψα και δεν πήρα τα ζωντανά αλλά τα προβρασμένα που ήρθαν άψογα συσκευασμένα σε δοχείο από φελιζόλ. Πήρα και δυο βαζάκια μινιατούρες με φιλέτο σαλιγκαριού, ένα με τα υλικά των μπουμπουριστών κι ένα με λιαστή ντομάτα, να τα στείλω στη Γαλλία και να πρασινίσουν κι άλλο τα βατραχάκια από τη ζήλεια τους.
Ό
σο για τα δικά μου, αποφάσισα να κάνω το ένα κιλό γιαχνί με μυρωδικά, το άλλο κάτι σαν μπουμπουριστούς αλλά χωρίς το αλάτι και το τρίτο περιμένει στην κατάψυξη να γίνει στιφάδο ...

Σαλιγκάρια γιαχνί


υλικά:
1 κιλό σαλιγκάρια (προβρασμένα)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κονσέρβα αποφλοιωμένα ντοματάκια
1 κουτ. τλ. τοματοπελτές

μυρωδικά της επιλογής μας (δεντρολίβανο, θυμάρι, μαϊντανός, μάραθος, δαφνόφυλλο)
λίγο μπαχάρι (κόκκοι ή σκόνη)







Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4-5 κουταλιές λάδι.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο και το σωτάρουμε να μαλακώσει και να γυαλίσει.



Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε να μοσχομυρίσουν.



Ρίχνουμε τα σαλιγκάρια και ανακατεύουμε.



Αν θέλουμε σβήνουμε με λίγο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.



Ρίχνουμε τη ντομάτα, και τον πελτέ που διαλύουμε με λίγο ζεστό νερό στο κουτί της κονσέρβας.



Αλατοπιπερώνουμε και, αν κρίνουμε ότι χρειάζεται, συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.

Καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 30΄ περίπου. 

Αν υπάρχει παραπανίσιο υγρό, ξεκαπακώνουμε και βράζουμε για λίγο ακόμη σε δυνατή φωτιά.



Σερβίρουμε.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου