Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Γίγαντες με μανιτάρια στο φούρνο ...

... Ωραίοι είναι οι γίγαντες, θρεπτικοί, νόστιμοι και παραδοσιακοί αλλά έχουν ακριβύνει επικίνδυνα. Και θέλουν και πολλή ώρα βράσιμο και μετά ψήσιμο.
Δεν είναι εποχές τώρα να καίμε ρεύμα, δυο μέρες μόνο μαγειρεύω τα φαγητά ολόκληρης της
εβδομάδας εκμεταλλευόμενη το φούρνο και τα μάτια που ανάβουν άπαξ για οικονομία και ψήνουν ομαδόν πίτες και γιουβέτσια, κέικ και πάστες φλώρες, πατάτες και κοτόπουλα.
Κι όπου μπορώ κόβω δρόμο και χρόνο. Βρίσκω οικονομικούς γίγαντες ή φασόλια σε κονσέρβα; Θα τους προτιμήσω, θα στραγγίξω λίγη από τη σάλτσα τους αν αμφιβάλλω για το λάδι που περιέχει και θα τους βάλω σε δική μου συνταγή ...


Γίγαντες με μανιτάρια στο φούρνο




υλικά:
3 κονσέρβες γίγαντες 
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 καρότο
1-2 ντομάτες
1 κουταλιά τοματοπελτές
πάπρικα (εδώ καπνιστή γλυκιά)

500 γρ. μανιτάρια
1 σκελίδα σκόρδο
ροδέλες πιπεριάς
μαϊντανός ψιλοκομμένος




Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με χαρτί κουζίνας, αφαιρούμε τα ποδαράκια και κόβουμε τα καπελάκια σε φέτες.





Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες μέχρι να πάρει χρώμα.





Προσθέτουμε το σκόρδο πολτοποιημένο ή σε φετάκια, ανακατεύουμε 2΄-3΄ και ρίχνουμε τις ντομάτες χοντροκομμένες, το καρότο σε ροδέλες και τον πελτέ. 





Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε μισή με μία κούπα νερό, ανάλογα με το πόσο ζουμερή ήταν η ντομάτα, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 20΄. 





Αδειάζουμε τους γίγαντες σε πυρίμαχο σκεύος, ρίχνουμε και  τη σάλτσα  και ανακατεύουμε.





Ζεσταίνουμε άλλες 2 κουταλιές λάδι στη σωτέζα, ρίχνουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια σε φετάκια και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 5΄. 





Προσθέτουμε τις πιπεριές σε ροδέλες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10΄ περίπου.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε τα μανιτάρια, νοστιμίζουμε με πάπρικα και χρωματίζουμε με το μαϊντανό





Ρίχνουμε μανιτάρια και πιπεριές στο σκεύος με τους γίγαντες και ανακατεύουμε.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄. 

Αφήνουμε το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για 10΄.





Σερβίρουμε.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου