Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Μαγειρίτσα με μανιτάρια …

... Crash test θα κάνουμε και πρόσεχε γιατί θα την πατήσεις. Σαν τον υπερφίαλο λαγό, σαν τον κουφιοκέφαλο Γολιάθ ή σαν αγράμματος. Γιατί θεωρείς δεδομένο ότι θα βγεις νικητής από την αναμέτρηση; Επειδή η δική σου μαγειρίτσα είναι υπερπαραγωγή; Επειδή είναι σταθερή αξία έχοντας πίσω της την ασφάλεια της παράδοσης και τη σφραγίδα του κλασσικού; 
Μπορεί ο παλιός να είναι αλλιώς, αλλά ρίξε πρώτα μια ματιά στο νέο που μπορεί να είναι και πιο ωραίος. Καινούριες νύφες ήρθανε, άλλα κουλούρια φτιάνουν. 
Και άλλη μαγειρίτσα. Με μανιτάρια. Που δεν απαιτεί μπελαλίδικα πλυσίματα και μπλεξίματα με έντερα.
Πού είναι και οπτικά και γευστικά πολύ κοντά στη γεύση της παραδοσιακής μαγειρίτσας.
Πού την τρώνε εύκολα τα παιδιά  κι όσοι δεν τα πάνε καλά με τη βαριά μυρωδιά και γεύση που αφήνουν τα εντόσθια.
Που είναι απείρως πιο ελαφριά για το στομάχι και τον οργανισμό, απαλλαγμένη από ζωικά λιπαρά, χοληστερίνες και άλλα σκιαχτικά.
Και τέλος, όπως γράφουν και στους τίτλους των ταινιών, κανένα ζώο δε βασανίστηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. 
I rest my case ...



Μαγειρίτσα με μανιτάρια


ΕΤΟΙΜΗ ΚΟΝΤΙΝΟ


υλικά:
500 γρ. μανιτάρια 
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μεγάλο μαρούλι
μισό ματσάκι άνηθος
αλάτι, πιπέρι, ζωμός, λίγο άσπρο κρασί

Για το αυγολέμονο: 
1 ή 2 αυγά
χυμός από 1 ή 2 λεμόνι(α)






Πλένουμε τα κρεμμυδάκια, τα κόβουμε σε ροδέλες και τα αχνίζουμε σε λίγο νερό να μαλακώσουν. 

Ρίχνουμε όσο λάδι θέλουμε και τα μανιτάρια, κομμένα σε φετάκια. 

Τα σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 5΄ και σβήνουμε με το κρασί.



ΑΧΝΙΣΜΑ
   
  ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΟΝΤΙΝΟ 



Ρίχνουμε ζεστό νερό ή ζωμό μέχρι να καλυφθούν τα μανιτάρια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20΄ περίπου.

Προσθέτουμε το μαρούλι χοντροκομμένο και τον άνηθο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15΄ περίπου.



ΜΕ ΖΩΜΟ
   
ΜΑΡΟΥΛΙΑ    ΑΡΤΥΜΑ



Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο, με 1 ή 2 αυγά και λεμόνια, ανάλογα με το πόσο πηχτή και δεμένη θέλουμε τη μαγειρίτσα. 

Χωρίζουμε το ασπράδι από τον κρόκο και το χτυπάμε να αφρατέψει. 

Ρίχνουμε τον κρόκο χωρίς να σταματήσουμε καθόλου το χτύπημα και το χυμό λεμονιού. 

Προσθέτουμε λίγο-λίγο ζουμί από τη μαγειρίτσα μέχρι να ζεσταθεί το αυγολέμονο.



ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
   
ΖΟΥΜΙ



Περιχύνουμε τη μαγειρίτσα με το αυγολέμονο και ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα.



ΑΝΑΤΡΟΠΗ
   
ΕΤΟΙΜΗ 




Οι περισσότεροι θεωρούν ότι τα πλευρώτους πλησιάζουν περισσότερο στη γεύση και την αίσθηση του συκωτιού. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε συνδυασμό και με άλλα μανιτάρια για περισσότερη γεύση (φρέσκα ή και λίγα αποξηραμένα που μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για 20΄ ).

Εγώ φέτος έφτιαξα τη μαγειρίτσα μόνο με πορτομπέλο, γιατί θεωρώ ότι είναι πιο νόστιμα και αρωματικά από τα άσπρα και δεν έχουν αυτή την κάπως λαστιχένια αίσθηση που αποκτούν τα πλευρώτους όταν βράσουν.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου