Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Tarte Tatin με βανίλιες …

… Αν κάποιος σου χαρίσει ένα βάζο με μέλι, είναι μια γλυκιά χειρονομία. Αν το κάνουν παραπάνω από ένας, είναι ένας γλυκός μπελάς. Ιδίως αν έχεις κάνει το κουμάντο σου κι έχεις ήδη μπόλικες προμήθειες όπως η Μάγια η μέλισσα, και δεν τις καταναλώνεις όλες μαζί μέχρι να πρηστείς όπως ο Βίλλυ ο φαγάνας. Οπότε μοιραία αρχίζεις να κάνεις ό,τι και ο Που(φ) …




       
΄Όπου βάζεις ζάχαρη βάλε μέλι, λένε κάποιοι προσπαθώντας να βοηθήσουν. Υποθέτω ότι μπορώ να ξεκινήσω αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με μέλι σε μία …



Tarte Tatin με βανίλιες







υλικά:
10-12 βανίλιες (εδώ με διαφορετικά χρώματα)
120 γρ. μέλι
40 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
κανέλλα
1 φύλλο σφολιάτα

προαιρετικά: μια χούφτα φυστίκια Αιγίνης





Οι διάφορες συνταγές που συμβουλεύτηκα είχαν, όπως ήταν φυσικό, διαφορετικές αναλογίες και πρακτικές. Ο Jamie Oliver βάζει τις βανίλιες στο ταψάκι και τις περιχύνει με το μέλι, άλλοι ζεσταίνουν πρώτα το μέλι κι ύστερα προσθέτουν βούτυρο. Κι εγώ ως συνήθως έκανα ένα συνδυασμό όλων.






Πλένουμε τις βανίλιες, τις κόβουμε στη μέση και βγάζουμε το κουκούτσι.







Βάζουμε το μέλι σε ταψάκι ή ταρτιέρα με διάμετρο 26 εκ. και το λυώνουμε σε μέτρια φωτιά πάνω στο μάτι της κουζίνας. 

Αρωματίζουμε με κανέλλα. 





  
      
     
Απομακρύνουμε από τη φωτιά, κλείνουμε το μάτι, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να λυώσει.






Ξαναβάζουμε την ταρτιέρα πάνω στο ζεστό μάτι και αραδιάζουμε τις βανίλιες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. 

Ανάμεσά τους σκορπίζουμε τα φυστίκια Αιγίνης. 

Αφήνουμε το σκεύος 4΄-5΄ στο μάτι και αποσύρουμε.







Σκεπάζουμε τις βανίλιες με το φύλλο σφολιάτας και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα - σα να σκεπάζουμε μωρό με κουβερτούλα, όπως πολύ ποιητικά λένε στα περισσότερα video. 

Ανοίγουμε με μαχαίρι 2-3 τρύπες στη σφολιάτα.
    





           
     

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 25΄-30΄, ή και περισσότερο ανάλογα με το φούρνο.






    
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την τάρτα για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου.

Αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε πιατέλα.           

     

     


    
Σερβίρουμε αρωματίζοντας με κανέλλα.

Κάποιοι θέλουν οπωσδήποτε και 5-6 μπάλες παγωτό.

Εμείς όχι.      
      
      
      
     






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου