Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Τυροκροκέτες …

… Το κροκέ, ένα παιχνίδι που παίζαν οι ευγενείς της γηραιάς ηπείρου για να σκοτώνουν τον άφθονο ελεύθερο χρόνο τους δεν το συμπάθησα ποτέ. 

Το ίδιο και τις κάθε είδους κροκέτες. Θες ο αναπόφευκτος συνειρμός που παραπέμπει σε κατοικίδιες νοστιμιές, θες που δε συμπαθώ ιδιαίτερα τις έντονες γεύσεις και το τηγάνι, θες που είμαι μια μίζερη κακόφαγη, πάντως δεν τις συμπάθησα ποτέ. 
Εσύ απεναντίας τις λάτρεψες απ’ τα πολύ μικρά σου χρόνια.
Απ’ όταν ποδάρωσες λίγο και ξαναρχίσαμε δειλά-δειλά να βγαίνουμε. Σε τσιπουράδικο, σε ψησταριά, σε εστιατόριο ή μεζεδοπωλείο, η παραγγελία σου ήταν πάντα η ίδια. Τυροκροκέτες. Ζεματιστές τις έτρωγες, μόλις ερχόταν το πιάτο, κι όλες μόνη σου.   
Μεγαλώνοντας άλλαξαν πολλά, όχι όμως και η αδυναμία στις τυροκροκέτες. Τουλάχιστον τώρα τις φτιάχνεις μόνη σου – και μόνη σου εξακολουθείς να τις τρως. 
Οφείλω πάντως να αναγνωρίσω ότι είναι η ιδανική επιχείρηση - σκούπα για τα τυριά που ξεμένουν στο ψυγείο ...


Τυροκροκέτες


ΕΤΟΙΜΕΣ ΚΟΝΤΙΝΟ


υλικά: 
τυριά που προτιμάμε ή που έχουν περισσέψει 
(100 γρ. φέτα, 100 γρ. ανθότυρο, ημίσκληρο, μυζήθρα, μοτσαρέλα) 
1 αυγό 
δυόσμος ή άνηθος 
τριμμένη φρυγανιά ή αλεύρι 
πιπέρι 


Για το πανάρισμα: 
1 αυγό χτυπημένο 
αλεύρι 
τριμμένη φρυγανιά






Πατάμε με πηρούνι τη φέτα και το ανθότυρο, ρίχνουμε τα υπόλοιπα τυριά χοντροτριμμένα, το αυγό, τα μυρωδικά και λίγο πιπέρι. 

Ζυμώνουμε το μείγμα προσθέτοντας φρυγανιά ή αλεύρι, μέχρι να στέκεται. 

Πλάθουμε τυροκροκέτες και τις αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξουν. 

Περνάμε τις τυροκροκέτες πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος από τη φρυγανιά.



ΓΙΑ ΠΑΝΑΡΙΣΜΑ ΠΑΝΑΡΙΣΜΕΝΕΣ



Τις τηγανίζουμε σε λίγο λάδι γυρίζοντάς τες συχνά, για να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές. 

Τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε.



ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ


ΕΤΟΙΜΕΣ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου