... Το αμπαλάζ ήταν η τρέλα μου, το ίρτζι μου που έλεγε κι ο Θρασύβουλας. Όταν ήμουν μικρή, τρελαινόμουνα να τυλίγω πακέτα, να πακετάρω δώρα, να ταιριάζω χαρτιά και κορδέλες, να τις κατσαρώνω με το μαχαίρι για να γίνουν τα φιογκάκια, που ήταν τότε της μόδας.
Τόση ήταν η λαχτάρα μου που όταν κάποιος με ρωτούσε τι θα γίνω όταν μεγαλώσω απαντούσα αμέσως “πωλήτρια ”. Και στο αναπόφευκτο “γιατί ” που ακολουθούσε την έκπληξη για την απροσδόκητη επιλογή, η απάντηση ήταν απλή και σαφής – “για να τυλίγω πακέτα ”.
Πού τα θυμήθηκα τώρα όλα αυτά, θα μου πεις. Τα θυμήθηκα όταν έφτιαχνα το πρωτότυπο αυτό παστίτσιο, το τυλιγμένο σε φύλλο κρούστας. Σαν τα πακετάκια της νιότης μου ένα πράγμα …
Παστίτσιο σε φύλλο κρούστας
υλικά:
1 στήθος κοτόπουλου κομμένο σε κύβους
1 κρεμμύδι στον τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο
φρέσκια ντομάτα στον τρίφτη ή 1 χάρτινη συσκευασία τομάτα
1 κουταλιά πελτές
3 κουταλιές αλεύρι
1 αυγό
τριμμένη γραβιέρα
250 γρ. μισό κοφτό μακαρονάκι
6 φύλλα κρούστας
Σε λίγο λάδι διαλύουμε τον πελτέ και προσθέτουμε το κοτόπουλο.
Μόλις αλλάξει χρώμα,όχι από τον πελτέ, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ντομάτα.
Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 15΄.
Παράλληλα βράζουμε το μακαρονάκι για 1΄ λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι πάνω από τη σάλτσα με το κοτόπουλο και προσθέτουμε 2 κουτάλες από το νερό των μακαρονιών.
Μόλις αρχίσει να δένει η σάλτσα προσθέτουμε και το μακαρονάκι, κατευθείαν από την κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε καλά και σε 5΄ αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε το αυγό και τη γραβιέρα και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά.
Λαδώνουμε μια κλασσική φόρμα του κέικ και απλώνουμε 4 φύλλα κρούστας, χωρίς να τα τρυπήσουμε στο κέντρο και αφού πρώτα τα λαδώσουμε.
Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ώστε να έχει παντού το ίδιο ύψος.
Κόβουμε με μαχαίρι το κεντρικό κομμάτι που αφήσαμε άκοπο.
Διπλώνουμε προς τα μέσα όλα τα φύλλα που περισσεύουν.
Καλύπτουμε με τα άλλα δύο φύλλα, λαδωμένα ανάμεσα αλλά και από πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 35΄- 40΄.
Αφήνουμε να σταθεί λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας προσεκτικά σε πιατέλα.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου