Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Φασολάδα παραδοσιακή …

… ΟΧΙ.

OXI 

   Γιατί όχι, παρακαλώ; Δεν το κατάλαβα το όχι σου, δεσποινίς.
Τι θα πει δε θέλω να φάω φασολάδα; Γιορτινή η μέρα, μάλιστα. Και εθνική επέτειος, συμφωνώ. Αλλά ποιος είπε ότι τις γιορτινές μέρες τρώμε υποχρεωτικά κρέας;
Ακριβώς λόγω της ημέρας έφτιαξα φασολάδα. Το εθνικό μας φαγητό.
Τάισε και χόρτασε γενιές και γενιές κι εμείς δεν την καταδεχόμαστε; Ζεστή, χυλωμένη και θρεπτικότατη –θα τη φας και θα πεις κι ένα τραγούδι. Κατά προτίμηση της Βέμπο …



Παραδοσιακή φασολάδα

   

ΠΙΑΤΟ 

   

υλικά:
300 γρ. φασόλια
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2-3 καρότα σε ροδέλες
ντομάτα φρέσκια ή κονκασέ και 1 κουταλιά πελτές
2 κλωναράκια σέλινο




Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια. Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν για 10΄ και τα στραγγίζουμε.

Ζεσταίνουμε νερό στην κατσαρόλα και ρίχνουμε τα φασόλια. Βράζουμε για 10΄ και προσθέτουμε το κρεμμύδι. 

Κατόπιν ρίχνουμε τα καρότα, το σέλινο, τη ντομάτα και τον πελτέ.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει όσο θέλει, από 1 έως 1.30 ώρα και με την προϋπόθεση να υπάρχει πάντα ζουμί και να την παρακολουθούμε. 

Όσο βράζει σε σιγανή φωτιά, τόσο χυλώνει και δένει.

 Λίγο πριν τη βγάλουμε, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λάδι,  και ανακατεύουμε καλά.



ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ





.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου