Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Είναι καλός ο βακαλέος …

… κυρ-Παντελή;
-Είναι πράγματα αυτά που ρωτάς; Αφού μυρίζει θάλασσα.
Εμένα ποτέ δε μου μύριζε θάλασσα ο βακαλέος και δη ο παστός. Είχε πάντα μια ιδιαίτερη μυρωδιά που ποτέ δεν κατάλαβα αν ήταν δική του ή του μπακάλικου που τον περιέβαλλε.
Πάντως είναι ο βασιλιάς της ημέρας, ο αδιαμφισβήτητος άρχων του τραπεζιού του Ευαγγελισμού, ένα έθιμο που ουδείς παραβαίνει.
Και διατί να το πράξωμεν άλλωστε; Είναι καλότατος, νοστιμότατος και υγιεινότατος. Όπως κι αν τον φτιάξεις.
Το πιο πιθανόν είναι πάλι στο μπακαλιάρο σκορδαλιά να καταλήξεις. Κι όμως.
Υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι κι άλλοι τρόποι,
άσ’ τις πατάτες απ’ το Νευροκόπι.

Αν θες ν’ αποφύγεις το κουρκούτι αλλά όχι το τηγάνι, δοκίμασέ τον με κρούστα από καλαμποκάλευρο και σουσάμι.

 

IMG_6862

 

 

IMG_6863

 

Κάτι πιο μαγειρευτόν; Με πράσα στο φούρνο.

 

ΑΧΝΙΣΤΟ

 

 

ΠΙΑΤΟ

 

Κάτι πιο καλοκαιρινόν; Σε μπριάμ.

 

SAM_3043

 

 

SAM_3046

 

Κάτι πιο πρωτότυπον; Στο φούρνο με ρύζι.

 

ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

 

 

ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

 

Κάτι πιο εκδρομικόν; Σε σάντουιτς.

 

ΕΤΟΙΜΟ

 

 

ΚΟΜΜΕΝΟ

 

Κάτι πιο εξωτικόν; Σε γλυκόξινη σάλτσα με γαρίδες.

 

ΑΝΩΘΕΝ

 

 

ΚΟΝΤΙΝΟ

 

Κάτι πιο λαϊκόν; Ένα πλακί.

 

ΕΤΟΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

 

 

ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

 

Κάτι πιο εκλεκτόν - που έλεγε κι ο Φέρμας πριν παραγγείλει τον πατσά; Μπελαλίδικο μεν, και καθόλου νηστίσιμο, εντυπωσιακότατον δε και κατάλληλον για γκραν φινάλε. Τυλιγμένος σε προσούτο με χάντρες και λαχανικά.

 

 

ΠΙΑΤΕΛΑ ΚΟΝΤΙΝΟ

 

 

ΠΙΑΤΟ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ

 

 

ΣΤΗΝ ΠΙΑΤΕΛΑ

 

 

ΦΛΟΥ

 

 

 

.

Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

Αν ο Γαργαντούας …

… έψαχνε για γλυκό, αυτή θα ήταν η επιλογή του. Ένα τεράστιο κωκ, που θα το έκανε μια χαψιά και δεν θα έμενε ούτε ψίχουλο για τον καημένο τον Πανταγκρουέλ. Διότι κακώς έχει δυσφημιστεί η δόλια μάνα που τρώει και του παιδιού δεν δίνει. Τα είδαμε και τα χαΐρια του πατέρα.

 

gargantua

 

Για να επανέλθω στο γλυκό όμως, μια μέρα πεθυμήσαμε κωκ. Αλλά πού να τρέχαμε για ζαχαροπλαστείο. Βαριόμασταν. Μήπως να φτιάχναμε; Κι γι’ αυτό βαριόμασταν. Αν αυτοσχεδιάζαμε; Γι’ αυτό δε βαριόμασταν …

 

Κωκ γίγαντας

 

SAM_2229

 

Υλικά:
2 δίσκοι στρογγυλό παντεσπάνι
σιρόπι
κρέμα ζαχαροπλαστικής
γλάσσο σοκολάτας

 

 

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σιρόπι που θα φτιάξουμε από ίση ποσότητα ζάχαρης και νερού ή να πάρουμε σιρόπι που περίσσεψε από κάποιο γλυκό κουταλιού ή κομπόστα.

Μπορούμε να φτιάξουμε σπιτική κρέμα ζαχαροπλαστικής ή απλώς να χτυπήσουμε μια κρέμα από φακελάκι ή και  απλό άνθος αραβοσίτου.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο γλάσσο σοκολάτας ή να λυώσουμε κουβερτούρα, την οποία μπορούμε να εμπλουτίσουμε με λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη και μέλι, ή με γάλα ή κρέμα γάλακτος.

 

Αφού ετοιμάσουμε όλα τα υλικά, συναρμολογούμε το κωκ. Βάζουμε σε βάση για τούρτα το ένα παντεσπάνι και το ραντίζουμε με σιρόπι. Θέλουμε να μαλακώσει αλλά όχι να σιροπιαστεί και να μουλιάσει. Απλώνουμε από πάνω την κρέμα ζαχαροπλαστικής και καλύπτουμε με το δεύτερο παντεσπάνι, το οποίο ραντίζουμε με σιρόπι.

 

SAM_2218

 

 

SAM_2221

 

 

SAM_2222

 

 

SAM_2224

 

Φτιάχνουμε το γλάσσο με τον τρόπου που προτιμάμε, το αφήνουμε να δέσει ελαφρά και περιχύνουμε γενναιόδωρα το γλυκό.

 

SAM_2225

 

 

SAM_2226

 

 

SAM_2228

 

 

SAM_2231

 

Το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

 

IMG_6642

 

 

IMG_6646

 

 

IMG_6648

 

 

IMG_6647

 

 

IMG_6649

 

 

IMG_6645

 

 

.

 

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Για της μικράς …

… το σαντουίτς, εμείς πιάνουμε τα προζύμια από νωρίς. Αυτά τα τυρί-ζαμπόν και στα μεγάλα κέφια λίγη ρώσικη δεν τα βάζουμε στο στόμα μας.
Καθόσον το υψηλόν μικρόν μας έχει εκλεπτυσμένον ουρανίσκο και επιθυμεί σαντουίτς ανώτερα …

 

Σάντουιτς σε τσιαμπάτα με πέστο και προσούτο

 

SAM_5399

 

Υλικά:
1 ψωμί τσιαμπάτα
4 λεπτές φέτες προσιούτο
1 ψητή πιπεριά Φλωρίνης
έτοιμη σάλτσα πέστο
ημίσκληρο τυρί με χαμηλά λιπαρά
ρόκα

 

 

Ζεσταίνουμε μια γκριλιέρα ή προθερμαίνουμε μια σαντουιτσιέρα. Κόβουμε στη μέση κατά μήκος την τσιαμπάτα και αλείφουμε το κάτω μισό με πέστο και το πάνω μισό με ελαιόλαδο.

 

SAM_5381

 

 

SAM_5382

 

 

Αραδιάζουμε με τη σειρά πάνω από το πέστο, το προσιούτο, την κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες και λίγα τρυφερά φύλλα ρόκας.

 

 

SAM_5383

 

 

SAM_5384

 

 

SAM_5385

 

 

Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και βάζουμε μια χούφτα τριμμένο τυρί. Κλείνουμε το σάντουιτς με το υπόλοιπο ψωμί.

 

 

SAM_5386

 

 

SAM_5388

 

 

SAM_5391

 

 

Λαδώνουμε ελαφρά το σάντουιτς από πάνω και από κάτω. Το ψήνουμε στη σαντουιτσιέρα για 3΄-4΄, πιέζοντάς το για να μειωθεί σε όγκο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 3΄-4΄ ή όσο μας αρέσει. 
Σερβίρουμε αμέσως.

 

 

SAM_5392

 

 

SAM_5396

 

 

SAM_5398

 

 

SAM_5397

 

 

SAM_5400

 

 

 

Αν χρησιμοποιήσουμε γκριλιέρα και όχι σαντουιτσιέρα βάζουμε το σάντουιτς να ψηθεί και ταυτόχρονα το πιέζουμε δυνατά από πάνω με κάποιο βάρος (η συνταγή μιλά για ένα τούβλο τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο!). Μόλις ψηθεί από τη μία πλευρά το γυρίζουμε και κάνουμε το ίδιο και για την άλλη.

 

 

.

Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017

Το καρότο …

… και το μαστίγιο είναι μία από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους επίτευξης του επιθυμητού αποτελέσματος. Συνίσταται στην εναλλαγή που έκανε διάσημο το σκωτσέζικο ντους και το δίδυμο ‘good cop - bad cop’. Σε απλά ελληνικά, σου ρίχνω ένα δόλωμα ίσα για να  τσιμπήσεις κι ύστερα παίρνω το μαστίγιο και πού σε πονεί και πού σε σφάζει.  
Τι να κάνω λοιπόν μ’ εσένα που εξακολουθείς να μην τρως φρούτα και λαχανικά; Έχε χάρη που από την επιβολή προτιμώ την επιλογή. Θα αγνοήσω το μαστίγιο και θα πάρω καρότα. Πολλά καρότα …

 

Κέικ με καρότο

 

SAM_5541

 

Υλικά:
200 γρ. καρότα
120 γρ. αραβοσιτέλαιο
150 γρ. ζάχαρη
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 αυγά
60 γρ. αλεσμένα φουντούκια
2 κουταλιές λικέρ πορτοκάλι ή κονιάκ
12 γρ. μπέικιν πάουντερ
2 πρέζες αλάτι
χυμός λεμονιού

ζάχαρη άχνη

 

 

 

Καθαρίζουμε τα καρότα, τα τρίβουμε στον ψιλό τρίφτη και τα ραντίζουμε με ελάχιστο χυμό λεμονιού. Αν όμως έχουμε συγκεντρώσει τα υλικά και φτιάξουμε το κέικ αμέσως, μπορούμε να παραλείψουμε το χυμό λεμονιού.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι ν’ ασπρίσουν και ν’ αφρατέψουν. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε συνεχόμενα και σαν κλωστή το λάδι και αρωματίζουμε με το λικέρ.

 

 

SAM_5500

 

 

SAM_5501

 

 

Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν, και το αλάτι. Αν το μείγμα μας φανεί πηχτό, το αραιώνουμε με λίγο γάλα.

 

 

SAM_5502

 

 

SAM_5503

 

 

Ρίχνουμε τα φουντούκια, χτυπάμε 1΄-2΄και κλείνουμε το μίξερ. Τελευταία ρίχνουμε τα καρότα και ανακατεύουμε με σπάτουλα.

 

 

SAM_5506

 

 

SAM_5509

 

 

 

SAM_5510

 

Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και στρώνουμε την επιφάνεια.

 

SAM_5512

 

 

SAM_5513

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175° C, για 40΄- 45΄. Ξεφουρνίζουμε και, μόλις κρυώσει ελαφρά, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

 

 

SAM_5515

 

 

SAM_5516

 

 

SAM_5517

 

 

SAM_5518

 

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.

 

SAM_5537

 

 

SAM_5521

 

 

SAM_5522

 

 

SAM_5536

 

 

SAM_5527

 

 

SAM_5539

 

 

SAM_5540

 

 

SAM_5542

 

 

 

.