Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

Ανακατωσούρας …

… Αυτό είναι το βασικό προσόν που πρέπει να έχεις για τις συνταγές αυτές. Αν κάποτε προκηρυσσόταν η θέση, σίγουρα η αγγελία θα έγραφε: ζητείται ανακατωσούρας για τηγάνι.
Διότι το stir-fry, αυτό ακριβώς σημαίνει. Ανακατεύω και τηγανίζω. Κι είναι από τις πιο διαδεδομένες μαγειρικές πρακτικές στην Κίνα και τις φίλες της.
Ψιλοκομμένα υλικά, ένα γουώκ που να έχει κάψει καλά, μια πηρούνα σιλικόνης κι έτοιμο το σκηνικό. Μόνο που εμείς, όσο κι αν αρεσκόμαστε σε ξένες γεύσεις και τεχνικές, το θέλουμε το λίγο παραπάνω μαγείρεμα. Κρέας του δεκάλεπτου και μπρόκολο του τρίλεπτου δεν ξέρω αν το καταπίνουμε ευχαρίστως. Δι’ ό και έλαβα το θάρρος να επεκτείνω λιγουλάκι τους χρόνους της συνταγής, η οποία έγινε おいしい.
Πεντανόστιμη, ντε …

 

Κοτόπουλο stir-fry με μπρόκολο και κάσιους

 

IMG_7417

 

Υλικά:
450 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο
1 μικρό μπρόκολο
1-2 κουταλιές φρέσκο τζίντζερ

2 κουταλιές ηλιέλαιο
1 κουταλάκι σησαμέλαιο
2 κουταλιές soy sauce
2 κουταλιές oyster sauce
2 κουταλιές ξύδι ρυζιού (ή ξύδι από λευκό κρασί)
1 κουταλιά κορν φλάουρ

Προαιρετικά: σουσάμι, κάσιους, φυστίκια

 

 

Πλένουμε το μπρόκολο και το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια μόνο τα μπουκετάκια του, αφήνοντας στην άκρη το σκληρό κοτσάνι του. Κόβουμε και το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια.

 

SAM_4184

 

 

Ζεσταίνουμε καλά σε γουώκ το ηλιέλαιο και ρίχνουμε το κοτόπουλο, κομμένο σε μικρές μπουκιές. Το σωτάρουμε ανακατεύοντάς το για 10΄.

 

SAM_4185

 

 

SAM_4186

 

Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο ψιλοκομμένα, το τζίντζερ, τους ξηρούς καρπούς και το μπρόκολο και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για άλλα 5΄. Ρίχνουμε μισή κούπα ζεστό νερό ή ζωμό και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν το μπρόκολο και το κοτόπουλο (ίσως χρειαστεί λίγο νερό ακόμη).

 

 

SAM_4187

 

 

SAM_4190

 

 

SAM_4192

 

Αναμειγνύουμε τη σάλτσα σόγιας, την oyster, το ξύδι και το σησαμέλαιο και διαλύουμε μέσα στο μείγμα το κορν φλάουρ. Ρίχνουμε τη σάλτσα στο γουώκ και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.

 

 

SAM_4191

 

 

SAM_4193

 

 

SAM_4195

 

 

SAM_4196

 

 

Μπορούμε παράλληλα να βράσουμε μια κούπα μπασμάτι σε άφθονο αλατισμένο νερό για 10΄ και να το στραγγίξουμε.

 

SAM_4199

 

 

SAM_4201

 

 

SAM_4202

 

Σερβίρουμε το φαγητό σκέτο ή τῇ  συνοδείᾳ ρυζιού.

 

IMG_7416

 

 

IMG_7421

 

 

IMG_7418

 

 

IMG_7420

 

 

 

Αχ, κύριε Ηλιόπουλε, λυπάμαι πολύ. Αργήσατε και η θέση έχει καλυφθεί. Και δεν έμεινε ούτε ένα πιάτο φαγητό να σας προσφέρω …

 

anakatosouras

 

SAM_4203

 

 

SAM_4204

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016

Οι Μανδαρίνοι …

Portrait_of_Jiang_Shunfu

… ήταν ανώτατοι αξιωματούχοι της Κίνας. Το μανταρίνι είναι ανώτατος αξιωματούχος των εσπεριδοειδών.
Χωρίς να κλέβει την αναμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία του πορτοκαλιού, συμπυκνώνει τις ίδιες βιταμίνες, τα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες σε μέγεθος τσέπης και με αξεπέραστη γλύκα και άρωμα.
Κι όταν μπει σε κέικ, σε ταξιδεύει με την πρώτη μπουκιά στο ονειρικό μέρος with tangerine trees and marmelade skies …

 

tangerine trees


… σε πλημμυρίζει αιθέριο άρωμα, νοστιμιά και απόλαυση τόσο, που θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για τη θέση της φετεινής βασιλόπιτας.

 

Κέικ με ολόκληρα μανταρίνια και σιρόπι μανταρινιού

 

IMG_7379

 

Υλικά:
160 γρ. ζάχαρη
220 γρ. αλεύρι
3 αυγά
90 γρ. μαργαρίνη/βούτυρο
10 γρ. κορν φλάουρ
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
2 πρέζες αλάτι
130 γρ. μανταρίνια ολόκληρα

 

Για το σιρόπι:
100 γρ. χυμός μανταρινιού
70 γρ. ζάχαρη

 

 

 

Μαλακώνουμε τη μαργαρίνη στα μικροκύματα και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Πλένουμε καλά τα μανταρίνια και τα πολτοποιούμε στο multi μαζί με 2 κουταλιές από τη ζάχαρη.

 

SAM_4075

 

 

SAM_4076

 

Χτυπάμε τη μαργαρίνη με την υπόλοιπη ζάχαρη και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά.

 

SAM_4079

 

 

SAM_4080

 

 

SAM_4081

 

Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ, βάζουμε 2 πρέζες αλάτι και τα ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά στη ζύμη, εναλλάξ με τα πολτοποιημένα μανταρίνια.

 

SAM_4086

 

 

SAM_4087

 

 

SAM_4088

 

Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι με διάμετρο 20 εκ. βουτυρωμένο και αλευρωμένο, ή στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί.

 

SAM_4090

 

 

SAM_4091

 

Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175°C για 30΄, ύστερα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20΄, σκεπάζοντας την επιφάνεια του κέικ με αλουμινόχαρτο. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί βάζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέικ και ελέγχοντας αν βγει στεγνή.

 

SAM_4094

 

 

SAM_4095

 

 

SAM_4097

 

Ξεφουρνίζουμε το κέικ, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί, το βάζουμε σε σχάρα και το τρυπάμε πολλές φορές με οδοντογλυφίδα.
Φτιάχνουμε το σιρόπι σιγοβράζοντας για 5΄ τα υλικά του και το αφήνουμε να κρυώσει.

 

IMG_7372

 

 

SAM_4093

 

Βάζουμε το κέικ σε πιατέλα, ρίχνουμε το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά και το αφήνουμε να τραβήξει.

 

IMG_7373

 

 

IMG_7375

 

 

IMG_7376

 

Σερβίρουμε.

 

IMG_7378

 

 

IMG_7409

 

 

IMG_7381

 

 

IMG_7413

 

 

IMG_7382

 

 

IMG_7411

 

 

IMG_7415

 

 

IMG_7383

 

 

IMG_7414