Σάββατο, 30 Απριλίου 2016

Ήρθε πάλι …

… η Πασχαλιά, με τα κόκκινα τ’ αυγά. Και με τα σοκολατένια. Μαζί με τις φωλίτσες τους. Σοκολατένιες, χαριτωμένες, νόστιμες, νηστίσιμες, ιδανικά δωράκια μαζί με τις λαμπάδες και, αν χρησιμοποιήσουμε κινόα, χωρίς γλουτένη. Επιτέλους, μια φωλιά για τον καθένα μας …


Φωλιές από σοκολάτα με δημητριακά



IMG_6775

 

υλικά:
250 γρ. κουβερτούρα
50 γρ. μαργαρίνη (ή βούτυρο)
2 κουταλιές μέλι
100 γρ. κόκκοι κινόας ή ρυζιού

σοκολατένια αυγουλάκια

 

 



Σπάμε την κουβερτούρα σε μικρότερα κομμάτια και τη λυώνουμε ελαφρά στα μικροκύματα ή σε μπαιν μαρί. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη και το μέλι και συνεχίζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν καλά. Ανακατεύουμε με σπάτουλα, διαλύοντας τυχόν μικρά κομμάτια που δεν έλυωσαν.

 

SAM_2503

 

 

SAM_2504

 


Ρίχνουμε στη σοκολάτα τους κόκκους που επιλέξαμε.

 

 

SAM_2507

 

 

SAM_2509

 

Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα.

 

SAM_2510

 

 

SAM_2512

 

 

Μοιράζουμε το μείγμα σε χαρτάκια για μάφιν και το πιέζουμε ελαφρά με κουτάλι ν’ ανοίξει.

 

 

SAM_2520

 

 

SAM_2517

 


Όταν σφίξουν και σταθεροποιηθούν οι φωλίτσες, τις στολίζουμε με σοκολατένια αυγουλάκια, χρωματιστά κουφετάκια, ελίτσες ή με ό,τι άλλο μας αρέσει.
Κι έχουμε εύκολα και γρήγορα γλυκάκια, που είναι ελαφριά, τραγανά κι απόλυτα εθιστικά.



IMG_6776




IMG_6777

 

IMG_6781

 

IMG_6778

 

 

IMG_6780

 

 

IMG_6782

 

 

Στη δική μας εκδοχή, βάλαμε τα quinoa puffs της Orgran για να μη μείνω παραπονεμένη. Τελικά, περισσότερα έφαγαν οι υπόλοιποι γιατί οι κόκκοι ήταν αφράτοι, τραγανοί και πολύ νόστιμοι.




SAM_2505

 

 

SAM_2506





Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016

Εργαζόμενε νηστευτή …

… μες στο πιάτο σου, λέγε, τι βλέπεις;
Δεν είν’ παστίτσιο, δεν είναι μουσακάς, κι ας δείχνει ίδιο, θα δεις όταν το φας.
Και μη μου πεις ότι δε μαγειρεύουν τη Μεγάλη Παρασκευή, είναι αυστηρή νηστεία και ξηροφαγία - τα ξέρω όλα αυτά, τα θυμάμαι απ’ τα μικράτα μου.
Βραστές πατάτες σκέτες με λίγο αλάτι, ελιές, ντομάτα, φρέσκα κρεμμυδάκια και, κατ’ εξαίρεσιν για μας τα παιδιά, λίγη μαρμελάδα και χυμός.
Όμως, ο κόσμος άλλαξε, αλλάξαν οι καιροί. Γραφεία, υπηρεσίες και καταστήματα δουλεύουν όχι απλώς κανονικά, αλλά και περισσότερο από τον υπόλοιπο καιρό. Και νηστικό αρκούδι, δε δουλεύει.
Αυτό το σκοπό έχει και το σημερινό αυτοσχέδιο φαγητό. Να μας δώσει ενέργεια και δύναμη.
Έχει φακή, ανάμεικτα λαχανικά, και κρούστα από πουρέ. Κι είναι τόσο νόστιμο …

 


Λαχανικά σαν πίτα με φακή και πουρέ



SAM_2500

 

υλικά:
250 γρ. πράσινες φακές
350 γρ. ανάμεικτα λαχανικά
100 γρ. καλαμπόκι βρασμένο
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 δαφνόφυλλο
1 κύβος λαχανικών
2 κουτ. σάλτσα σόγιας
καπνιστή πάπρικα
τριμμένη φρυγανιά

1 συσκευασία έτοιμος πουρές
1 κύβος λαχανικών

προαιρετικά: φυτικό κίτρινο τυρί

 

 

 

Βάζουμε τις φακές να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό μαζί με το δαφνόφυλλο, μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 30΄-35΄).
Σε 3 κουταλιές λάδι σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5΄. Ρίχνουμε τις φακές στραγγισμένες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα ανάμεικτα λαχανικά (κατευθείαν από την κατάψυξη) και το καλαμπόκι. Τα σωτάρουμε όλα μαζί για 5΄ και ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ. Γεμίζουμε το τενεκεδάκι της κονσέρβας με ζεστό νερό, διαλύουμε μέσα του τον κύβο και ρίχνουμε το ζωμό στη σωτέζα. Νοστιμίζουμε με τη σάλτσα σόγιας και την πάπρικα, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 20΄-25΄. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά. Αδειάζουμε από πάνω τα λαχανικά της σωτέζας και τα στρώνουμε με την ανάποδη του κουταλιού.

Φτιάχνουμε τον πουρέ σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, διαλύοντας στο νερό που θα χρησιμοποιήσουμε τον κύβο λαχανικών. Μόλις δέσει ο πουρές, τον εμπλουτίζουμε αν θέλουμε με μια χούφτα φυτικό τυρί.

Απλώνουμε τον πουρέ πάνω από τα λαχανικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄.

Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5΄σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.




SAM_2498

 

 

SAM_2496

 

 

SAM_2501

 

 

SAM_2497

 

 

SAM_2502

 

 

 

 





Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016

If they can do it …

… I can do it. Πόσο δύσκολο να είναι να φτιάξεις μια πατατόπιτα, έτσι χωρίς σχέδιο; Καθόλου, απαντώ μόνη μου πριν ανασκουμπωθώ. Σαν τις μοδίστρες που βλέπουν μοντελάκια στις βιτρίνες και τα ξεσηκώνουν με το μάτι, θα βρω μια βιτρίνα φούρνου και θα ξεσηκώσω την πατατόπιτα.
Πάντα τη Μεγάλη Εβδομάδα ξεφυτρώνουν παντού πατατόπιτες. Σαν τα Γκρέμλινς πολλαπλασιάζονται και τις βρίσκεις σε κάθε σου βήμα. Φούρνοι, φαστφουντάδικα, κρεπερί, σαντουιτσάδικα, γαλακτοπωλεία και ζαχαροπλαστεία – μόνο στα περίπτερα δεν τις βρίσκεις ακόμη.
Κι εκείνη η κόρη μου, πολύ τις νοστιμεύεται. Για να μην πω ότι τις λιγουρεύεται και θυμώσει. Σήμερα, λοιπόν, θα τις ξεπατικώσω για το χατήρι της. Και θα είναι σαν του φούρνου. Μπορεί και καλύτερες …

 


Πατατόπιτα



IMG_6763

 

υλικά:
6 φύλλα κρούστας
1 συσκευασία έτοιμου πουρέ
1 κύβος λαχανικών
λίγος ξερός δυόσμος

προαιρετικά: φέτα ή ημίσκληρο ή φυτικό τυρί

 

 

 

Φτιάχνουμε τον πουρέ σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, εμπλουτίζοντας το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε με τον κύβο λαχανικών, για λίγη περισσότερη νοστιμιά. Αν δε νηστεύουμε, φτιάχνουμε τον πουρέ και με γάλα και προσθέτουμε ημίσκληρο τυρί ή φέτα. Αρωματίζουμε με το δυόσμο και αφήνουμε τον πουρέ να κρυώσει.
Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας και το ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Βάζουμε από πάνω ένα δεύτερο φύλλο και το λαδώνουμε κι αυτό.
Απλώνουμε στις δύο στενές πλευρές του φύλλου 2-3 κουταλιές πουρέ.

 

 

SAM_2473

 



SAM_2475

 

 


Τυλίγουμε πρώτα την μία πλευρά μέχρι τη μέση κι ύστερα την άλλη, φροντίζοντας να μην ακουμπάνε αλλά να έχουν ένα μικρό κενό ανάμεσά τους. Γεμίζουμε το κενό με πουρέ.

 

 


SAM_2479

 

 

 

SAM_2476

 

 

 

SAM_2480

 

 

Φτιάχνουμε με τον ίδιο τρόπο δύο ακόμη ίδια ρολά.

 

 

SAM_2478

 

 

 

SAM_2481

 

 


Βάζουμε τις πατατόπιτες σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

 

 

SAM_2484

 

 

SAM_2486

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄.

 

 

SAM_2489

 

 

SAM_2487

 

 

SAM_2488




Αφήνουμε τις πατατόπιτες να σταθούν για  10΄ και σερβίρουμε.

 

 

SAM_2490

 

 

 

IMG_6762

 

 

 

SAM_2494

 

 

 

SAM_2491

 

 

 

IMG_6764





Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

Να τις τυλίξω …

… ή θα τις φάτε εδώ; Και τα δύο. Και θα τις τυλίξω και θα τις φάτε εδώ. Θα τις τυλίξω πριν καθίσουμε για φαγητό, θα τις βάλω στο φούρνο και, μέχρι να φάμε, έτοιμο το επιδόρπιο.
Εύκολο, σοκολατένιο, υγιεινό, ελαφρύ και λαχταριστό. Για να μην πω αμαρτωλό …


Μπανάνες ψητές με σοκολάτα και καρύδα



ΕΤΟΙΜΟΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

 

υλικά:
4 μπανάνες
4 κουταλιές ινδική καρύδα
100 γρ. κουβερτούρα
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
χυμός από μισό λεμόνι

 

 

 

Ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες, τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος, τις αραδιάζουμε πάνω σε διπλό αντικολητικό χαρτί και τις περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, την ινδική καρύδα και την κουβερτούρα, χοντροτριμμένη.


 

ΜΙΣΕΣΤΡΙΨΙΜΟΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

 

Κλείνουμε το αντικολλητικό χαρτί φτιάχνοντας πακετάκι και το συρράπτουμε στις άκρες για να μην ανοίξει.



ΚΛΕΙΣΙΜΟΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

 


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 10΄-15΄. Ανοίγουμε προσεκτικά το χαρτί και σερβίρουμε αμέσως.



ΑΝΟΙΓΜΑΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ

 


Γαρνίρουμε, προαιρετικά, με σαντιγύ ή παγωτό – υπάρχουν και νηστίσιμα!


ΕΤΟΙΜΟΣΤΟΚΝΤΑΡΚΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ