Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016

Πουρκουά ...

… παρακαλώ, μόνο οι κρέπες να γίνονται και αλμυρές και γλυκές; Γίνονται και οι τορτίγιες και είναι νοθτιμότατεθ …

Τορτίγιες με φυστικοβούτυρο και γλυκό κυδώνι




Υλικά: 

3 μεγάλες τορτίγιες
5 κουταλιές φυστικοβούτυρο
γλυκό του κουταλιού κυδώνι


Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια κάθε τορτίγιας φυστικοβούτυρο και πάνω από το φυστικοβούτυρο απλώνουμε το κυδώνι. Αν θέλουμε το πατάμε ελαφρά με το πηρούνι, για να γίνει σαν μαρμελάδα.







Τυλίγουμε τις τορτίγιες ρολό και τις κόβουμε σε ροδέλες.






Σερβίρουμε, πασπαλίζοντάς τες, αν θέλουμε, με αμύγδαλο φιλέ.








Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

Τζίμμυ, πάρε ...




… Μόνο ένα όμως, γιατί είσαι και ατάσθαλος. Τα υπόλοιπα τα χρειάζομαι για να φτιάξω φυστικοβούτυρο.
Τι μου ήρθε ξαφνικά με το φυστικοβούτυρο; Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ φυστικοβούτυρο. Μου φαινόταν πάντα μια αμερικανιά, χωρίς λόγο ύπαρξης και γεμάτη περιττές θερμίδες και υδρογονωμένα λιπαρά. Από την άλλη, αφού τα φυστίκια είναι ξηρός καρπός, και μάλιστα από τους καλύτερους, γιατί να θεωρώ το φυστικοβούτυρο χειρότερο από την πραλίνα φουντουκιού ή το ταχίνι;
Κι έπειτα είναι τόσο εύκολο, τόσο γελοία πανεύκολο, που αν οι μαϊμούδες έτρωγαν φυστικοβούτυρο και όχι μόνο φυστίκια, είμαι σίγουρη ότι θα το έφτιαχναν μόνες τους. Κι αφού είναι τόσο εύκολο, αν κάποιος το τρώει, είναι παράλογο να το αγοράζει και να επιβαρύνει, εκτός από την τσέπη του, και τον οργανισμό του με τα δεκάδες πρόσθετα που βάζουν οι βιομηχανίες για να εξασφαλίσουν τη ρευστότητα και τη λεία υφή του.
Κι αφού έβαλα στο μάτι μια συνταγή για τορτίγιες με φυστικοβούτυρο και κυδώνι, είπα να επιχειρήσω να φτιάξω …

Φυστικοβούτυρο σπιτικό















Υλικά: 
αράπικα φυστίκια (ψημμένα και ανάλατα)
ηλιέλαιο
μέλι
αλάτι

προαιρετικά: κακάο, κανέλλα, ζάχαρη


Χρησιμοποιούμε τα φυστίκια που ονομάζονται αραχίδες – κοινώς αράπικα – τα οποία βρίσκουμε μαζί με το κέλυφός τους, ψημμένα και ανάλατα. Τα καθαρίζουμε και τα ξεφλουδίζουμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Ακόμη καλύτερα, τα ζεσταίνουμε πρώτα στο φούρνο ή στα μικροκύματα, για να βγάλουν τα έλαια και το άρωμά τους.


Βάζουμε λίγα-λίγα στο multi, ή όλα μαζί στην κουζινομηχανή, όσα φυστίκια θέλουμε. Η δοσολογία που χρησιμοποιήθηκε στη συνταγή, και φαίνεται στις φωτογραφίες, είναι 1,5 κούπα φυστίκια. Αλέθουμε, διακεκομμένα στην αρχή, τα φυστίκια πιέζοντας το διακόπτη 4-5 φορές. Στο στάδιο αυτό θα είναι πολύ χοντροκομμένα.
Αλέθουμε συνεχόμενα για 1΄ περίπου. Ανοίγουμε το καπάκι και ξύνουμε με μια σπάτουλα όσα φυστίκια έχουν κολλήσει στα τοιχώματα. Δεν θυμίζουν ακόμη κρέμα, αλλά μοιάζουν με χοντρό κους-κους.
Αφού αφήσουμε το μηχάνημα να κρυώσει λίγο, αλέθουμε και πάλι συνεχόμενα για 1΄. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, διευκολύνουμε την άλεση με λίγο ηλιέλαιο.
Ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι, 1-2 κουταλιές μέλι ή ζάχαρη, 1-2 κουταλιές ηλιέλαιο και αλέθουμε ξανά.



















































Σιγά-σιγά το μείγμα γίνεται κρεμώδες και πιο ρευστό. Μπορούμε να το εμπλουτίσουμε στο στάδιο αυτό με κανέλλα, τριμμένη σοκολάτα, κακάο, ακόμη και 1 κουταλιά πραλίνα φουντουκιού. Εμείς το αφήσαμε απλό και αγνό. Δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε μέλι, αν το θέλουμε πιο γλυκό, ή ηλιέλαιο, αν το θέλουμε πιο ρευστό.
Αλέθουμε μια τελευταία φορά για ομοιογενές μείγμα κι έχουμε σπιτικό φουστικοβούτυρο ...








... έτοιμο για το ψωμί ή τις …

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016

Τον κάπρο ...

… τον ερυμάνθιο πολύ εμόχθησε ο Ηρακλέας μέχρι να τον φονεύσει και ορθώς η όλη δοκιμασία χαρακτηρίστηκε άθλος. Εγώ, από την άλλη, ουδόλως εμόχθησα για να ετοιμάσω το καπρέζε το ιταλικόν. 
Άθλον, παρά ταύτα, αποτελεί η συνεχής και εντατική προσπάθειά μου να κάνω την κόρη μου να φάει αυγά. Μέχρι και τη Νύφη τό ’σκασε επιστράτευσα, μαζί με δυο ντουζίνες αυγά, μήπως μαζί με τη Julia ανακαλύψει κι εκείνη, επιτέλους, πώς της αρέσουν τα αυγά.
Καπρέζε, της αρέσαν. Και ο άθλος μου στέφθηκε με επιτυχία …

Αυγά caprese με πέστο και ντοματίνια



Υλικά:
3 αυγά
2 κουτ. γλυκού πέστο βασιλικού (έτοιμο)
μισή μπάλα μοτσαρέλα
8 ντοματίνια


Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι σε τηγάνι ή μεγάλο σαγανάκι και ρίχνουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά 3΄-4΄, να βγάλουν τα υγρά τους. Σπάμε προσεκτικά τα αυγά και τα καθίζουμε ανάμεσα στα ντοματίνια. Ρίχνουμε το πέστο και τη μοτσαρέλα, κομμένη σε ροδέλες ή κομμάτια, αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και αφήνουμε τα αυγά να ψηθούν και να σφίξουν όσο μας αρέσουν.

 






Σερβίρουμε κάθε αυγό μαζί με τη μοτσαρέλα και τα ντοματίνια που του αναλογούν.



















Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

Βρυξέλλες ...

… αντιπαθείς στους περισσότερους Έλληνες για δύο, εντελώς διαφορετικούς, λόγους. Λόγω των αποφάσεων που συχνά εκπορεύονται από εκεί, πριν από μας για μας, και μας έχουν πολλάκις κάψει τη γούνα και λόγω του ομώνυμου λαχανικού, που αντιπαθούν –έως απεχθάνονται- σχεδόν όλοι.
Και λέω σχεδόν, γιατί η κόρη μου κι εγώ πολύ τα νοστιμευόμαστε τα λαχανάκια Βρυξελλών. Ούτε μας πικρίζουν, ούτε μας ξινίζουν, ούτε μας βρωμάνε. Ανακαλύψαμε, δε, ότι όταν μαγειρεύονται στον ατμομάγειρα, αποβάλλουν μεγάλο μέρος της πικράδας τους και είναι ολωσδιόλου άοσμα.
Τώρα που τα ξεκαθαρίσαμε τα τεχνικά θέματα, και με δεδομένο ότι τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι, μακράν, το πιο υγιεινό από τα σταυρανθή λαχανικά, υποκλινόμαστε στην ευρηματικότητα του Jamie Oliver για μια συνταγή λαχταριστή …

Λαχανάκια Βρυξελλών με μπέικον (εξπρές)



Υλικά: 
500 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
6 λωρίδες καπνιστό μπέικον
2 κλωναράκια φασκόμηλο
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές Worcestershire sauce
λάδι
1 κουταλιά βούτυρο


Μεταφράζοντας το Jamie Oliver ονομάσαμε τη συνταγή ‘εξπρές’ (Αθήνα-Βρυξέλλες με την υπερταχεία) αφού τα λαχανάκια δε βράζονται αλλά ψιλοκόβονται στην κουζινομηχανή και μαγειρεύονται πιο γρήγορα και πιο εύκολα.


Καθαρίζουμε τα λαχανάκια από τα εξωτερικά τους φύλλα και κόβουμε το κάτω τμήμα του κοτσανιού τους. Βάζουμε τον ειδικό δίσκο στην κουζινομηχανή και ψιλοκόβουμε τα λαχανάκια. Βγάζουμε το μπωλ από τη μηχανή, το γεμίζουμε με νερό καλύπτοντας τα λαχανάκια και τα αφήνουμε στο νερό μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.










Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε φαρδύ τηγάνι ή σωτέζα και ρίχνουμε το μπέικον, κομμένο σε κομμάτια, τα φύλλα του φασκόμηλου, το σκόρδο και αλατοπίπερο. Τα ροδίζουμε κι όταν πάρουν χρώμα και τραγανίσουν, στραγγίζουμε τα λαχανάκια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι, μαζί με το σκόρδο. Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά, τα ανακατεύουμε 2-3 φορές να αναμειχθούν με τα υπόλοιπα, καπακώνουμε και αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανάκια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό όταν εξατμίζεται.








Βγάζουμε το καπάκι, προσθέτουμε τη Worcestershire sauce και κάνουμε ένα τελευταίο καλό ανακάτεμα.
Σερβίρουμε.









Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016

Χειμώνιασε ...

… χειμώνιασε, το κρύο με περόνιασε, καθένας με το κρύο θέλει ταίρι. Ακόμη και τα ρεβύθια …

Ρεβύθια με μπακαλιάρο στην κατσαρόλα




Υλικά:
3 φιλέτα μπακαλιάρου (500-600 γρ.)
350-400 γρ. ρεβύθια
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κουτ. γλ. πάπρικα καπνιστή
μπούκοβο γλυκό

Για να αποφύγουμε όλη τη χρονοβόρα διαδικασία του ξαρμυρίσματος, προτιμάμε τον κατεψυγμένο μπακαλιάρο, φιλέτο για να τρώγεται και πιο εύκολα.
Όσο για τα ρεβύθια, τα μουλιάζουμε αποβραδίς ή, για οικονομία χρόνου, χρησιμοποιούμε έτοιμα προβρασμένα ρεβύθια.



Σε πλατειά κατσαρόλα αχνίζουμε το κρεμμύδι, αφού το χοντροκόψουμε, με 1 κούπα νερό μέχρι να μαλακώσει (5΄-10΄). Ρίχνουμε λάδι (εμείς 3 κουταλιές), το σωτάρουμε ελαφρά σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε την πάπρικα και το μπούκοβο και τα σωτάρουμε όλα μαζί για άλλα 5΄, κάνοντας την κουζίνα να μοσχοβολήσει μπαχαρικά. Ρίχνουμε τα ρεβύθια, τα φέρνουμε 3-4 γύρες να καλυφθούν καλά, και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να τα σκεπάσει.








Αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβύθια. Αν χρησιμοποιούμε ρεβύθια από βάζο, τα βράζουμε  20΄-25΄, για να απορροφήσουν τη νοστιμιά της σάλτσας. Αν τα ρεβύθια ειναι απλώς μουλιασμένα, χρειάζονται περίπου 50΄-60΄, για να βράσουν.
Μόλις τα ρεβύθια είναι έτοιμα, βάζουμε από πάνω τα φιλέτα μπακαλιάρου, καπακώνουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για άλλα 20΄ συμπληρώνοντας, αν χρειαστεί, και λίγο νερό ακόμη.




Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10΄ και σερβίρουμε ραντίζοντας κάθε μερίδα με ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας με πάπρικα.


 







Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016

Τι θέλουν ...


… τα τρυφερά φασολάκια για να είναι ευτυχισμένα; Να παντρευτούν μια καλή, ζουμερή ντομάτα που θά ’χει για προίκα έναν τενεκέ ωραία φέτα, και να περνάνε αγκαλιά ζωή και κότα. 
Μάλλον τά ’κανα σαλάτα …

Φασολάκια σαλάτα με ντοματίνια και μανούρι


Υλικά:
300 γρ. φασολάκια (βρασμένα από κονσέρβα)
8-10 πολύχρωμα ντοματίνια
μανούρι ή φέτα
μαυροσούσαμο

Για το ντρέσσινγκ:
λάδι
λεμόνι ή λίγο λευκό ξύδι ή μπαλσάμικο
μια σταλιά μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι


Στραγγίζουμε τα φασολάκια και τα ξεπλένουμε προσεκτικά. Τα βάζουμε σε σαλατιέρα και προσθέτουμε τα ντοματίνια, κομμένα στη μέση. Ρίχνουμε το τυρί σε κυβάκια.





Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά για το ντρέσσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με μαυροσούσαμο.